Un medic neurolog explică cum ajută terapiile cu albine şi Ayurveda în scleroza multiplă

În momentul de faţă nu există tratament curativ pentru scleroza multiplă, însă anumite terapii alternative susţinute de un stil de viaţă echilibrat ajută.
  • Publicat:
Un medic neurolog explică cum ajută terapiile cu albine şi Ayurveda în scleroza multiplă
Un medic neurolog explică cum ajută terapiile cu albine şi Ayurveda în scleroza multiplă, foto 123rf.com

Mulţi bolnavi de multiplă scleroză apelează la diverse terapii complementare de tipul apiterapiei, Ayurveda pentru a ameliora starea de sănătate a organismului. Unii plătesc multe mii de euro pe acest tip de terapii sperând minuni. Cum văd medicii aceste terapii? Ce efecte dovedite ştiinţific sunt în prezent? În ce constă tratamentul sclerozei multiple? Am aflat mai multe amănunte de la medicul neurolog Ovidiu Tudor.

CSÎD: Cum se defineşte medical scleroza multiplă
Dr. Ovidiu Tudor: S
cleroza multiplă este o afecţiune cronică, mediată autoimun, ce afectează sistemul nervos central (în special creierul, măduva şi nervii optici), fiind caracterizată prin episoade de inflamaţie, demielinizare focală cu localizări multiple şi afectare axonală importantă.

Apiterapia nu are efecte medicale dovedite în cazul sclerozei multiple

CSÎD: Ajută terapiile complementare – cum ar fi terapiile cu venin de albine?
Dr. Ovidiu Tudor:
Terapiile alternative sunt extrem de folosite de către pacienţi în încercarea de a obţine un control mai bun asupra manifestărilor bolii, însă adevărul este că dovezile ştiinţifice existente la ora actuală susţin prea puţin folosirea lor. În privinţa apiterapiei au fost efectuată mai multe studii, cele mai importante în 2005, 2008 şi 2014, toate ajungând la aceeaşi concluzie: din punct de vedere obiectiv nu există semnificaţie statistică pentru ameliorarea simptomatologiei sau pentru evoluţia favorabilă a bolii.

Ayurveda relaxează mintea şi corpul

CSÎD: Dar Ayurveda?
Dr. Ovidiu Tudor
: În privinţa Ayurveda, aceasta poate contribui la o creştere uşoară a calităţii vieţii prin impactul pe care îl poate avea asupra stării de relaxare fizice şi psihice.

Fără tratament pacienţii cu scleroză multiplă pot pierde 10 ani din viaţă

CSÎD: Care este speranţa de viaţă a unui bolnav de scleroză multiplă?
Dr. Ovidiu Tudor:
Fără tratamentul potrivit, speranţa de viaţă a pacienţilor scade cu 7 până la 10 ani. Depistarea bolii şi tratamentul iniţiat rapid încetinesc progresia bolii. De aceea, este esenţial ca de la momentul stabilirii diagnosticului şi până la momentul iniţierii tratamentului să treacă un timp cât mai scurt.

Nu există tratament curativ încă pentru scleroza multiplă


CSÎD: În ce constă tratamentul medicamentos?

Dr. Ovidiu Tudor: Din păcate nu există încă un tratament curativ, dar sunt disponibile suficient de multe variante care să ne ajute în managementul bolii. Scopul tratamentului este acela de a modifica evoluţia naturală a bolii în sensul alungirii perioadei dintre recăderi, a diminuării severităţii puseului ca durată şi impact, reducerii apariţiei de noi leziuni, dar şi încetinirea progresiei spre o formă mai agresivă. Practic, scopul final este încetinirea invalidării neurologice.
Posibilităţile terapeutice se pot grupa astfel:

  • tratament care modifică evoluţia bolii (imunomodulator şi imunosupresor),        
  •  tratamentul puseului (corticosteroizii reprezintă indicaţia majoră; uneori se poate apela şi la plasmafereza dacă primii sunt contraindicaţi sau ineficienţi)
  • tratament simptomatic şi recuperator care trebuie luat în considerare din momentul diagnosticului, deoarece are ca scop ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor, cu menţinerea integrării lor sociale cât mai mult posibil. Includem aici: terapia fizică, ocupaţională şi managementul complicaţiilor sclerozei multiple, cele mai frecvent întâlnite fiind: oboseala cronică, spasticitatea, disfuncţiile sfincteriene, discfuncţia sexuală, tulburările de somn, disfuncţiile cognitive, depresia, afectarea motorie, durerea, tulburările de echilibru.

Dr. Ovidiu Tudor, medic neurolog

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân