5 obiceiuri zilnice pentru o viaţă sănătoasă

Un an nou este prilejul perfect pentru a începe să faceţi schimbări pozitive. Unii oameni îşi stabilesc câteva rezoluţii, în timp ce alţii pur şi simplu încearcă să facă schimbări mici şi de impact.
  • Publicat:
5 obiceiuri zilnice pentru o viaţă sănătoasă

Un an nou este prilejul perfect pentru a începe să faceţi schimbări pozitive. Unii oameni îşi stabilesc câteva rezoluţii, în timp ce alţii pur şi simplu încearcă să facă schimbări mici şi de impact.

Cu toţii suntem plini de entuziasm la început – avem determinarea şi încrederea că vom continua şi pe măsură ce luna ianuarie se apropie de sfârşit. Vom fi disciplinaţi şi ne vom schimba în bine, vom deveni cea mai bună versiune a noastră. Din păcate, schimbările au nevoie de timp şi pe măsură ce trec zilele devine din ce în ce mai greu să rezişti dulciurilor sau gustărilor nesănătoase.

Iată o listă de acţiuni pe care dacă le faci zi de zi  îţi pot îmbunătăţi starea generală de sănătate. Nu este dificil să urmezi aceste obiceiuri!

1. Aveţi grijă să vă spălaţi pe mâini frecvent

Mâinile noastre sunt pline de bacterii şi virusuri, care aduc diferite boli, inclusiv Salmonella si E.coli. Şi, din acest motiv, este extrem de important să ştim să ne spălăm corect pe mâini. Spălatul mâinilor trebuie să se facă frecvent, să devină un obicei şi să avem în vedere că niciodată nu se întâmplă nimic rău dacă ne spălăm prea des.

Spălatul pe mâini este cea mai bună metodă pentru a preveni răspândirea germenilor şi pentru a ţine departe bolile infecţioase. Germenii, precum bacteriile, viruşii şi paraziţii au mai multe căi de trasmitere, însă principalul factor favorizant dezvoltării şi înmulţurii acestora este reprezentat de mâinile murdare. Se recomandă să ne spălăm pe mâini timp de 15 secunde, cu săpun. 

2. Citiţi etichetele produselor înainte de a le cumpăra

Veţi fi uimiţi cât de multe produse au cantităţi uriaşe de zahăr, sare sau grăsimi. Chiar dacă nu aveţi probleme de sănătate, este bine să fiţi atenţi la aceste detalii pentru că în timp au efecte negative asupra organismului. Citiţi etichetele produselor înainte de a le arunca în coşul de cumpărătur. Fiţi atenţi şi la numărul de calorii. Dacă deveniţi mai conştienţi şi mai bine informaţi în legătură cu alimentele pe care le consumaţi, veţi fi inclinaţi să faceţi alegeri mai bune pentru sănătatea voastră.

3. Protejaţi-vă auzul

Cheia pentru a vă păstra auzul sănătos este să ştiţi la cât de mult sunet puternic sunteţi expus. Cele mai multe cazuri de surditate sunt cauzate de deteriorarea celulelor din urechea internă. Această deteriorare poate fi cauzată de prea mult zgomot. Dacă lucraţi sau frecventaţi diverse locuri zgomotoase sau ascultaţi muzică la un volum mai mare, vă puţeti pierde auzul fără să realizaţi. Experţii sunt de acord că expunerea continuă la zgomot la sau peste 80-85 dB în timp poate duce la pierderea auzului.

4. Luaţi vitamine

Un regim alimentar sănătos este cea mai bună metodă de a vă asigura necesarul de vitamine şi minereale. Într-o lume perfectă, cu toţii am mânca o varietate de fructe şi legume şi am face exerciţii fizice. Dar, în realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Multe persoane fie nu au timp, fie nu acordă suficientă atenţie dietei lor pentru a-şi satisface necesităţile zilnice de nutrieţi.

Aici intervin vitaminele care vă pot ajuta să asiguraţi buna funcţionare a organismului. Nu încercaţi să acoperiţi golurile din alimentaţie prin consumul suplimentelor şi consultaţi un medic pentru a şti cu exactitate dacă suferiţi de o anumită carenţă. 

5. Protejaţi-vă pielea

Nu folosiţi apă fierbinte la duş şi nu staţi prea mult în apă pentru că puteţi avea probleme cu pielea (uscare şi chiar eczeme). Astfel, pielea este tot mai uscată, cu tendinţa de a se crăpa şi foarte predispusă infecţiilor. Căldură extremă provoacă o scădere a tensiunii arteriale, care poate duce la ameţeală. Temperatura ideală la duş pentru pielea ta nu trebuie să fie mai sus de călduţă.

Nu uitaţi să folosiţi produsele de protecţie solară chiar şi pe timp de iarnă (nivelul radiaţilor UV este la fel de crescut ca pe timp de vară!).  Dacă este prezentă zăpada, nivelul radiaţiilor poate fi chiar mai mare. Utilizarea produselor de protecţie solară ne poate scuti de îmbătrânirea prematură a pielii, apariţia telangiectaziilor, apariţia pistruilor şi, nu în ultimul rând, ne protejează împotriva cancerului de piele.

Toate aceste obiceiuri nu vă consumă din timp şi nici nu implică mari cheltuieli, însă pot să vă îmbunătăţească starea de sănătate şi chiar calitatea vieţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”