Ambrozia – de ce apar alergii

Alergia la ambrozie dă multe bătăi de cap românilor de toate vârstele şi poate duce la complicaţii grave ale stării de sănătate. Poate apărea şi la bebeluşi.
  • Publicat:
Ambrozia - de ce apar alergii
Ambrozia - de ce apar alergii, foto 123rf

Parcă mai mult ca niciodată, ultimii trei ani au fost şi sub semnele şi simptomele alergiei la ambrozie. Acestea s-au manifestat chiar şi la bebeluşi de 6 luni, nu doar la adulţi. Buruiana este răspândită în aproape toate zonele ţării şi creşte pe terenurile lăsate în paragină, dar şi de-a lungul căilor ferate, a drumurilor pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor şi a şantierelor. Dacă observaţi terenuri cu ambrozie, anunţaţi autorităţile.

Câţi dintre dumneavoastră nu aţi auzit măcar despre o persoană afectată de alergia la ambrozie în ultima vreme? Mai ales dacă locuiţi în zona de vest României probabil aţi auzit chiar mai multe cazuri. Date oficiale publicate de Ministerului Mediului anunţă că, din populaţia activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie. În majoritatea cazurile simptomele sunt cele ale rinoconjunctivitei. Aceste date evidenţiază o prevalenţă crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populaţia activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populaţia expusă la polenul de ambrozie atinge 6 milioane, majoritatea din vestul ţării, celelalte regiuni fiind mai puţin afectate.

Din mijlocul verii până toamna ambrozia elimină polen

Alergia apare practic la polenul eliminat de ambrozie. Acesta este eliberat în aer de la mijlocul lunii iulie şi poate continua până la început lunii octombrie în funcţie de condiţiile climaterice. În funcţie de frecvenţa şi viteza vântului polenul se împrăştie. Este important de menţionat faptul că între creşterea concentraţiei de polen în aer şi apariţia simptomelor există o fereastră de oportunitate de circa 14 zile. Persoanele alergice la ambrozie, sub îndrumarea medicului alergolog pot începe poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea simptomelor.

Ce concentraţie de polen în aer poate determina alergii?

Conform informaţiilor publicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conţine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentraţie de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacţie alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3 .

Şi copii mici pot dezvolta alergii la ambrozie

Până de curând cei mai mici pacienţi cu alergie la ambrozie aveau minum 4-5 ani, însă s-au înregistrat cazuri de pacienţi chiar de 6 luni.

Semne şi simptome la alergia la ambrozie

În principal sunt aceleaşi simptome ca la rinoconjunctivită (curge nasul, strănut, senzaţie de mâncărime) sau chiar ca la astm (tuse, dificultăţi respiratorii), însă pot apărea la unele persoane inclusiv erupţii cutanate, mâncărimi, angioedem. În cazuri extreme se poate instala chiar simptomele unui şoc anafilactic. Acesta are un debut brusc şi poate duce la obstrucţia căilor aeriene şi chiar la pierderea vieţii. Şocul anafilactic reprezintă o urgenţă medicală. Se recomandă de urgenţă consult medical.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
De ce e bine să fii gravidă vara
De ce e bine să fii gravidă vara
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”