5 mituri despre sanatatea dintilor

Cu cat consumam mai mult zahar cu atat mai mult riscam sa avem carii e un simplu mit! Nu conteaza cantitatea, ci timpul de expunere a danturii la zahar. Asadar, cele mai periculoase sunt acadelele.
  • Publicat:
5 mituri despre sanatatea dintilor
5 mituri despre sanatatea dintilor

Spalatul pe dinti, folosirea atei dentare si doua vizite anuale la medic sunt obligatorii pentru un zambet de invidiat. Insa nu numai aspectul estetic are de castigat daca respectam ca la carte ritualul igienei dentare. Specialistii americani de la Facultatea de Medicina Dentara Tufts vorbesc despre multe alte beneficii care vizeaza sanatatea intregului organism.

Ei au identificat 5 mituri care se vehiculeaza in legatura cu ingrijirea dintilor si vin cu recomandari:

1. Doar dintii au de suferit daca nu avem o igiena dentara corecta si o alimentatie echilibrata
Acest este doar un mit, iar femeile insarcinate ar trebui sa stie ca orice abatere de la regulile vietii echilibrate afecteaza sanatatea fatului. O dieta saraca in nutrienti va creste riscul de carii pentru viitorul bebelus.

Medicii sunt de parere ca orice carenta de calciu, vitamina A si proteine creste riscul de malformatii bucale precum buza de iepure si gura de lup. Mai mult, medicii spun ca orice suferinta dentara va determina copilul sa aleaga alimentele moi, precum dulciurile, in detrimentul celor mai dure precum legumele si fructele. In consecinta, cariile pot creste riscul de obezitate.

2. Cu cat consumam mai mult zahar cu atat mai mult riscam sa avem carii.
Si acesta este doar un mit, sunt de parere specialistii. Nu conteaza cantitatea, ci timpul de expunere a danturii la zahar. Asadar, cele mai periculoase sunt acadelele, dar acelasi efect dezastruos asupra danturii il au si bauturile carbogazoase. Acestea slabesc smaltul dintilor daca sunt consumate pe termen lung.

3. Cariile dintilor de lapte nu reprezinta o problema atata vreme cat micutii ii vor pierde oricum.
Inca o conceptie gresita, sunt de parere dentistii americani. Aceasta pentru ca orice carie a unui dinte de lapte poate duce la afectarea coroanelor definitive aflate in stadiu incipient de dezvoltare. Daca dintii de lapte sunt extirpati prea devreme, exista riscul ca dantura definitiva sa aiba nevoie de tratament ortodontic.

4. Osteoporoza afecteaza doar coloana vertebrala si soldurile
Ei bine, scaderea densitatii masei osoase poate duce si la pierderea danturii. Aceasta pentru ca si maxilarul este expus la efectele osteoporozei. In lipsa unei sustineri puternice, dintii isi pierd stabilitatea si implicit pot cadea.

5. Cariile afecteaza doar persoanele tinere, sanatoase

Ei bine, nu este deloc asa. Varstnicii se pot confrunta cu afectarea radacinilor dentare si din cauza unor medicamente precum antidepresivele, diureticele, sedativele si antihistaminicele. Mai mult, scaderea secretiei de saliva o data cu inaintarea in varsta creste riscul de carii.

Citeste si: Uita de implantul dentar! In cativa ani va fi posibila regenerarea propriei danturi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Dureri pe care NU trebuie sa le neglijezi
Dureri pe care NU trebuie sa le neglijezi
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”