Boli ginecologice grave cauzate de greşeli de igienă intimă

Iată câteva forme de igienă necorespunzătoare ce pot duce la diferite infecţii sau boli ginecologice.
  • Publicat:
Boli ginecologice grave cauzate de greşeli de igienă intimă

În ciuda percepţiei de subiect tabu şi rareori abordat, igiena intimă rămâne un ritual de îngrijire zilnică, esenţial pentru feminitatea şi sănătatea oricărei femei. 

În ceea ce priveşte regulile şi produsele destinate igienei intime, fiecare dintre noi are o interpretare cât mai personală. Cu toate acestea, o primă regulă importantă, de care toţi trebuie să ţinem cont, este că informarea este un pas obligatoriu pentru evitarea greşelilor de îngrijire intimă şi a bolilor ginecologice. 

Iată câteva forme de igienă necorespunzătoare ce pot duce la diferite infecţii sau boli:

  • Spălăturile vaginale fără recomandarea medicului – Datorită activităţii de autocurăţare cu ajutorul secreţiilor cu  o anumită aciditate ce  omoară bacteriile din zona vaginului, spălaturile vaginale  sunt necesare doar în anumite cazuri.

Realizate în mod constant, acestea pot produce dezechilibre în flora vaginală şi chiar anumite infecţii precum vaginita bacteriană sau boala inflamatorie pelvină. Totodată, spălăturile vaginale pot duce la scăderea gradului de fertilitate. Vaginita bacteriană şi boala inflamatorie pelvină pot avea reacţii adverse în timpul unei sarcini şi duc la complicaţii ale nou-născuţilor, la complicaţii ale travaliului şi chiar la o naştere prematură

  • Folosirea  inadecvată a produselor de igienă – Multe geluri de duş sau săpunuri conţin de cele mai multe ori substanţe chimice agresive precum: ftalaţi, oxibenzoat, parabeni, triclosan.  Parabenii pot duce la perturbarea funcţiei sistemului endocrin, iar în cazul bărbaţilor, s-a constatat că pot duce la reducerea numărului de spermatozoizi.

În cazul săpunurilor pe care le folosim, acestea trebuie să aibă un pH neutru, în caz contrar se poate ajunge la infecţii, mâncărimi sau la dezechilibrul biochimic al florei vaginale.

Multe persoane consideră că simplul proces de curăţare a zonei intime e suficient pentru asigurarea unei igiene optime, însă o importanţă la fel de mare o are şi alegerea produselor corecte.  Este recomandat ca acestea să conţină lactobacili din acid lactic care  creează o barieră naturală împotriva agenţilor patogeni vaginali şi în acelaşi timp ajută la redobândirea sănătăţii zonei intime în urma unei infecţii şi extract de Aloe Vera ce reduce inflamaţiile, calmează pielea şi menţine elasticitatea acesteia. Atunci când vorbim de produsele de igienă intimă, este recomandat ca acestea să fie achiziţionate din farmacii.

  • Folosirea şerveţelelor intime poate fi un factor dăunător, întrucât nu este indicată folosirea produselor parfumate. Zona intimă este foarte sensibilă, iar alcoolul din compoziţia acestora poate distruge flora bacteriană normală ce  asigură protecţie împotriva infecţiilor.

În plus, şerveţelele cu proprietăţi antibacteriene nu sunt nici ele recomandate pentru că au o concentraţie foarte puternică de substanţe care distrug germenii. Acestea vor distruge atât bacteriile benefice, cât şi pe cele dăunătoare, de la nivelul florei vaginale. Astfel, stratul protector natural este îndepărtat, iar zona intimă devine mult mai predispusă infecţiilor.

  • Alegerea tampoanelor intravaginale. De preferat este  ca în perioada menstruaţiei să folosim absorbantele externe, nu tampoanele interne. Tampoanele interne au contact direct cu vaginul. Pot duce la apariţia Sindromului de Şoc Toxic, conţin pesticide, clor, coloranţi artificiali, poliester, adezivi şi alte substanţe compromiţătoare  ce pot duce la apariţia unor inflamaţii.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”