Un An Nou fără fumuri!

  • Publicat:
Un An Nou fără fumuri!

E momentul acela din an când toți ne facem „bilanțul” celor 12 luni și tragem linie – ce am făcut bine, ce am făcut rău, ce putem îmbunătăți? Deși a fost un an greu, cu multe încercări pentru întreaga omenire, am reușit să conștientizăm, poate mai mult decât oricând, că stilul de viață are un rol major în starea noastră de sănătate și că trebuie să renunțăm la vicii pentru a fi cât mai sănătoși posibil.

Fumatul, alimentația dezechilibrată, lipsa de mișcare, toate acestea sunt cauzele principale ale multor afecțiuni ce pot fi evitate. Cu siguranță este o provocare imensă să își schimbi stilul de viață de pe o zi pe alta, dar ține cont că succesul poate fi obținut doar prin perseverență și răbdare.

Rezoluția pentru 2021: renunță la fumat!

E vremea să îți faci o promisiune și să ai mai multă grijă de sănătatea ta. Ce alt moment mai bun decât Noul An, când dorințele rostite la cumpăna dintre ani au cele mai mari șanse de reușită?

Așa că pune la cale o strategie să te lași de fumat, cauza multor probleme de sănătate, dar și un motiv important pentru care te confrunți mai mereu cu probleme financiare – pentru că, să recunoaștem, fumatul este un viciu scump!

Iată câteva motive pentru care merită să renunți la fumat!

Renunță la fumat, pentru sănătatea ta, dar și a celor dragi!

Corpul tău este constant supus unui efort imens de reparare a daunelor provocate de cele peste 4.000 de substanțe toxice din țigară. Să te lași de fumat e o provocare majoră, dar rezultatele – adică beneficiile pe care le vei resimți asupra sănătății – merită tot efortul din lume.

Ce se întâmplă în organism dacă te lași de fumat:

  • După 20 de minute – tensiunea și pulsul revin la valorile normale
  • După 8 ore – nivelul de oxigen din sânge revine la normal, iar cel de monoxid de carbon este redus cu aproape jumătate
  • După 24 de ore – monoxidul de carbon este eliminat integral din organism și plămânii încep să se curețe de mucus și alte reziduuri toxice
  • După 48 de ore – gustul și mirosul sunt îmbunătățite
  • După 72 de ore – respirația este mai ușoară, nivelul de energie crește
  • După 2-12 săptămâni – circulația sângelui se îmbunătățește, efortul fizic este mai ușor de realizat
  • După 5 ani – riscul de infarct scade la jumătate
  • După 10 ani – riscul de cancer de plămâni scade la jumătate
  • După 15 ani – riscul de boli de inimă este la fel cu al unui nefumător

Dar nu numai sănătatea ta are de câștigat! Fumatul „la mâna a doua” este la fel de periculos.

Dacă renunți la fumat, persoanele apropiate – partenera/ul, copilul tău – au un risc mult mai mic de a dezvolta boli asociate fumatului pasiv, cum ar fi bolile de inimă, cancerul pulmonar, meningita, bronșita, pneumonia.

În plus, renunțarea la fumat îmbunătățește fertilitatea și îți crește șansele de a deveni părintele unui bebeluș sănătos.

Și viața socială are de câștigat, dacă te lași de fumat!

Mulți foști fumători spun că se simt extrem de mândri că au renunțat la acest viciu, deoarece le-a schimbat complet viața ulterior.

Renunțarea la fumat înseamnă mai puține momente stânjenitoare în compania prietenilor – nu mai trebuie să renunți la o conversație interesantă doar pentru că trebuie să ieși afară și „să tragi un fum” –, dar și un obstacol depășit în calea socializării, precum și o stare emoțională mai împlinită.

Numeroase studii au arătat că la 3-6 luni de la renunțarea la fumat, ex-fumătorii sunt mai puțin stresați și episoadele de anxietate sunt mult mai rare.

Fumătorii sunt mai stresați deoarece se confruntă cu acel sevraj nicotinic, dar și cu impulsul greu de stăpânit de a face ceva cu mâinile. Chiar dacă, aparent, țigara te scapă de stres, efectele negative asupra sănătății sunt cu mult mai grave în comparație cu acest „beneficiu” pe termen scurt.

În plus, renunțarea la fumat îți aduce beneficii și din punct de vedere estetic: pielea ta va fi mai sănătoasă, mai tânără cu 10-20 de ani, dinții vor fi mai albi, respirația mai proaspătă, iar degetele și hainele nu mai miros tot timpul ca o scrumieră plină cu mucuri de țigară.

Cu cât te simți mai bine în pielea ta, cu atât starea ta emoțională va fi mai echilibrată, iar stima de sine – mai crescută. În fond, să reușești să renunți la fumat este un obstacol greu de depășit de multe persoane, dar nu imposibil, iar faptul că tu ai reușit ar trebui să te facă să fii mândru.

E timpul să pui deoparte banii de țigări și să îți îndeplinești dorințele!

Dacă toate argumentele de mai sus nu te-au convins că renunțarea la fumat e cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta, atunci poate vei privi cu alți ochi provocarea noului an, dacă îți vom spune câți bani poți economisi.

Cu prețuri ce variază între 18 și 22 de lei per pachet, poți ajunge la o cheltuială de aproape 2.000 de euro pe an. Imaginează-ți ce poți face cu acești bani:

  • Îți poți schimba complet garderoba
  • Poți merge într-o vacanță all-inclusive cel puțin o săptămână
  • Îți poți schimba complet mobila dintr-o cameră
  • Poți da un avans generos pentru o mașină nouă
  • Poți achita în avans ratele pe 6-12 luni la casă

Iar acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face cu suma economisită într-un an.

Gândește-te câți bani s-ar strânge în 5-10 ani și ce ai putea face cu ei!

Cum să renunți la fumat

Nu este niciodată prea târziu să te lași de fumat! Cu cât renunți mai devreme, cu atât sănătatea ta va avea mai mult de câștigat, iar speranța ta de viață va fi mai mare.

Dacă ai mai încercat să renunți la fumat în trecut și nu ai reușit, atunci e cazul să ceri ajutor, pe care îl poți primi din partea medicului de familie sau al farmacistului, care îți poate oferi alternativa terapiei de substituție nicotinică.

Produsele de acest tip te ajută să faci față mai ușor simptomelor de sevraj nicotinic și să reduci treptat numărul țigărilor, până când vei renunța complet la fumat. Studiile arată că terapia de substituție nicotinică urmată timp de 12 săptămâni dublează șansele de a renunța definitiv la fumat.

Există diverse produse care eliberează mici cantități de nicotină în organism – plasturi, gume de mestecat cu arome, spray-uri cu acțiune super rapidă, în doar 60 de secunde. Avantajul acestora este că nu conțin chimicale toxice care se regăsesc în țigările normale și reduc semnificativ pofta de țigară, precum și stările de anxietate asociate sevrajului nicotinic.

Desigur, la fel de important este să acorzi atenție și altor aspecte ale stilului de viață: încearcă să fii mai activ, să mănânci echilibrat și, nu în ultimul rând, să te odihnești corespunzător.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân