5 soluţii la îndemână ca să nu mai sforăi

75 la sută dintre cei care sforăie au şi sleep apnee, ceea ce se traduce prin episoade de întrerupere a fluxului normal al respiraţiei în somn. Aceasta este un fenomen pe care specialiştii îl cataloghează drept grav din cauza consecinţelor pe care le poate avea asupra sănătăţii organismului.
  • Publicat:
5 soluţii la îndemână ca să nu mai sforăi

Poate ştiai, poate nu, dar sforăitul nu este doar zgomotul neplăcut ce însoţeşte somnul a zeci de milioane de persoane din întreaga lume. 75 la sută dintre cei care se confruntă cu acest fenomen au şi sleep apnee, ceea ce se traduce prin episoade de întrerupere a fluxului normal al respiraţiei în somn. Aceasta este un fenomen pe care specialiştii îl cataloghează drept grav din cauza consecinţelor pe care le poate avea asupra sănătăţii organismului. Iată care sunt acestea!

1.Sforăitul şi întreruperea respiraţiei în somn cresc riscul de hipertensiune, infarct, accident vascular şi obezitate.

2.Somnul însoţit de sforăit duce la afectarea stării de spirit şi a emoţiilor.

3. Sleep apneea poate afecta zonele din creier responsabile cu memoria.

4.Femeile riscă mult mai mult aceste probleme de sănătate decât bărbaţii.

5.Aceste fenomene pot afecta copiii, care pe termen lung riscă o afectare ireversibilă a unor zone din creier şi scădera performanţelor şcolare.

În aceste condiţii, persoanele care sforăie ar trebui să meargă la un specialist ORL pentru a vedea ce e de făcut. În anumite situaţii, e nevoie şi de o monitorizare atentă a somnului într-un cabinet de neurologie. Însă specialiştii vin cu soluţii la îndemâna oricui pentru a creşte calitatea somnului.

1.Încercaţi să dormiţi pe o parte şi să evitaţi somnul pe spate care duce la migrarea limbii şi a vălului palatin către interior, acest fenomen ducând la oprirea respiraţiei în somn.

2.Menţineţi greutatea optimă. La unele persoane, eliminarea excesului ponderal duce la eliminarea sforăitului.

3.Evitaţi consumul de alcool şi încercaţi să dormiţi minimum 7 ore pe noapte. Sunt obiceiuri sănătoase care scad riscul problemelor date de întreruperea respiraţiei în somn.

4.Faceţi aerosoli, schimbaţi pernele care pot conţine alergeni şi hidrataţi-vă cu cel puţin 2 l de apă pe zi. Aceste măsuri vă pot asigura un somn liniştit, fără zgomote neplăcute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”