Totul despre acnee la seminarul CSID

Nu arunca reteta pentru combaterea acneei care contine tratamentul cel mai eficient in cazul tau! Nu se stie niciodata cand o sa mai ai nevoie de ea. O perioada mai stresanta, o boala infectioasa, imediat dupa sarcina - sunt doar cateva situatii in care a
  • Publicat:
Totul despre acnee la seminarul CSID
Totul despre acnee la seminarul CSID

Si daca pana acum credeai ca ciocolata, salamul, condimentele, dar si lipsa activitatii sexuale influenteaza direct proportional numarul cosurilor inestetice de pe fata, spate si zona dorsala, atunci te-ai inselat cu siguranta! De altfel, dr. Mihaela Leventer si dr. Aurelian Ranetti chiar si-au propus sa combata miturile false legate de aparitia acneei si ne-au explicat ca acneea este o boala inflamatorie a glandei din jurul firului de par (pilosebacee) si are ca substrat interactiunea dintre hormoni, keratina, sebum si bacterii.

Noi tratamente pentru leziunile acneice
Dermatologul Mihaela Leventer ne-a povestit cat de gresita era abordarea leziunilor acneice in trecut, povestindu-ne ce a patit chiar ea in adolescenta. Ca terapie la acea vreme, medicul i-a recomandat sa se expuna la soare cat mai mult si sa nu mai consume nici un pic de ciocolata. In realitate, acneea nu se vindeca deloc la soare, chiar daca aparent se produce o usoara descuamare si uscare a leziunilor, rezultatul nefiind pana la urma decat patarea pielii si exacerbarea leziunilor, iar din cauza interdictiei la ciocolata, dr. Mihaela Leventer nu o iarta nici acum pe fosta colega, realitatea fiind ca nu are nici cea mai mica influenta. De asemenea, dr. Leventer a sustinut cu tarie ca nu crede in vaccinuri sau autovaccinuri, iar corticosteroizii topici, in special cei cu fluor pot agrava in unele cazuri acneea. Terapia antiacneica este una de durata ce necesita rabdare si consultarea periodica cu medicul dermatolog.
 
In cautarea unui tratament miraculos
Cei care sufera de acnee cauta cu disperare un tratament miraculos. De aceea, o mare parte a seminarului am cautat impreuna cu cei trei medici dermatologi cele mai optime solutii. Dr. Viviana Iordache a sustinut ca acneea superficiala necesita in primul rand o spalare cu sapun; acesta insa nu trebuie sa fie antibacterian sau abraziv (care de obicei irita pielea), ci trebuie sa fie de calitate si cu un ph neutru. De obicei, acneea este tratata cu antibiotice aplicate local (eritromicina, clindamicina) asociate cu medicamente foliculare. Ca adjuvant, se pot folosi crema cu acid azelaic 20%, cu efect antiproliferativ si antibacterian (mai ales in cazul acneei inflamatorie si comedoniana) sau crema cu acid retinoic (cu efect exfoliant puternic) care se aplica controlat in strat subtire pe timpul noptii (sau o data chiar la doua nopti) fiind foarte iritanta si a atentionat asupra expunerii la soare pe durata tratamentului. Benzoil peroxidul, combinatii sulf-rezorcina sunt alte topice care dau rezultate dupa aplicatii indelungate. De asemenea, dermoabraziunea si microdermabraziunea pentru cicatricile post-acnee pot contribui la estomparea acestora.

Acneea si problemele ginecologice
Cand acneea este legata de menstruatii sau in asociatie cu ovarul polichistic si hirsutismul (parul in exces), medicul endocrinolog Aurelian Ranetti considera ca este evidenta cresterea cantitatii de testosteron. In acest caz, recomanda vizita la un endocrinolog, ce poate reechilibra balanta prin anumite contraceptive estro-progesteronice, insa evaluarea efectelor se poate face abia dupa sase luni de tratament. Atentie! Nu se recomanda automedicatia in cazul acneei, ci consultarea, in ceea ce priveste un posibil tratament, a unui medic dermatolog sau endocrinolog, aceste medicamente avand efecte adverse.

Trucuri eficiente de make-up
In afara de diverse trucuri de mascare a leziunilor generate de acnee, make-up artistul Ruxandra Dobrescu a insistat si asupra efectelor psihologice complexe pe care le genereaza aceasta afectiune, fiind la randul ei una dintre pacientele tratate cu succes de dr. Mihaela Leventer. Necesitatea de a acoperi leziunile atat de inestetice a determinat-o pe Ruxandra Dobrescu sa se specializeze in arta machiajului. Chiar daca a absolvit managementul si are MBA-ul in domeniu, acest lucru nu a impiedicat-o sa urmeze si diverse cursuri de make-up, iar in cadrul seminarului nostru sa ne „vanda” cele mai interesante trucuri de mascare a acneei si sa vorbeasca despre beneficiile folosirii fondurilor de ten special create pentru aceasta afectiune. De exemplu, Normateint de la Vichy, disponibil in diverse nuante, ori stick-urile speciale de acoperire a bubitelor rosii active.

Gama Normaderm face minuni
De la dr. Victor Georgescu am aflat care sunt calitatile gamei Normaderm – produse Vichy dedicate ingrijirii de calitate a tenului sensibil si cu imperfectiuni. Produsele pot fi folosite cu incredere de pacienti à la longue, gama continand tot ceea ce are nevoie pielea sensibila a pacientului cu predispozitie acneica – demachiant, lotiune tonica, creme speciale de intretinere si hidratare a tenului. De asemenea, aceste produse pot fi folosite si de femeile care sufera de leziuni acneice in preajma ciclului menstrual, dar si de adolescentele sau femeile mature cu acnee, mai ales intre tratamentele topice, recomandate de dermatolog, care sunt de regula mai agresive.

Text: OANA CUZINO    Foto:  Mihai DASCALESCU
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân