Tusea uscată şi tusea productivă – ce afecţiuni pot semnala şi tratamente

Deşi supărătoare urechilor şi deoseori motiv de trezire în toiul nopţii, tusea reprezintă un reflex de apărare al organismului pentru a curăţa căile aeriene.
  • Publicat:
Tusea uscată şi tusea productivă - ce afecţiuni pot semnala şi tratamente
Tuberculoza – transpiraţii, oboseală, tuse iritativă apoi productivă, o stare subfebrilă prelungită, lipsa apetitului, pierderea în greutate, transpirații nocturne, mucus care conține sânge, dificultăți respiratorii.

Ce se întâmplă în tractul respirator? Substanţele iritante stimulează nervii de la nivelul tractului respirator, trimit semnalul de tuse către creier care semnalează muşchilor abdomenului şi diafragmului să împingă aerul din plămâni cu putere pentru a elimina substanţa iritantă. Se acţionează sau nu împotriva tusei? Dacă este nevoie de tratament, când? 

Ce afecţiuni poate trăda o tuse care nu mai trece? Există mai multe tipuri de tuse –
tusea uscată (seacă sau iritativă);
tusea productivă
tusea umedă (cu expectoraţie);
crupul laringian;
tusea convulsivă

Tusea – ce afecţiuni poate însoţi

În general, tusea este asociată răcelii şi gripei şi se vindecă de la sine. Dar tusea poate apărea ca urmare a infecţiilor, inflamaţiilor, traumatismelor, cancerelor, obstrucţiei căilor aeriene etc. De asemenea, tusea se poate instala şi la contactul direct cu un agent iritant – substanţă chimică, fum de ţigară, fum, polen, praf. Tusea este un simptom al alergiilor, de asemenea. Nu de puţine ori o ”tuse urâtă” este asociată cu boli din sfera plămânilor – pneumonie, bronşită acută, bronşiolită, astm bronşic.
Episoadele de tuse se pot remite repede, dar pot dura şi 3 săptămâni atunci când sunt asociate cu răceală sau infecţii ale aparatului respirator. Dacă tusea nu dispare nici după 8 săptămâni, se impune un consult medical amănunţit. Poate anunţa astm, boală de refluxgastroesofagian sau alte afecţiuni serioase. De asemenea, tusea însoţită de sânge este un semnal pentru un consult medical de urgenţă.
Deşi normală până la un punct, tusea îi pune pe oameni adesea să bată la uşa unui medic.

Tuse seacă şi tuse productivă – simptome

Cele mai comune forme de tuse sunt tusea uscată (seacă sau iritativă) şi tusea productivă (prin tuse se elimină mucus).
Tuse uscată – i se mai spune tuse seacă sau tuse iritativă. În general este un simptom asociat răcelii şi gripei, însă poate prevesti şi afecţiuni precum bronşiolita, pneumonie, inflamaţii ale ţesutului pulmonar sau chiar astm. Episoadele cele mai supărătoare ale tusei se petrec noaptea.

Tusea productivă – ce trebuie să ştii

Un alt tip de tuse este tusea prin care se elimină secreţii (spută). Este un semn bun, organismul expectorează mucusul acumulat la nivelul pieptului. Atunci când tusea ”rupe din gât” cum se spune popular, bolnavul trebuie să consume cât mai multe lichide – apă, ceaiuri, supe pentru a ajuta la fluidificarea secreţiilor şi eliminarea lor, dar şi a unui experctorant tot în sensul fluidizării sputei. În cazul în care sputa nu este eliminată, poate apărea febra sau pacientul poate vomita.

Tuse seacă şi tuse productivă – tratamente

Deşi cererea pentru produse multisimptom este în creştere, momentan nu există o singură substanţă care poate trata toate simptomele răcelii, tusei sau gripei. Aşadar simptomele răcelii şi gripei se combat separat. Iată ce soluţii de tratament există în cazul tusei seci şi a tusei productive.
În mod normal tuse trece de la sine însă sunt cazuri în pacienţii sunt în căutare de soluţii din cauza episoadelor de tuse supărătoare. Ceaiurile de ceapă, cimbru, nucă, o linguriţă de miere – sunt soluţii naturiste la îndemâna tuturor.
La recomandarea medicilor şi a farmaciştilor tusea poate fi calmată cu antitusive şi expectorante. Unele dintre acestea nu necesită prescripţie medicală.
Tusea uscată, neproductivă poate fi tratată cu antitusive. Acestea inhibă reflexul de tuse prin acţiune la nivelul sistemului nervos central
Tusea umedă, productivă poate fi tratată cu expectorante. Expectorantele fluidifică mucusul, făcându-l mai uşor de expectorat. Acestea pot ameliora disconfortul şi congestia toracică.

Atenţie! Antitusivele nu trebuie utilizate pentru tratarea tusei productive, deoarece acestea stopează reflexul de tuse, împiedicând expectorarea excesului de mucus.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân