Anemia: cauze, simptome, tipuri

Anemia apare atunci cand organismul nu are suficiente globule rosii pentru a tine pasul cu cererea organismului de oxigen. Iata cateva informatii esentiale despre anemie!
  • Publicat:
Anemia: cauze, simptome, tipuri

Exista mai multe tipuri si clasificari ale anemiei.

Aceasta apare atunci cand organismul nu are suficiente globule rosii pentru a tine pasul cu cererea organismului de oxigen.

Intelegerea clasificarilor diferite te poate ajuta sa le recunosti simptomele si, nu in ultimul rand, sa le eviti.

Anemia cauzata de deficienta de fier

Apare atunci cand organismul nu are o cantitate suficienta de fier. Este forma de anemie cel mai des intalnita in randul adolescentilor si a femeilor aflate inainte de menopauza.

Pierderea de sange din cauza menstruatiei, hemoragiilor interne sau donarii unei cantitati prea mare de sange pot contribui la aparitia acestei forme de anemie. Alte cauze pot fi dezechilibrele alimentare sau bolile intestinale cronice.

Simptome:
– paloarea tegumentelor;
– dureri de cap;
– iritabilitate.

Simptome mai severe ale deficientei de fier pot fi:
-dispnee;
-tahicardie;
fragilitatea parului si a unghiilor.

De obicei, tratamentul presupune administrarea unor suplimente de fier pe care orala si modificari ale dietei.

Anemia deficitului de acid folic

Aceasta forma de anemie este caracterizata de o lipsa a acidului folic, o componenta din complexul vitaminelor B din sange. De obicei, este cauzata de o alimentatie saraca in nutrienti, in special in acid folic sau de supra-gatirea legumelor.

De asemenea, alcoolismul poate fi un alt factor ce contribuie la aceasta forma de anemie. Ea apare de cele mai multe ori in timpul sarcinii sau la o varsta frageda, cand nevoia de acid folic este mai mare.

Simptome:
– slabiciune;
– oboseala;
– lapsus;
– iritabilitate.

Acest tip de anemie poate fi evitata inclusiv prin consumul alimentelor bogate in acid folic, cum ar fi ficatul de vita, sparanghelul, rosiile si fasolea.

Anemia pernicioasa

Afecteaza, de obicei, persoanele in varsta, intre 50 si 60 de ani si este rezultatul lipsei de vitamina B12. Aceasta afectiune poate fi ereditara, dar unele forme ale ei pot fi cauzate de bolile autoimune.

Simptome:
– oboseala;
– dispnee;
– palpitatii;
– senzatie de amorteala sau furnicaturi ale extremitatilor.

Anemia aplastica

Anemia aplastica se caracterizeaza prin producerea deficitara a celulelor stem de catre maduva osoasa. Celulele stem se afla la originea celor trei tipuri de celule sangvine: globule rosii, globule albe si plachete sangvine. Din acest motiv, persoana afectata devine vulnerabila in fata infectiilor.

Simptome:
– letargie;
– paloare;
– hemoragie;
– tahicardie;
– infectii;
– insuficienta cardiaca congestiva.

Nu exista nici o cauza definita pentru anemia aplastica, dar se crede ca expunerea la anumite toxine si virusul hepatitei pot fi responsabile.

Anemia falciforma

Aceasta forma de anemie este de natura ereditara si apare ca un rezultat al tulburarii unui tip de celule rosii din sange. Este o boala ce iti pune viata in pericol si nu poate fi prevenita.

Simptome:
– atacuri de durere in brate, picioare si stomac;
– ingalbenirea albului ochilor;
– febra;
oboseala cronica;
– tahicardie;
– paloare.

Complicatiile includ ulcer la membrele inferioare, socuri, hemoragii cerebrale si tulburari ortopedice.

Policitemie Vera

Aceasta boala este frecventa la barbatii de varsta mijlocie si este caracterizata de cresterea celulelor rosii, a leucocitelor si a trombocitelor din sange. Apare astfel o reproducere foarte rapida si intensa a celulelor, iar cele din maduva osoasa se maturizeaza mai repede decat de obicei.

Simptome:
– colorarea pielii inspre purpuriu;
– ochi congestionati;
– dureri de cap;
– ameteli;
– splina marita.

Desi semnele si simptomele anemiilor pot sa para coplesitoare, vestea buna este ca de cele mai multe ori acestea pot fi controlate in mod eficient prin medicatie si regim alimentar.

Tu cum ai tratat anemia?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”