Testul Papanicolau: când şi de ce trebuie făcut

Această analiză este esenţială pentru depistarea precoce a cancerului cervical, aşa că ai grijă să mergi la medic regulat şi să nu uiţi să faci şi acest test.
  • Publicat:
Testul Papanicolau: când şi de ce trebuie făcut

Îngrijirea preventivă regulată este una dintre cele mai importante modalităţi de a-ţi menţine sănătatea într-o stare optimă de-a lungul vieţii. Dacă obişnuieşti să consulţi un medic numai atunci când observi o problemă, este posibil să fie prea târziu. Diagnosticarea cancerului de col uterin este deosebit de importantă pentru sănătatea femeilor – dar cum şi când ar trebui făcut acest lucru vei afla în continuare.


Cercetările actuale ale Societăţii Americane de Obstetricieni şi Ginecologi (ACOG) recomandă ca femeile să realizeze un test Papanicolau la fiecare doi ani începând cu vârsta de 21 de ani. După vârsta de 30 de ani, poţi scădea frecvenţa la fiecare trei ani dacă rezultatele anterioare ale testelor au fost bune şi dacă sistemul imunitar nu a fost slăbit de un virus sau o afecţiune de sănătate recentă.

Alte organizatii, inclusiv Societatea Americană pentru Cancer, sugerează faptul că femeile de peste 30 de ani ar trebui sa fie testate folosind o combinaţie de Papanicolau tradiţional şi test HPV (papilomavirus uman) – care potrivit unui studiu publicat recent în revista Lancet Oncology, poate detecta leziuni cervicale anormale mai devreme şi mai precis decât testul Papanicolau de unul singur.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care testul HPV ar trebui încorporat în programul de screening, dar experţii spun că nu este posibil totuşi să înlocuiască testul Papanicolau prea curând. Deocamdată, atât ACOG cât şi Serviciul de Prevenţie din S.U.A. declară că testul Papanicolau este cel mai bun pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Testul Papanicolau poate detecta modificări precanceroase precoce la nivelul colului uterin, iar la rândul lor aceste modificari pot fi tratate cu uşurinţă, reducând astfel semnificativ riscul de progresie a cancerului de col uterin.

Testul Papanicolau: ce probleme poate detecta

Acest test nu este conceput pentru a detecta cancerul de col uterin, ci pentru a detecta displazia cervicală sau modificări precanceroase (la nivelul colului uterin). Atunci când celulele anormale sunt detectate de testul Papanicolau, medicul poate lua măsuri pentru a descoperi vinovatul din spatele acestor modificări şi pentru a trata boala înainte de a deveni cancer.

Testul Papanicolau: cât de des ar trebui făcut

Ca toate testele medicale, testul Papanicolau nu este 100% sigur şi acest lucru consolidează importanţa de a fi făcut regulat, astfel încât să poată fi sesizate cu uşurinţă posibilele anomalii – o dată pe an sau o dată la fiecare doi ani, în funcţie de recomandarea medicului tău.

Testul Papanicolau: ce se întâmplă dacă rezultatul este anormal

Un rezultat anormal al testului înseamnă că celule anormale au fost identificate pe colul uterin. În funcţie de tipul de celule găsite, medicul poate recomanda repetarea testului în decurs de patru până la şase luni. Alteori, medicul poate alege să efectueze o colposcopie pentru a obţine o imagine mai bună asupra colului uterin şi pentru a lua probele de ţesut la biopsie, astfel încât să poată determina ce tipuri de celule sunt prezente.

În timpul unei colposcopii, un tub subţire cu o cameră foarte mică ataşată este introdus uşor în vagin, până la nivelul colul uterin. În timpul unei biopsii, medicul îndepărtează o mică bucată de ţesut din colul uterin pentru a-l analiza sub microscop.

Rezultatele acestor teste pot determina natura problemei şi pot conduce către cel mai bun tratament.

Testul Papanicolau: când ar trebui făcut testul

Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomandă femeilor să înceapă să se prezinte la testul Papanicolau în termen de trei ani de la primul contuact sexual sau odată cu împlinirea vârstei de 21 de ani. Unele femei pot întrerupe testele Papanicolau după vârsta de 65 de ani, însă aceasta trebuie să fie o decizie individualizată, bazată pe factori de risc şi hotărâtă în colaborare cu medicul lor ginecolog lor.

Testul Papanicolau: cum trebuie să te pregăteşti pentru test

Specialiştii afirmă faptul că prezenţa oricărei substanţe în vagin poate reduce precizia unui test Papanicolau. Ei recomandă femeilor să evite duşurile vaginale sau să se angajeze în relaţii sexuale timp de două până la trei zile înainte de a face un test Papanicolau, pentru a obţine rezultate cât mai precise. Este de preferat ca femeile să nu fie la menstruaţie atunci când fac testul Papanicolau, deoarece acest lucru poate interfera cu exactitatea testului.

Testul Papnicolau: ce se întâmplă în timpul unui test

Intervenţiile în cazul testului Papanicolau sunt în general nedureroase şi de obicei se fac în timpul unui examen pelvian. Medicul te va poziţiona pe masa de examinare şi va introduce în vagin un dispozitiv numit un specul; speculul deschide zona vaginală mai larg, oferind medicului o vedere mai bună asupra zonei cervicale. Medicul va tampona colul uterin cu o pensulă sau un tampon de bumbac pentru a colecta celulele de pe suprafaţa sa şi apoi trimite celulele la analiză pentru a vedea dacă există celule anormale prezente. Deşi testele Papanicolau pot părea inconfortabile, ele sunt esenţiale pentru a menţine femeile de toate vârstele sănătoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân