Tu ştii cum se manifestă răceala la stomac sau gastroenterita?

Gastroenterita mai este denumită şi „răceală la stomac”. În majoritatea cazurilor, această afecţiune se manifestă prin diaree acută, dureri abdominale, însoţite uneori de greaţă, vărsături, febră.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tu ştii cum se manifestă răceala la stomac sau gastroenterita?

Gastroenterita este o afecţiune a sistemului digestiv caracterizată prin inflamaţia stomacului şi a intestinelor. Boala este provocată de virusuri care se răspândesc cu repeziciune şi provoacă focare epidemice, mai ales în colectivităţile de copii. De aceea, gastroenterita mai este denumită şi „răceală la stomac”. În majoritatea cazurilor, această afecţiune se manifestă prin diaree acută, dureri abdominale, însoţite uneori de greaţă, vărsături, febră.

Tratamentul are trei obiective esenţiale: prevenirea contaminării altor persoane prin adoptarea unor măsuri stricte de igienă, combaterea deshidratării şi reducerea intensităţii şi duratei diareei.

Din fericire, există soluţii terapeutice care reduc simptomele asociate diareei în primele 12 ore de la administrare.

Diareea acută, semnal de alarmă

Gastroenterita se manifestă de obicei prin debut brusc, cu diareea acută, apoasă, cu peste 4-5 scaune în 24 de ore. De obicei, boala nu are semnificaţie gravă, este autolimitată şi durează de la câteva zile până la o săptămână.

Dacă însă diareea persistă mai mult de 7 zile şi este însoţită de vărsături, care împiedică rehidratarea pe cale orală, se recomandă consultarea medicului.

Această recomandare este absolut necesară în cazul copiilor şi vârstnicilor, care prezintă pericolul deshidratării severe.

Diareea reprezintă un dezechilibru între absorbţia şi secreţia de apă. În mod normal, intestinul reglează absorbţia şi secreţia apei pe care organismul o utilizează astfel încât scaunele să aibă consistenţă normală.

Din cauza unor factori care agresează şi inflamează mucoasa intestinală, echilibrul dintre absorbţie şi secreţie se poate distruge şi astfel apare diareea.

Reguli de igienă

Atât pentru protejarea bolnavului, cât şi pentru limitarea contaminării altor persoane din anturajul său, se impune respectarea următoarelor reguli de igienă:

1. spălarea temeinică a mâinilor, cu apă şi săpun, după utilizarea toaletei sau după vărsături

2. evitarea folosirii în comun a obiectelor de toaletă, dar şi a farfuriilor, cănilor sau tacâmurilor

3. dezinfectarea frecventă a obiectelor sanitare

În cazul copiilor este necesară izolarea acestora la domiciliu de la primele simptome pentru a nu răspândi boala în colectivităţile şcolare din care fac parte sau în spaţiile de joacă.

Prevenirea deshidratării

O măsură importantă în caz de diaree constă în compensarea pierderilor de lichide şi săruri minerale prin scaunele frecvente. Deshidratarea poate surveni rapid, cu consecinţe grave în cazul copiilor de vârstă mică (sub 3 ani) şi al persoanelor în vârstă.

Deshidratarea se manifestă prin uscăciunea gurii şi a pielii, reducerea cantităţii de urină, care devine închisă la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scădere în greutate, senzaţie de slăbiciune.

Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomandă consumul de lichide bogate în minerale: ceaiuri (mentă, afine), apă plată uşor îndulcită cu glucoză, supă limpede de legume, apă în care s-a fiert orez.

Soluţiile de rehidratare orală (SRO) sunt indicate mai ales sugarilor şi copiilor. În cazul acestora, dacă pierderea în greutate prin deshidratare depăşeşte 5% din masa corporală, se recomandă prezentarea la medic.

În ceea ce priveşte regimul alimentar, sunt indicate alimentele bogate în glucide şi sărate precum pastele, orezul, morcovii fierţi, pâinea prăjită şi biscuiţii săraţi simpli. Fructele şi legumele crude trebuie evitate până la normalizarea tranzitului intestinal.

Reducerea intensităţii şi duratei diareei

Pentru a reduce intensitatea şi durata diareei, medicii recomandă administrarea unui antidiareic care acţionează rapid în vederea scăderii numărului scaunelor diareice. Un astfel de antidiareic este gelatina tanat, o substanţă care are următoarele proprietăţi terapeutice:

  • protejează mucoasa intestinală inflamată prin formarea unei pelicule protectoare la nivelul peretelui intestinal
  • restabileşte rapid funcţia normală a intestinului, prevenind deshidratarea
  • neutralizează agenţii patogeni, contribuind la eliminarea lor prin scaun

Studiile clinice au demonstrat că gelatina tanat are efect antidiareic din primele 12 ore de la administrare, nu se absoarbe sistemic, nu acţionează asupra sistemului nervos central şi nici asupra motilităţii intestinale. Este o substanţă sigură şi bine tolerată în tratamentul sugarilor şi copiilor. Gelatina tanat are gust neutru, se dizolvă în puţină apă sau ceai şi se administrează cu uşurinţă în cazul copiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân