Videocapsula, soluţie complementară pentru endoscopie şi colonoscopie

Endoscopia şi colonoscopia sunt în topul investigaţiilor de care pacienţii se tem şi pe care, în multe situaţii, le refuză.
  • Publicat:
Videocapsula, soluţie complementară pentru endoscopie şi colonoscopie

Endoscopia şi colonoscopia sunt în topul investigaţiilor de care pacienţii se tem şi pe care, în multe situaţii, le refuză.

Anxietatea şi disconfortul provocate de introducerea tuburilor de vizualizare şi recoltarea ţesuturilor sunt descrise în multe cercetări medicale.

Deşi rămâne în topul recomandărilor pentru depistarea afecţiunilor colo-rectale, colonoscopia poate fi înlocuită în unele cazuri de capsula endoscopică.

“Capsula endoscopică sau videocapsula este una dintre performanţele actuale ale medicinei care explorează tubului digestiv extrem de uşor, fără durere, folosind o camera video, o sursă de lumină, o antenă care transmite datele şi o baterie, toate într-o capsulă care se înghite şi care reuşeşte să ne transmită informaţii preţioase despre starea aparatului digestiv”, spune medicul Şerban Gologan de la clinica OK Medical care foloseşte cu succes această tehnică.

Timp de 8-10 ore, capsula trece prin esofag, stomac, duoden, intestinul subţire si intestinul gros şi este eliminată prin scaun. Procedura este minim invazivă, nu iradiază organismul, nu doare şi captează date de pe traiectul digestiv, fiind de mare folos specialiştilor gastroenterologi în diagnosticarea multor afecţiuni digestive.

“Videocapsula este astăzi un instrument extrem de util pentru depistarea unor boli precum hemoragiile digestive de cauză neprecizată, boala Crohn, boala celiacă refractară şi unele forme de polipoză intestinală, permiţând vizualizarea directă a mucoasei tubului digestiv. Practic, înaintea descoperirii videocapsulei, ne era imposibil să vizualizăm în întregime intestinul subţire, segmentul cel mai lung al tractului digestiv. Astăzi, reuşim acest lucru cu ajutorul videocapsulei şi putem evalua pacienţii care au suspiciuni de afecţiuni ale intestinului subţire”, declară specialistul.

În plus, videocapsula se foloseşte pentru diagnosticarea cancerului de colon, dar şi polipilor, diverticulilor şi afecţiunilor inflamatorii intestinale. Astfel, cu ajutorul capsulei video, pacienţii pot primi mai repede un diagnostic, iar tratamentele pot fi începute în timp scurt.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ceaiul, băutura omului cerebral
Ceaiul, băutura omului cerebral
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”