Alergiile – boli ale civilizatiei

Specialistii incerca sa-i ajute pe cei care sufera de astfel de afectiuni.
  • Publicat:
Alergiile - boli ale civilizatiei
Alergiile - boli ale civilizatiei

Traim in secolul vitezei si al alergiilor… Daca pana acum trei decenii, numarul celor alergici era relativ mic, astazi din ce in ce mai multi oameni si de la varste fragede au devenit sensibili la praf, polen, anumite alimente si medicamente. Specialistii  incearca sa-i ajute pe cei care se confrunta cu astfel de afectiuni.

„Buna! Ma numesc Madalina si sunt alergica. Mai corect spus, sufar de rino-conjunctivita alergica si de curand am facut si sinuzita… Cum se manifesta acestea? In primul rand, stranut enervant de des (colegii editori foto stiu), mi se infunda nasul cand imi este lumea mai draga, sunt alergica la praful de casa, mi se irita ochii, nu suport sa stau in frig, in mijlocul curentilor de aer si port (de cele mai multe ori) ceva pe cap. Am o colectie impresionanta de accesorii pentru sinuzita.” Cam asa ar putea suna si povestea altor 3 milioane de romani si a altor cateva sute de milioane de oameni din lumea intreaga. Oficial, am intrat in sezonul alergiilor. Primavara, momentul renasterii naturii, poate fi inceputul unui cosmar pentru alergici. Cei care stranuta „din senin” cand trec pe langa un camp inflorit, printr-un parc sau pe langa o florarie stiu de ce.

Alimente, poluare, medicamente
Sa „disecam” alergiile si sa gasim solutia pentru combaterea lor, fie ca inseamna medicina alopata sau naturista. Cuvantul „alergie” desemneaza o intolerabilitate, o sensibilitate. Alergia este o reactie a sistemului imunitar pe care o au doar anumite persoane cand intra in contact cu: polen, praf de casa, spori de mucegai, par de animale, alimente, muscaturi de insecte, medicamente. La inceputuri, toate hipersensibilitatile organismului erau clasificate drept alergii si erau atribuite activitatii improprii a anticorpului imunoglobulina E (IgE). Mai tarziu, a devenit clar faptul ca sunt implicate mai multe mecanisme, legate de hipersensibilitatea sistemului imunitar.

Cum se produce o reactie alergica?
In mod normal, sistemul imunitar al organismului lupta impotriva invaziei agentilor patogeni ca: bacterii si virusuri. Reactiile alergice sunt raspunsul la o alarma falsa. Cand o persoana alergica intra in contact cu un alergen, sistemul imun trateaza alergenul ca un invadator si este gata de atac. Cum? Genereaza o cantitate mare de anticorpi IgE. Fiecare IgE este specific pentru fiecare substanta. In cazul alergiei la polen, fiecare anticorp corespunde fiecarui tip de polen. Adica, sistemul imunitar poate produce un anticorp pentru polenul de stejar sau unul pentru cel de crin.

IgE se fixeaza pe celulele sangvine mastocite, identificand substantele alergene ca fiind periculoase. Pentru a se apara, mastocitele elibereaza histamina, mediator chimic, care la randul ei cauzeza stranut, mancarimi, secretii nazale abundente, iritatii (simptome pentru rinita alergica). Depinde de locul in care se concentreaza reactia pentru ca alergia sa apara la nivel cutanat, nas, ochi etc.

Cauzele alergiilor
Multi cercetatori dau vina si pe mostenirea genetica a fiecaruia. Copiii sunt predispusi la alergii daca unul dintre parinti are astfel de sensibilitati. Riscul ca micutul sa fie alergic este de 30% in cazul unui parinte si creste pana la 60% in cazul ambilor parinti. Se pare ca si poluarea si alimentele cu multi conservanti au un rol important in aparitia alergiilor la scara larga. In cazul reactiilor alergice imediate, este mult mai usor sa ne dam seama care sunt cauzele: alimente, medicamente, praf de casa, polen etc. Insa nu de putine ori, cauzele sunt multiple, iar reactiile apar cu intarziere. De aceea, este bine ca alergicii sa tina un mic jurnal si impreuna cu medicul alergolog si testele cutanate sa stabileasca substantele pe care nu le tolereaza.

Principalele grupe de alergeni sunt: cei care se afla in aer (polen, ierburi, seva unor plante, fum de tigara, fum, acarienii din praful de casa, par de animale, mucegai, poluare); cei care in urma contactului fizic determina o reactie alergica (nichel, latex, substante chimice, imbracamintea din fibre sintetice, lana, cosmetice, medicamente, hartia de ziar); cei care determina reactii in urma ingerarii unor alimente sau medicamente (lactate, oua, peste, scoici, carne rosie, nuci, arahide, grau, citrice, ciuperci, soia, cafea). Din cauza alergiilor pot fi afectate sistemele digestiv, respirator sau circulator. In functie de gradul de severitate a alergiei pot aparea reactii cutanate, edem, hipotensiune, coma sau chiar deces.

Tratamente si solutii
Daca te-ai regasit in descrierile de mai sus, nu mai astepta, fa-ti o programare la medicul alergolog. Incearca sa-ti faci o lista de acasa cu problemele cauzate de alergiile pe care le suspectezi. Urmatorul pas este testul Prick – subcutanat se introduc substante care provoaca posibile alergii. In cazul in care se produce alergia, locul se irita.

Un alt test, folosit pentru dermatite si eczeme, este Patch – pe spate este lipit un plasture cu alergenul suspectat. Testele sanguine constau masurarea IgE si se folosesc, de asemenea, pentru detectarea alergenilor. Testele respiratorii se folosesc pentru depistarea substantelor care irita aparatul respirator. Calea cea mai sigura pentru a scapa de neplaceri este evitarea alergenului. Pentru a tine in frau alergiile, exista medicamente antihistaminice care se iau preventiv sau pentru a ameliora simptomele.

Tratament nemedicamentos

Pe langa tratamentul medicamentos, pacientul alergic trebuie sa-si schimbe stilul de viata. De exemplu, un alergic la praf de casa trebuie sa locuiasca intr-o camera (cel putin) mobilata sumar, fara biblioteci pline de carti sau obiecte expuse, pentru a nu atrage praful. O alta persoana trebuie sa-i stearga praful zilnic. Este recomandat sa se schimbe pernele din puf cu unele speciale pentru alergici.

Solutii alternative
In medicina chinezeasca, diagnosticul se pune dupa ce practicianul ia pulsul in cele 12 meridiane ale corpului si examineaza limba. Fiecarui organ ii corespunde o parte a limbii. Daca limba este incarcata sau are culoarea schimbata, ceva este in neregula. Acupunctura foloseste ace din otel inoxidabil, argint sau aur care sunt inserate in piele in anumite puncte. Pentru tratarea alergiilor, acupunctura se combina cu alte terapii complementare: plantele chinezesti.

Presopunctura se bazeaza pe acelasi principiu ca si acupunctura, dar se actioneaza cu degetele, nu cu acele pentru stabilirea echilibrului. Cele mai bune rezultate le da in cazul cefaleei, durerilor lombare, alergiilor, astmului. Homeopatia propune o altfel de solutie in tratarea alergiilor: organismul se poate vindeca singur. Astfel se prescrie un tratament care produce aceleasi efecte ca si alergia pentru a stimula puterea de vindecare a organismului. Se fac si desensibilizari homeopatice, isopatii.

Fitoterapia vine si in ajutorul alergicilor cu ceaiuri din plante medicinale. Exista insa, persoane care fac alergii la unele plante, de aceea nu este recomandat autotratamentul. Osteopatia este o terapie complementara, iar cei care o practica sunt de parere ca multe afectiuni ale corpului sunt cauzate de proasta aliniere a structurilor corpului: oase, articulatii, muschi. Spre exemplu, daca oasele craniului nu sunt aliniate corect apare o disfunctie a sistemului imunitar care da nastere la alergii. In cazul sugarilor si al copiilor oasele moi ale craniului pot fi aliniate. Terapiile complementare precum: reflexoterapia, aromoterapia, hidroterapia ofera, de asemenea, solutii pentru combaterea alergiilor.

Mai multe informatii despre metodele alternative gasiti in volumul „Alergiile” scris de Moira Crawford, editura Corint.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Regulile de aur ale igienei dentare
Regulile de aur ale igienei dentare
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân