10 sfaturi pentru a reduce riscul de cancer

Iată 10 sfaturi pe care îţi recomandăm să le urmezi pentru a preveni cancerul!
  • Publicat:
10 sfaturi pentru a reduce riscul de cancer

Cancerul este principala cauză de deces în lume, însă unul din trei cazuri ar putea fi prevenit, dacă s-ar ţine cont de câteva recomandări, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Sigur, nu există o pilulă-minune care să te ferească de cancer, dar poţi face anumite lucruri pentru a reduce cât mai mult şansele de a te îmbolnăvi.

Iată 10 sfaturi pe care îţi recomandăm să le urmezi pentru a preveni cancerul!

Cum să previi cancerul: 10 sfaturi de care să ţii cont

Slăbeşte sau ţine-ţi greutatea sub control

Mai bine de 70% dintre americani sunt obezi sau supraponderali, iar aceste kilograme în plus cresc semnificativ riscul de instalare a diferite tipuri de cancer, prcum cel esofagian, pancreatic, de colon, renal sau de tiroidă. Obezitatea este cauza secundară a cancerului, după fumat, ce poate fi prevenită. Alimentaţia sănătoasă şi mişcarea sunt obligatorii pentru a ţine la distanţă cancerul.

Consumă mai puţină carne roşie

Incidenţa cancerelor de stomac sau de colon este în continuă creştere, arată cele mai recente statistici OMS. Alimentele procesate (salam, parizer, cremwurşti, bacon, hot dog ec.) şi carnea grasă de porc rămân în preferinţele culinare ale multor oameni, dar consecinţele nu se lasă aşteptate. Reprezentanţii Institutului american pentru Cercetare în domeniul Cancerului recomandă limitarea consumului de carne roşie la cel mult 500 de grame pe săptămână.

Foloseşte cremă de protecţie solară

Razele ultraviolete puternice sunt de vină nu doar pentru arsurile solare, ci şi pentru apariţia cancerului de piele. Dacă este descoperit la timp, cancerul de piele poate fi tratat cu succes, dar poate fi mortal dacă se extinde în corp. Pentru a reduce riscul, foloseşte întotdeauna cremă solară cu factor de protecţie de cel puţin 30, inclusiv în anotimpul rece.

Consumă mai multe legume şi fructe

Vitaminele, mineralele, fibrele şi antioxidanţii din legume şi fructe ţin la distanţă numeroase forme de cancer. Pe lângă acest aspect, te ajută să îţi menţii greutatea şi să eviţi alimentele nesănătoase. Specialiştii recomandă consumul a cel puţin 5 fructe şi legume zilnic.

Nu te baza pe suplimentele alimentare

Un regim alimentar bogat în legume, fructe, cereale integrale şi carne slabă este mult mai indicat decât administrarea de suplimente. Cele din urmă nu-ţi oferă aceleaşi beneficii şi, în plus, pot cauza un dezechilibru de subsanţe nutritive în organism, mai ales dacă nu sunt luate la recomandarea medicului şi în doza specificată.

Limitează consumul de alimente şi băuturi care conţin zahăr

Alimentele şi băuturile bogate în zahăr au foarte multe calorii, ceea ce duce la îngrăşare, principala cauză a cancerului, aşa cum am menţionat la început. Sigur, greu să renunţi de tot la zahăr, dar poţi face un efort şi să limitezi măcar consumul de dulciuri sau de sucuri carbogazoase.

Vaccinează-ţi copiii!

Virusul Human Papilloma este adesea transmis în urma unui contact sexual neprotejat şi poate rămâne în organism mulţi ani, fără să dea niciun fel de simptom. Infecţia cu acest virus este de vină pentru majoritatea cazurilor de cancer cervical la femei şi, de asemenea, un factor de risc în apariţia cancerului vaginal, de penis, de anus, de gât sau oral. Pentru a preveni aceste tipuri de cancer, medicii recomandă vaccinarea: fetele pot fi vaccinate într 9 şi 26 de ani, iar băieţii între 9 şi 21 de ani. De asemenea, folosirea prezervativului este recomandată pentru a preveni infectarea cu HPV.

Renunţă la fumat

Fumatul este principala cauză a cancerului de plămâni, dar şi alte organe sunt afectate de substanţele toxice introduse în organism, cum ar fi inima. Chiar dacă oamenii au început să conştientizeze efectele nocive ale fumatului şi renunţă din ce în ce mai mulţi la acest viciu, la nivelul anului 2014, peste 1 miliard de oameni fumau. Nici România nu stă mai bine la acest capitol, rapoartele Ministerului Sănătăţii indicând că peste un sfert dintre adulţii români sunt fumători. Totuşi legea care interzice fumatul în spaţii publice, intrată în vigoare în 2016, începe să îşi arate efectele benefice. Fumatul este responsabil de peste 42.000 de vieţi pierdute anual în România şi continuă să reprezinte cauza principală de cancer care poate fi prevenită.

Consumă mai puţin alcool

Alcoolismul creşte semnificativ riscul de cancer de stomac, de ficat, de colon, de sân şi de gât. Bărbaţii nu ar trebui să consume mai mult de 2 pahare cu alcool pe zi, iar femeile ar trebui să se limieze la un pahar.

Mergi regulat la medic

Dacă respecţi sfaturile de mai sus şi te prezinţi periodic la medic, pentru analize uzuale de sânge, riscul de cancer va fi redus la minimum. Screeningul rămâne principala metodă prin care diverse tipuri de cancer pot fi depistate în stadiu incipient, astfel încât şansele de reuşită ale tratamentului să fie maxime, iar riscul de complicaţii să fie minimum. Vezi aici o listă cu analizele pe care trebuie să le faci la fiecare început de an!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân