Ambliopia la copii

Copiii depistati cu ambliopii prin diferente optice mari sunt o categorie defavorizata. Mare parte dintre ei ajung sa fie diagnosticati prea tarziu, pentru a putea incepe un tratament care sa dea si rezultate. Dar sa vedem ce inseamna ambliopia la micuti
  • Publicat:
Ambliopia la copii
Ambliopia la copii

Ce este ambliopia?
Vederea normala se dezvolta o data cu utilizarea obisnuita, in egala masura, a ambilor ochi. Ambliopia, numita si „ochiul lenes”, debuteaza de regula cand un ochi nu este folosit suficient astfel incat celulele vizuale din creier sa se dezvolte corespunzator. Creierul ignora (neutralizeaza) imaginile de la nivelul ochiului bolnav si foloseste numai imaginile formate in ochiul sanatos. Asta inseamna ca vederea micutului nu este buna. Ambliopia afecteaza, de obicei, un singur ochi, dar poate aparea si la ambii globi oculari.

De la ce varsta?
Copiii pot dezvolta ambliopie chiar de la nastere si pana in jurul varstei de 7 ani. Un micut cu ambliopie poate sa nu realizeze ca foloseste un singur ochi. Ignorarea imaginii din ochiul afectat este o reactie inconstienta pe care copilul nu o poate controla. De fapt, ambliopia anizometropica apare in cazul in care exista diferente semnificative de dioptrii intre cei doi ochi. Cu alte cuvinte, daca vederea la un ochi este mai clara decat la celalalt, creierul invata sa ignore imaginea incetosata formata in ochiul bolnav. Vestea proasta este ca, fara tratament precoce pentru ochiul afectat, este posibil ca vederea normala sa nu apara niciodata. Vestea buna este ca exista solutii. Dar bebe trebuie observat cu atentie inca de cand este in maternitate.

Cum imi dau seama?
In primul rand, este o afectiune greu de depistat mai ales de catre parinti. Semnele care indica ambliopia sau o afectiune care poate genera ambliopie sunt:

* Ochii nu se misca simultan in aceeasi directie;
* Ochii nu fixeaza acelasi punct;
* Daca ii acoperi un ochi, copilul plange pentru ca este deranjat sau plange de durere;
* Micutul isi da capul in lateral sau il misca sus/jos daca vrea sa vada ceva mai bine;
* O pleoapa care cade si acopera ochiul in totalitate.

Incepand de la 2 ani, medicii pot depista cu usurinta aceasta afectiune pentru ca pot pune intrebari simple copilului. Inainte de aceasta varsta, lucrurile sunt mai complicate. Exista insa o metoda care se numeste fotoscreening. Adica se foloseste o camera speciala sau un sistem video pentru a obtine imaginile formate si reflectate de la nivelul ochiului, iar cooperarea cu micutul este de data aceasta minima. Fotoscreening-ul nu inlocuieste o investigatie uzuala a vederii, dar poate da informatii despre afectiunile care ameninta vederea.

Ce fac daca am un copil cu ambliopie?
In primul rand, tratament precoce inseamna inceperea terapiei inainte ca vederea micutului sa fie complet dezvoltata. Cu cat copilul este mai mic atunci cand urmeaza un tratament, cu atat sunt mai mari sansele sa aiba in viitor o vedere normala. Ambliopia este greu de corectat dupa 9 ani. Corectia optica sau cu lentile de contact amelioreaza aceasta afectiune, ca si diferenta dioptrica (anizometropia). Tratamentul corecteaza ambliopia antrenand creierul sa foloseasca semnalele de la ochiul cu vedere slaba si astfel se cladeste o conexiune mai puternica intre ochiul afectat si creier si permite vederii sa se dezvolte normal in acel ochi. Dar, chiar si atunci cand micutul s-a vindecat de aceasta afectiune, parintii trebuie sa-l duca regulat la medic. Ambliopia poate sa reapara si dupa un tratament incununat de succes.

Motive?
Ambliopia prin diferentele optice (anizometropii) apare in primul rand din cauza nedepistarii la timp a acestei afectiuni. La diferentele mari de dioptrii intre cei doi ochi (de exemplu mai mari de 3D), din cauza diferentei de dimensiuni intre cele doua imagini percepute, corectia optica cu ochelari nu e indicata. Iar alternativa ramane doar lentilele de contact. Apoi o mare parte dintre copii sunt nediagnosticati din cauza faptului ca acestia raman asimptomatici, iar cazurile in care boala lor sa se asocieze cu strabism (care astfel ar alerta parintii) sunt rare. Si mai e o problema. Unii parinti abandoneaza prea timpuriu planurile de dezambliopizare. Cu alte cuvinte, daca esti proaspata mamica, cand bebe are in jur de 6 luni, roaga-ti pediatrul sa se uite cu atentie la ochii micutului. Medicul poate sa aiba o astfel de initiativa, iar daca nu, de obicei asculta recomandarile mamei. Si de cand bebelusul are doua luni incepe sa-i misti prin fata ochilor diverse obiecte de diferite forme, marimi sau culori ca sa vezi cum reactioneaza.
Daca ti se pare ca ceva nu e in regula, spune-i urgent medicului. Ambliopia este o afectiune care se poate trata. Depinde insa de momentul depistarii.

Lentile de contact?
Medicul poate sa ii recomande micutului lentilele de contact in locul clasicilor ochelari. Avantajele corectiei optice unilaterale prin lentile de contact fata de lentilele de ochelari sunt cele optice (se reduc distorsiunile si aberatiile periferice), ortopice (dispare efectul de prisma la privire laterala), terapeutice (le poarta tot timpul si nu poate sa triseze), psihologice (micutul are libertate de miscare si elimini din start complexele generate de purtarea ochelarilor). In Romania, exista un program cu acoperire nationala de corectie a anizometropiei cu lentile de contact. Se numeste „Patra” si este oferit gratuit, timp de 6 luni, pentru prevenirea ambliopiei la copii. Scopul acestuia este sprijinirea categoriilor defavorizate de copii din tara.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”