Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Ai dinţi sensibili? Protejează-i!

Sensibilitatea dentară reprezintă o durere de scurtă durată, dar foarte intensă, ca o străfulgerare la nivelul dinţilor, la contactul cu alimente sau băuturi reci, fierbinţi, dulci sau acre. Această durere, care apare odată cu stimulul declanşator dispare o dată cu îndepărtarea acestuia, ne anunţă că dinţii noştri au zone sensibile.

Deşi vorbim despre o problemă des întâlnită, 1 din 3 persoane confruntându-se cu ea, nu toţi cei ce suferă de această afecţiune sunt conştienţi că au dinţii sensibili. |n loc să ceară sfatul unui specialist, ei fie ignoră durerea, fie găsesc metode de a o evita. Din păcate, ignorarea durerii pe termen lung poate duce la devitalizarea sau chiar pierderea dinţilor!
 

Cum încep problemele?
 

Principala cauză a sensibilizării dinţilor este expunerea dentinei, o structură poroasă localizată imediat sub smalţ, care în diferite situaţii ajunge să fie “agresată”. Periajul brutal, utilizarea excesivă a gelurilor pentru albire, bruxismul, precum şi băuturile şi alimentele acide afectează smalţul dinţilor, rezultatul fiind instalarea sensibilităţii. “Expunerea dentinei poate avea cauze diferite, de la retragerea gingiilor, ca rezultat al unui periaj excesiv, agresiv sau efectuat cu o periuţă cu perii duri, până la uzura naturală a dinţilor din cauza contactului firesc dintre dinţi sau a bruxismului (scrâşnitul dinţilor). O altă cauză a expunerii dentinei este eroziunea smalţului dentar provocată de consumul de băuturi şi alimente acide”, ne-a explicat prof. dr. Constantin Varlan.
 

Cum prevenim sensibilizarea dinţilor?
 

Periaţi dinţii cu o periuţă cu perii blânzi, purtaţi gutiere pe timpul nopţii dacă scrâşniţi din dinţi, folosiţi o pastă de dinţi puţin abrazivă, nu abuzaţi de tratamentele pentru albire dentară şi, nu în ultimul rând, renunţaţi la anumite obiceiuri alimentare care facilitează eroziunea smalţului. Reţineţi că atât băuturile, cât şi alimentele acide dizolvă smalţul dinţilor pentru că au un nivel al pH-ului redus. Printre cele mai periculoase produse alimentare pe care ar trebui să le consumăm cu atenţie se numără vinul roşu care are un pH de 3,4, sucul de mere sau portocale, cu un pH cuprins între 3,4 şi 3,7, grepfrutul, cu un pH de 3,2, dar şi vinul alb, murăturile, caramelele etc.

Totuşi, pH-ul nu este singurul factor pe care trebuie să-l avem în vedere când vorbim despre eroziunea acidă, întrucât indicele de aciditate este legat şi de cantitatea de salivă necesară neutralizării substanţelor acide. Iată de ce este bine să evităm plimbatul băuturilor prin gură, băutul cu înghiţiuri mici sau ţinutul băuturilor în gură. Este indicat să folosim un pai atunci când consumăm băuturi acide şi să nu plimbăm fructele în gură atunci când le consumăm, pentru a minimiza contactul acizilor cu smalţul. Şi nu uitaţi că periajul dentar nu trebuie efectuat imediat înainte sau după contactul cu substanţele acide, pentru că smalţul dinţilor devine vulnerabil, şi folosiţi o pastă de dinţi specială, cu rol de remineralizare.

 

 



Citește și:
Periuţa de dinţi cu difuzor de apă – mai aveţi vreo scuză pentru a nu vă îngriji dinţii?
Dinţi frumoşi şi sănătoşi: faţete sau plombe?
Spală-te pe dinţi de cel puţin două ori pe zi pentru o inimă sănătoasă!
Articol din revistă - 18.10.2013 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe descopera.ro
Cele mai RELE epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au ÎNCHEIAT ele Cele mai RELE epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au ÎNCHEIAT...
Modul în care sistemul IMUNITAR contribuie la vindecarea de COVID-19 Modul în care sistemul IMUNITAR contribuie la vindecarea de COVID-19
Berbec Berbec 21 March - 20 April

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

Gandul.ro
ULTIMA CINĂ. A murit  într-un spital, conectată la un aparat de ventilație, fără să știe că noul coronavirus îi răpise deja copiii. ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ALERTĂ. Un nou studiu relevă care sunt...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Descopera.ro
ARMA folosită de Germania în lupta cu noul coronavirus ARMA folosită de Germania în lupta cu...
Cum sunt URMĂRIŢI oamenii pentru combaterea...
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS...
ULTIMA ORĂ
Prinţesa Maria Teresa a Spaniei, primul membru al unei Case Regale care a murit din cauza noului coronavirus

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .