Variococelul: afecţiunea care duce la infertilitate: simptome, diagnostic şi tratament

Varicocelul reprezintă o dilataţie varicoasă a venelor situate la nivelul cordonului spermatic prin care este drenat sângele de la nivelul testiculului. Este o afecţiune destul de comună, ce afectează între 15% şi 20% dintre adolescenţi, cu precădere tinerii cu vârste între 15 şi 25 de ani.
  • Publicat:
Variococelul: afecţiunea care duce la infertilitate: simptome, diagnostic şi tratament

Varicocelul reprezintă o dilataţie varicoasă a venelor situate la nivelul cordonului spermatic prin care este drenat sângele de la nivelul testiculului. Este o afecţiune destul de comună, ce afectează între 15% şi 20% dintre adolescenţi, cu precădere tinerii cu vârste între 15 şi 25 de ani.

Varicocelul poate fi de mai multe tipuri:

Varicocelul esenţial sau primitiv este întâlnit în proporţie de 95-98% pe partea stângă, apare după vârsta pubertăţii, între 19-30 de ani.

Varicocelul secundar apare ca urmare a unei afecţiuni, cum ar fi o tumoră, de aceea, se poate instala pe ambele părţi, iar vârsta medie de apariţie este cuprinsă între 35-40 de ani.

În funcţie de dimensiuni, varicocelul se poate clasifica în trei categorii:

  • mare (varicocelul este vizibil la inspecţie)
  • mediu (identificat prin autopalpare)
  • mic (ce se depistează numai prin palpare în timpul manevrei Valsalva, pentru a creşte presiunea intraabdominală şi a împiedica întoarcerea venoasă, sângele stagnând în venele scrotale).

Cauze şi simptome

“Varicocelul idiopatic care apare în special pe partea stângă datorită faptului că vena spermatică de pe acestă parte se deschide in vena renală stângă în unghi drept. La apariţia varicocelului contribuie şi lipsa valvelor la nivelul venei spermatice stângi, precum şi presiunea crescută de la nivelul venei renale stângi’’,precizează pentru Ce se întâmplă, doctore? Conf. Dr. Dragoş Georgescu, medic primar urolog.

De regulă, varicocelul nu prezintă simptome. “Uneori, pacientul poate simţi o senzaţie de tensiune locală sau durere la nivelul scrotului.  Acesta poate varia de la o senzaţie intensă la un disconfort uşor. Durerea este accentuată după perioade lungi de stat în picioare, exerciţii fizice şi se reduce după repaus.

Unii pacienţi se prezintă la medic după ce au remarcat modificări de aspect la nivelul scrotului (varicozităţile fiind comparate cu un ghem de râme) sau diferenţe de volum între cele două testicule’’, adaugă specialistul.

Cum se pune diagnosticul

De multe ori însă, varicocelul este descoperit în momentul evaluării  medicale pentru infertilitate. În rândul cuplurilor infertile, incidenţa varicocelului se ridică la circa 30-40%.

“Diagnosticul se poate pune în urma examenului clinic, care se realizează comparativ la ambele testicule, pentru a verifica dacă există dilataţii varicoase deasupra şi în jurul acestuia, dar şi pentru a se elimina o altă afecţiune locală a testiculelor.

Diagnosticul este confirmat printr-o ecografie testiculară, asociată cu un eco Doppler. Investigaţiile arată stagnarea sângelui în venele varicoase, dilatate. Şi spermograma este, de obicei, afectată: mai puţini spermatozoizi cu o mobilitate mai redusă”, precizează Conf. Dr. Dragoş Georgescu. medic primar urolog.

Cum se desfăşoară tratamentul

Tratamentul este chirurgical. Studiile arată o îmbunătăţire a calităţii spermei la circa jumătate din cazuri, cu ameliorarea fertilităţii şi a capacităţii de reproducere, la scurt timp (2-3 luni). Nu toţi pacienţii au însă nevoie de intervenţie chirurgicală .”Operaţia este recomandată acelor cazuri în care se observă modificări  ale spermogramei sau cazurilor simptomatice (dureri, creştere în volum a testiculului, indicaţii de ordin estetic).

Tratamentul chirurgical laparoscopic este principala formă de tratament  la ora actuală şi are numeroase avantaje: timp de recuperare mai rapid, vizibilitate mai crescută pentru chirurg, cu reperarea mai facilă a venei (venelor dilatate), rată de recidivă mai mica etc. Intervenţia durează mai puţin de o oră, iar pacientul necesită spitalizare 24 de ore”, mai spune medicul urolog Dragoş Georgescu.

Varicocelul poate afecta producţia şi calitatea spermei, care poate conduce la infertilitate, în unele cazuri. Însă nu toate tipurile de varicocel pot afecta fertilitatea. De asemenea, varicocelul poate determina hipotrofia testiculului afectat.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
5 semne care anunţă o boală psihică
5 semne care anunţă o boală psihică
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”