Boli endocrine care „grăbesc” prima menstruație (menarha)

Menarha sau prima menstruaţie poate fi determinată de moştenirea genetică, greutatea corporală, dar şi de anumite boli endocrine.
  • Publicat:
Boli endocrine care „grăbesc” prima menstruație (menarha)
Boli endocrine care pot cauza menarha prematură (prima menstruație). Foto: Shutterstock

Menarha sau prima menstruație este un moment important pentru starea de sănătate în general, dar are şi un impact psiho-emoţional puternic. Ea marchează definitivarea dezvoltării pubertare, fiind o încununare a tuturor modificărilor endocrine specifice transformărilor din fetiţă în femeie adultă.

Factori ce pot influenţa apariţia menarhei mai devreme sau mai târziu

Vârsta la care apare menarha este influenţată de factori genetici, nutriţionali, de mediu, dar poate fi şi indusă patologic de bolile endocrine.

Influenţa genetică este majoră, fetiţele urmând tiparul vârstei menarhei la mama sau la bunica maternă. Cu alte cuvinte, ne putem aştepta ca unei fetiţe să îi apară prima menstruaţie la aproximativ aceeaşi vârstă ca mamei ei.

Factorii de mediu cei mai studiaţi sunt excesul ponderal şi subponderea, precum şi expunerea la disruptorii endocrini din mediul exterior.

Excesul ponderal este frecvent descris în studiile medicale de specialitate ca fiind asociat cu o vârstă mai tânără de apariţie a primei menstre. Astfel, fetiţele supraponderale sau obeze au frecvent prima menstruaţie mai devreme decât colegele cu o greutate normală.

Pe de altă parte, malnutriţia şi subponderea pot întârzia dezvoltarea pubertară, având drept consecinţă debutul menarhei la o vârstă mai avansată.

În plus, expunerea la disruptorii endocrini din cosmetice, vopsele de păr, oje poate precipita apariţia primei menstruaţii la fetiţe.

Boli endocrine care pot cauza menarha prematură

Bolile endocrine care pot determina menarha prematură sunt numeroase, cel mai frecvent întâlnite fiind:

  • pubertatea precoce centrală idiopatică
  • pubertate precoce centrală de cauză tumorală
  • hipotiroidia primară
  • tulburările adrenale
  • afecţiunile ovariene
  • sindroamele genetice (sindromul McCune Albright)

O vârstă sub 12 ani a primei menstruaţii poate predispune pe termen lung la patologii ale sânului şi totodată poate expune femeia la un risc cardiometabolic crescut de-a lungul vieţii.

Aşadar, este necesar să le asigurăm fetelor un status nutriţional optim, să reducem expunerea la disruptorii endocrini şi să ne adresăm unui medic endocrinolog în cazul în care prima menstruație apare prea devreme sau prea târziu ori în situaţia apariţiei tulburărilor de ciclu menstrual.

Consultant de specialitate: Dr. Alexandra Mirică, medic specialist Endocrinologie

Referințe:

  1. ERICA Age at menarche and its Association with nutritional status, J Pediatr (Rio J) Jan-Feb 2019, 95(1):106-111.doi:10.1016/j.jped.2017
  2. Maternal Age at Menarche and Pubertal Development in sons and daughters : a nationwide cohort study, Hum Reprod 2018 nov 1:33(11):2043-2050.doi:10.1093/humrep/dey287
  3. Hair product use, Age at menarche and mammographic breast density în multiethnic urban women, Environ Health. 2018 Jan 4:17(1):1.doi:10.1186/s12940-017-0345-y
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”