Totul despre cafea

Consumată în cantităţi moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi (fenol, substanţe volatile) fiind unul dintre cele mai consumate produse care conţin cofeină.
  • Publicat:
Totul despre cafea

Consumată în cantităţi moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi (fenol, substanţe volatile) fiind unul dintre cele mai consumate produse care conţin cofeină.

Există două soiuri principale de cafea: Arabica şi Robusta, diferentiate prin gust şi din aromă.

Arabica este o cafea de calitate superioară, puternic aromată, pură şi fină, în timp ce Robusta este o cafea tare, cu un gust puternic, uşor amăruie şi conţine mai multă cofeină. 60% din producţia mondială de cafea este Arabica.


Mulţi cred că Arabica este o cafea provenită din Peninsula Arabică, însă acesta este doar locul de unde s-a răspândit în întreaga lume, ţara de provenienţă fiind, de fapt, Etiopia. 


Cea mai apreciată cafea este cea realizată din boabe de cafea 100% Arabica, culese de pe plantaţii de la altitudini cât mai mari, de peste 1400 m, din America Centrală, America Latină, Estul Africii şi ţările ecuatoriale din Asia. Acestea conferă cafelei aroma fină şi gustul echilibrat.

Foarte important pentru reuşita este şi modul în care este prăjită cafeaua. Astfel, pentru e se obţine aromele specifice fiecărei ţări este recomandată prăjirea separată a fiecărui lot de cafea. De exemplu, cafeaua din Africa de Est trebuie să fie prăjită în exact trei minute, pe când cea din Santos, Brazilia, în numai două minute.

Secretul unei cafele reuşite stă în calitatea boabelor de cafea, în sistemul de prăjire şi ambalare dar şi în modul de preparare. Diferenţa dintre tipurile de cafea – cafea măcinată (cu cofeină sau decofeinizată) şi cea instant – stă în tehnologia de preparare, toate fiind realizate doar din boabe de cafea.

Cum trebuie să prepari cafeaua

Acasă, cafeaua poate fi pregătită la ibric (turcească), la filtru, la espressor, la presa franceză, machinetta sau single-portion. Cea mai utilizată metodă de preparare a cafelei în Romania este cea la ibric, printre preferate numărându-se şi cea preparată la filtru sau la espressor.

Cafeaua la ibric

Pentru cafeaua turcească se foloseşte cafea foarte fin măcinată care se fierbe cu apă şi zahăr într-un ibric. 
O cafea bine preparată la ibric are caimac în partea superioară, este omogenă şi nu conţine particule de cafea în lichid sau caimac. Se serveşte foarte fierbinte şi este de obicei servită cu un pahar de apă rece pentru a reîmprosăta gura şi a savura mai bine aroma cafelei.

Prepararea cafelei: apa se încălzeşte până dă în clocot. Se lasă două minute să se răcească, se adaugă cafeaua şi se amestecă. După ce se depune zaţul se poate consuma, în maximum 20 minute de la preparare. 

Cafea la filtru

Cafeaua măcinată se pune într-un filtru de hârtie şi peste este picurată apa fierbinte. Se obţine o cafea clară, translucidă şi fară sedimente, dar lipsită de o serie de uleiuri şi arome care sunt reţinute de filtrul de hârtie.

Cafea espresso

Cafeaua espresso este o băutură obţinută prin trecerea apei fierbinţi la 9 – 12 atmosfere prin cafeaua măcinată şi tasată.

Se obţine o spumă foarte fină, densă şi catifelată, care complimentează o cafea bogată în arome.

Presa franceză

Dispozitiv simplu de preparare, inventat în Franţa în anii 1850 dar patentat de Atillio Calimani în 1929.

Deoarece cafeaua măcinată rămâne în contact permanent cu apa şi este ulterior filtrată cu ajutorul unei site, sunt captate mai multe arome şi uleiuri esenţiale. Cafeaua astfel preparată este mai densă şi mai tare. Lăsată mai mult de 20 minute la infuzate devine amară.

Moka sau Macchinetta

Este un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz, bazat pe principiul preparării cafelei cu ajutorul apei sub presiune.

Aroma cafelei obţinute astfel depinde foarte mult de tipul de boabe, nivelul de prăjire, gradul de măcinare şi intensitatea focului folosit. Datorită presiunilor mari obţinute, amestecul de apă şi abur atinge temperaturi mai mari de 100 grd.C, ceea ce permite extragerea mai eficientă a cofeinei şi aromelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”