Amigdalita si operatia de extirpare a amigdalelor

De aproape 100 de ani, in lume se practica amigdalectomia, adica extirparea amigdalelor. In prezent, operatia se recomanda doar in caz de infectii recidivante sau in caz de obstructie a cailor aeriene. De ce? Amigdalele sunt o poarta eficienta de aparare
  • Publicat:

De aproape 100 de ani, in lume se practica amigdalectomia, adica extirparea amigdalelor. In prezent, operatia se recomanda doar in caz de infectii recidivante sau in caz de obstructie a cailor aeriene. De ce? Amigdalele sunt o poarta eficienta de aparare

Inainte de atitudinea pro sau contra operatiei pentru extirparea amigdalelor, sa vedem ce sunt acestea. Amigdalele joaca un rol important in apararea organismului contra infectiilor bacteriene. Aceste tesuturi sunt o mica parte a sistemului imunitar si sunt formate din vegetatii adenoide (mai sus de cerul gurii si in partea dinapoi a nasului), amigdala linguala (in josul limbii) si doua amigdale palatine (situate de o parte si de alta a cerului gurii). Amigdalele si vegetatiile adenoide (popular, polipii) sunt utile atata vreme cat functioneaza normal. Daca facem amigdalite repetate, atunci amigdalele devin un focar de infectie.

Ce este amigdalita?

Amigdalita cronica, de exemplu, este o boala inflamatorie cronica manifestata prin dureri sau jena in gat. Se produce din cauza streptococului beta hemolitic patogen (evidentiat prin cresterea cantitatii de anticorpi din sange – ASLO crescut). De fapt, daca stim ca avem probleme cu amigdalele, in momentul in care ne facem analizele uzuale, trebuie sa cerem neaparat si testul ASLO.

Cand ne operam pentru a extirpa amidgalele?

Interventia chirurgicala pentru extirparea amigdalelor era frecventa in trecut. Acum, se practica doar daca o persoana face mai mult de trei amigdalite pe an, daca are mult timp ASLO crescut sau daca e purtatoare de streptococi multa vreme. De asemenea, se recomanda in caz de obstructie a cailor aeriene cu posibilitate de sufocare in special in timpul somnului.

Oricum, medicii ORL apeleaza acum la aceasta interventie chirurgicala doar daca e imperios necesar, cu alte cuvinte daca amigdalele, o poarta de aparare pentru organism, devin adevarate focare de infectie.

Operatia de amigdalectomie este dureroasa?

Operatia in sine nu e dificila. Trebuie mentionat ca perioada postoperatorie e mai putin dureroasa pentru un copil decat pentru un adult. Un copil, imediat dupa ce se trezeste din anestezie, e ca si vindecat, se joaca, revine rapid la activitatile obisnuite. Un adult are dureri la inghitire mai mult timp.
„De fapt, cu cat operatia e facuta la varste mai inaintate, cu atat perioada postoperatorie e mai dureroasa, mai ales daca operatia a fost realizata dupa multe episoade de amigdalita”, spune medicul specialist ORL Ioana Voda.

Amigdalectomia dureaza in general 45 de minute si este recomandat sa fie facuta sub anestezie generala. Majoritatea copiilor sunt sub observatie doar in ziua operatiei, dar copiii mai mici de 3 ani si pacientii care sufera de apnee de somn sau alte patologii, risca sa aiba complicatii si raman spitalizati dupa interventie.

„In prima zi, se impune repaus la pat. La adulti, repausul poate dura pana in cea de-a cincea zi de la operatie, cand se detaseaza crustele si atunci apare risc de hemoragie”, spune dr. Ioana Voda.

Oricum, toti cei care trec prin aceasta operatie trebuie sa bea multe lichide, la temperatura camerei, pentru a preveni deshidratarea.
Efectele secundare dupa interventia chirurgicala pot fi voce pitigaiata, congestie nazala, durere de gat, durere la inghitit. Pe termen lung insa, pacientii nu sunt predispusi la infectii. „Daca se impune operatia la varste foarte mici, la 2, 3 ani, e adevarat ca exista riscul de a face diverse infectii ale aparatului respirator, dar acest risc nu e atat de mare pe cat isi imagineaza multi parinti. Oricum, noi incercam sa pastram amigdalele cat mai mult timp. Iar dupa operatie, daca micutul nu intra in contact cu bacili periculosi, nu are ce sa pateasca”, explica dr. Ioana Voda.
Apropo de interventia laser in locul clasicei operatii, s-a constatat ca pulverizarea laser la nivelul amigdalelor poate duce la cronicizarea infectiei in profunzimea amigdalei. Cu alte cuvinte, operatia cu ajutorul bisturiului e cea mai buna in acest caz.

Inainte de operatie trebuie:

  •  Sa informam medicul despre alergiile la orice fel de medicament;
  •  Sa ii povestim daca urmam tratamente medicamentoase;
  •  Sa ii spunem medicului ORL-ist despre sarcina;
  •  Sa facem urmatoarele analize de sange: hemoleucograma, coagulograma, VSH, anticorpi ASLO, fibrinogen, factor reumatoid, glicemie, uree, acid uric, creatinina, transaminaze hepatice, bilirubina;
  •  Trebuie sa nu bem, sa nu mancam, sa nu fumam.

Dupa operatia amigdalelor:

Din spital putem iesi dupa cel mult 2 zile, iar durerile dispar si ele, treptat, in 2, 3 zile. Oricum, trebuie evitat efortul fizic, baile fierbinti si e indicat repausul in casa timp de 7 zile. Cel putin pana operatia nu e vindecata, sunt contraindicate condimentele, bauturile carbogazoase, citricele, alimentele fierbinti sau cele crocante, dar si periajul dentar brutal.

Vindecarea definitiva se face in aproximativ 14 zile. Daca in aceasta perioada apare sangerarea, e absolut necesar sa mergem de urgenta la spital. Sangerarea dupa operatie nu e un semn deloc bun si, pentru ca poate indica inclusiv probleme mai grave, e absolut necesara vizita la medic.

„Operatia se poate realiza atat cu anestezie locala, cat si cu anestezie generala. La copii e necesara anestezia generala. De asemenea, si pentru adulti ar fi mult mai indicata. De ce? Amigdalectomia este o interventie sangeroasa. Curge foarte mult sange, iar efectul psihologic nu este unul foarte bun pentru pacient. Mai ales daca este copil si daca are doar anestezie locala si vede asemenea cantitate de sange, s-ar putea sa nu suporte pana la sfarsit procedura, desi nu are dureri”, spune dr. Ioana Voda.

„In popor, exista informatia conform careia, dupa o amigdalectomie, se mananca multa inghetata si ca o cantitate mare de inghetata ar duce la o vindecare mai rapida. E total fals.

Dupa operatie, alegem doar mancare lichida, moale si multe lichide, dar doar la temperatura camerei. Abia dupa 5 zile, cand se desprind crustele rezultate in urma operatiei, daca nu e nici o problema, e permisa intr-adevar si inghetata. Repet, nu in primele zile de la operatie”, atentioneaza medicul ORL Ioana Voda.

Urmărește CSID.ro pe Google News
5 alimente care lupta cu raceala
5 alimente care lupta cu raceala
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân