Beneficiile mic-dejunului

Mai mult de 30% dintre noi isi incep ziua pe stomacul gol. Unii dau vina pe lipsa de timp, in vreme ce altii cred ca daca nu mananca de dimineata vor slabi mai repede si mai usor. In fapt, niciuna dintre aceste motivatii nu este reale si nici sanatoase. C
  • Publicat:
Beneficiile mic-dejunului
Beneficiile mic-dejunului

Avanatajul numarul 1: Iti ofera nutrientii de care ai nevoie
Daca sari peste mic-dejun, exista mari sanse sa nu reusesti sa acoperi nevoia de vitamine si de substante nutritive pe care o are organismul tau. Mesele de dimineata care includ cereale, lapte, iaurt degresat si fructe confiate cu miere, ofera necesarul zilnic de calciu si fibre, vitale pentru sanatatea ta. In plus, cei care mananca de dimineata par sa aiba o dieta mai echilibrata si mai complexa decat ceilalti.

Avanatajul numarul 2: Te ajuta sa slabesti
Atunci cand organismul este privat de alimente, acesta arde incet calorii, cu scopul de a conserva enrgie. Mancatul de dimineata pune in alerta metabolismul, ceea ce inseamna arderi ale caloriilor mult mai eficiente pe parcursul zilei. Totusi, este foarte important ce alimente alegi. Carbohidratii simpli (gogosile si batoanele de cereale) ridica nivelul glucozei din sange, care apoi scade foarte mult. Rezultatul este simplu, si anume ca in doar 2-3 ore ti se va face foame din nou. In plus, nu doar ca iti va fi foame, dar vei tanji dupa produse la fel de bogate in glucoza ca si cele pe care le-ai mancat de dimineata. De aceea, o alegere foarte inspirata pentru masa de dimineata ar fi cerealele pe baza de ovaz si cereale integrale, precum si toast de paine pentru dieta, totusi care contine carbohidarti complecsi. Trebuie sa stii ca alimentele bogate in fibre si cu aport scazut de zahar sunt digerate rapid si usor. Ele iti ofera energie suficienta cat sa nu ai senzatia de foame si sa nu poftesti la alimente intezise.

Avantajul numarul 3: Intareste activitatea cerebrala
Conform unui test intreprins in America pe un grup de studenti a reiesit ca cei care au mancat corespunzator la masa de dimineata, au obtinut rezultate mai bune decat cei care nu au luat mic-dejunul in fiecare zi. Cand te trezesti, cea mai mare parte din rezerva de glicogen si glucoza din organism acumulata in ziua precedenta, nu mai exista. Glucoza este unica materie prima utilizata in activitatea creierului; de aceea, in lipsa acesteia, vei avea senzatia de oboseala si vei experimenta dificultati de concentrare.

Avantajul numarul 4: Previne unele boli
Un studiu recent a aratat ca un grup de femei care nu a luat mic-dejunul timp de doua saptamani, au inregistrat niveluri crescute de lde colesterol, in comparatie cu femeile care au consumat la masa de dimineata cereale bogate in fibre cu lapte. Fibrele se ataseaza de moleculele de colesterol, grabind excretia acestora inainte de a ajunge in artere. De aceea, consumul de alimente integrale a fost relationat de o scadere cu pana la jumatate a riscului de a suferi de boli ale inimii.

Ce trebuie sa mananci?
Un mic-dejun sanatos trebuie sa includa cel putin 5 grame de fibre, o cana de lapte sau de iaurt (pentru necesarul zilnic de calciu), proteine si grasimi. De asemenea, este bine sa se limiteze consumul de zahar la maximum 6 grame (o lingurita contine 4 grame de zahar). In plus, in functie de obiceiurile zilnice, iti recomandam:

Daca esti pe fuga- ia-ti o portie de lapte degresat de la orice magazin care este in drumul tau, si asorteaza-l cu un baton de cereale fara sirop de glucoza, care  se gaseste la plafaruri si la magazinele specializate.

Daca ai doar cateva minute la dispozitie- toarna o portie de lapte intr-un castron si adauga cereale integrale fara zahar. Mai pune si cateva fructe confiate deasupra, dupa care adauga o lingurita de miere.

Daca esti la birou- cumpara-ti un baton de branza degresata, niste biscuiti bogati in fibre si o sticla de suc de rosii.

Daca ai timp sa prepari mic-dejunul de cu seara- alege cateva dintre fructele tale preferate si o portie de iaurt fara grasime si amesteca-le in blender. Pune apoi amestecul la frigider pana a doua zi.

Ce faci daca nu ti-e foame dimineata?- nu mai manca nimic dupa ora 8 seara. in doua pana la trei saptamani organismul tau se va obisnui cu regimul alimentar impus si se va adapta.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Dansul te mentine in forma
Dansul te mentine in forma
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân