Bronhopneumopatia obstructiva cronica: simptomele care dau de gandit si testele care o dau de gol

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune cronica pulmonara cu prevalenta in continua crestere: afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide milioane de oameni in fiecare an.
  • Publicat:
Bronhopneumopatia obstructiva cronica: simptomele care dau de gandit si testele care o dau de gol
Bronhopneumopatia obstructiva cronica: simptomele care dau de gandit si testele care o dau de gol

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o afectiune cronica pulmonara cu prevalenta in continua crestere: afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide milioane de oameni in fiecare an. Din totalul bolnavilor, 1 milion sunt romani, iar vestea proasta este ca simptomele sunt inselatoare, greu de depistat.

In lipsa tratamentului, pacientii cu BPOC ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, cand se plimba sau chiar atunci cand se spala sau se imbraca dimineata („Sunt constienta de fiecare data cand respir” – este marturia unei paciente cu BPOC). Conform statisticilor, BPOC va deveni in urmatorul deceniu a treia cauza de deces in lume.

Boala „explodeaza”, de multe ori, dupa varsta de 40-45 de ani, insa uneori poate sa se instaleze mai devreme. Invatati sa recunoasteti simptomele pentru a merge din timp la medic!

1. Simptome:

Dispneea
Este senzatia de sufocare (nu ai aer), cel mai important simptom in BPOC. Cu timpul, devine atat de chinuitoare, incat te impiedica sa iti desfasori activitatile de rutina zilnice.

Exacerbarile
Sunt o agravare a simptomelor (dispnee, tuse si secretie de mucus in exces). Exacerbarile sunt cel mai frecvent motiv pentru care se prezinta la medic pacientii cu BPOC. Ele sunt evenimente grave, pentru ca duc la complicatii (infectii respiratorii sau chiar internarea in spital).

Tusea frecventa
Este mai frecventa si mai chinuitoare decat tusea prin care iti cureti dimineata plamanii de secretiile adunate peste noapte.

De retinut ca nu este obligatoriu sa ai toate aceste simptome in acelasi timp!

2. Testeaza-ti plamanii!

Fumezi? Pasul 1: Masoara-ti riscul de a avea BPOC
BPOC poate sa apara din mai multe cauze, insa cea principala este fumatul. Iata ce spun, in acest sens, statisticile:
• Exista, la ora actuala, 3 miliarde de fumatori in intreaga lume.
• 55-75% dintre pacientii cu BPOC sunt actuali sau fosti fumatori.
• Admitand ca toti fumatorii ar renunta la tigara astazi, in urmatorii 20 de ani ne-am confrunta, in continuare, cu o crestere a prevalentei BPOC.
• Cifrele arata o crestere a fumatului in special in randul femeilor si la persoanele din tarile in curs de dezvoltare.
In concluzie, daca ai peste 40 ani si fumezi sau ai fumat in trecut, riscul de a avea BPOC este mult mai crescut.

Intra aici si fa-ti testul!
• Tusesti de mai multe ori pe zi, in cele mai multe zile?
• Elimini sputa din piept in mai multe zile?
• Obosesti, iti pierzi suflul mai repede decat alte persoane de varsta ta?

Pasul 2: Fa-ti testul profesional: Testul de spirometrie
Spirometria este analiza prin care medicul iti poate spune daca ai sau nu BPOC. Este vorba despre un test de respiratie simplu, care dureaza doar cateva minute, nu provoaca nici un disconfort si masoara cantitatea de aer care circula prin plamani.

Cum decurge acest test?
• Stand asezat pe un scaun, respiri adanc, apoi plasezi buzele pe piesa bucala a spirometrului.
• Expiri cu forta si viteza maxime, pana cand golesti plamanii de aer.
• Aparatul iti masoara capacitatea de a respira, in special cat aer poti scoate din plaman intr-o secunda (adica Volumul Expirator Maxim in prima secunda -VEMS).
• In cazul in care conductele tale aeriene sunt blocate sau „obstruate”, nu vei putea sa scoti din plaman aceeasi cantitate de aer ca o persoana care nu are o obstructie a conductelor aeriene.

Complicatiile pe care le genereaza BPOC
• cca 40% dintre pacientii cu BPOC sufera si de afectiuni cardiace
• 10% au si diabet
• 17-42% au hipertensiune arteriala
• 2-19% sufera de osteoporoza (un procent dublu comparativ cu numarul persoanelor – de varste similare – care nu au si BPOC)
• 18-22% sufera de depresie (de trei ori mai frecvent decat in cazul persoanelor neafectate de BPOC).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”