142 de români mor zilnic de cancer

Conform Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România medicamentele oncologice nou introduse în Europa ajung în România după 2-3 ani de la lansare
  • Publicat:
142 de români mor zilnic de cancer
142 de români mor zilnic de cancer, foto Shutterstock

Într-o conferinţă de presă desfăşurată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului s-a prezentat o realitate cutremurătorare. Chiar şi astăzi, România deţine recordul negativ în ceea ce priveşte rata mortalităţii prin cancer în Europa, conform datelor de la Colegiul Medicilor din România. În fiecare zi, 142 de români mor de cancer. În lipsa unor programe naţionale de screening şi informare, boala este depistată în stadii tardive.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a cerut autorităţilor să facă un pas înainte pentru adoptarea şi implementarea unui Plan Naţional de Oncologie pentru prevenţia, depistarea precoce a afecţiunii şi creşterea ratei de supravieţuire. 
România ar trebui să se alinieze planului european, iar oncologia să reprezinte o prioritate naţională, beneficiind de introducerea imediată în sistemul de asigurări de sănătate, simultan cu celelalte ţări din UE. 
Pentru mulţi pacienţi oncologici din România, prima schemă de tratament poate fi şi ultima, iar timpul este cea mai importantă resursă; de aceea tratamentul potrivit, cât mai curând posibil, pentru pacientul potrivit, este o necesitate, nu un slogan.
Fiecare zi este o luptă, însă medicamentele oncologice nou introduse în Europa ajung în România după 2-3 ani, fiind de multe ori prea târziu!

Ce ce poate face pentru bolnavii de cancer din ţara noastră?

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a prezentat câteva modalităţi prin care autorităţile pot facilita tratamentul de ultimă generaţie pentru bolnavii de cancer din România.
Urgentarea şi simplificarea procedurilor de autorizare, aprobarea de preţ şi compensare în România pentru a deveni accesibile pacienţilor este cea mai mare prioritate.
Pe de altă parte, diagnosticul de precizie reprezintă şansa pacientului oncologic de a avea acces la tratamentul potrivit tipului său de cancer, cu rezultate mult mai bune şi cu reducerea costurilor inutile.
Acest lucru se poate obţine prin dezvoltarea unui program de diagnostic de precizie pentru cancer, prin Constituirea la nivelul CNAS a unui program pentru decontarea costului testelor necesare pentru diagnosticul de precizie al cancerului.

Cancer – ce planuri are Uniunea Europeană pentru combaterea acestei maladii

Tot cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, Comisarul European pe sănătate şi alimentaţie, Stella Kyriakides a prezentat  UE – PLANUL EUROPEAN DE COMBATERE A CANCERULUI „SĂ NE STRĂDUIM MAI MULT”, în cadrul unui eveniment la Parlamentul European de la Bruxelles.
„Cancerul reprezintă prima cauză de deces într-un număr tot mai mare de ţări europene. 40% dintre noi vom face cancer în viaţa noastră. Aceasta în sine este o cauză suficientă pentru a ridica aceasta afecţiune în topul priorităţilor noastre din zona de sănătate. Pacienţii au dreptul să aibă acces la medicamente accesibile pentru a răspunde nevoilor lor, iar industria farmaceutică trebuie încurajată să rămână un lider inovator la nivel mondial. Cercetare, prevenţie, diagnostic, tratament, îngrijirea paliativă – toate acestea sunt piese vitale ale aceluiaşi puzzle şi ale aceleiaşi călătorii a fiecărui pacient cu cancer” a spus Stella Kyriakides, comisarul European pe Sănătate şi Alimentaţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”