Vino de hac asteniei!

Dupa o iarna friguroasa, cu zile intunecate si mohorate, venirea primaverii are o anumita influenta asupra organismului tau. Asta se intampla in special daca ai tendinta de a fi sensibila la schimbarile vremii.
  • Publicat:
Vino de hac asteniei!
Vino de hac asteniei!

Expertii il numesc “sindromul primaverii” sau astenie. Oboseala, lipsa energiei, depresia usoara, somnolenta sunt principalele simptome ale asteniei. Astfel de simptome apar din cauza faptului ca organismul trebuie sa depuna eforturi pentru a se adapta schimbarilor conditiilor climatice. Uneori pot fi combatute prin intermediul catorva simple masuri practice.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te concentrezi asupra meniului zilnic. Din dieta ta nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in vitamine. Organismul va consuma energie pentru a se adapta la noile conditii meteo si din aceasta cauza va trebui ii oferi resursele de care are nevoie.

Este important sa renunti la mancarurile grele si grase. Alimentele bogate in carbohidrati continua sa fie esentiale si in timpul primaverii, dar trebuie sa le alegi pe cele mai usoare si pe cat posibil preparate cu ingrediente proaspete.
 
Carnea de peste este in mod special recomandata in acest anotimp. Aceasta combina substantele nutritive extrem de benefice pentru organism cu faptul ca este usor digerabila. Trebuie sa alegi alimentele care sunt usor de digerat pentru ca organismul sa nu mai depuna multa energie in digestia alimentelor grele. Metodele de preparare a alimentelor trebuie sa fie cat mai simple, pe cat posibil in stare naturala. Evita prajelile in grasime.

Probabil ca ai auzit de atatea ori pana acum ca legumele trebuie consumate in stare proaspata, fara a fi gatite. Astfel ele isi pastreaza vitaminele care prin fierbere se pierd. Mananca multi morcovi, alternand cu salata verde si spanac. Daca vrei ca salatele tale sa aiba mai multa consistenta, poti adauga boabe de soia sau cereale care adauga vitamine si elemente nutritive in plus. Uleiul de masline este ideal pentru salate. Cel mai bine este sa alegi uleiul extravirgin care nu si-a pierdut proprietatile in urma procesului de productie.
 
Dar acest regim anti-astenie nu trebuie sa se opreasca doar la masa. Programul tau nutritional sanatos trebuie sa fie completat cu un program intens de activitate fizica daca vrei sa fii iarasi in forma. Poti iesi sa te plimbi cu bicicleta, poti alerga sau poti pur si simplu sa mergi mai mult pe jos.

Primavara este cel mai bine sa faci activitati in aer liber, din acesta cauza ar trebui sa alegi toate activitatile de mai sus in locul exercitiilor acasa sau la sala. Si respiratia corecta te ajuta sa tii efectele negative ale asteniei la distanta. Incearca sa faci cateva exercitii de respiratie afara, in aer liber sau in fata ferestrei larg deschise.

Cercetarile recente au evidentiat faptul ca una dintre cele mai bune arme impotriva asteniei este lumina soarelui. O plimbare in aer liber, intr-o zi insorita te poate ajuta sa te adaptezi mult mai usor la schimbarile climatice. Expertii au mai descoperit ca terapia cu lumina este mai eficienta daca ne expunem la soare dimineata.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Ecografia fetusului in timpul sarcinii
Ecografia fetusului in timpul sarcinii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”