Testul ASLO: ce înseamnă şi când se face

ASLO reprezintă un test de sânge prin care medicii verifică prezenţa unei infecţii cu streptococ. Ca urmare a infecţiei, corpul produce anticorpi, pe care ASLO îi măsoară.
  • Publicat:
Testul ASLO: ce înseamnă şi când se face

Testul de antistreptolizină O (ASLO) este un test de sânge care verifică o infecţie streptococică. Atunci când intri în contact cu bacteriile dăunătoare, corpul tău produce anticorpi pentru a se apăra împotriva acestor bacterii. Organismul tău produce anticorpi specifici bacteriilor cu care le luptă.

Testul ASLO: ce este

Testul de antistreptolizină ASLO măsoară anticorpii produşi de corpul tău ca răspuns la o toxină cunoscută sub numele de streptolizina O. Streptolizina O este o toxină produsă de bacteriile din Grupa A Streptococcus (GAS). Corpul tău produce anticorpi antistreptolizină O atunci când suferi de o infecţie streptococică provocată de bacteriile GAS.

De obicei, atunci când ai o infecţie streptococică, precum cea la nivelul gâtului, ţi se administrează antibiotice care ucid bacteriile streptococice, dar unii oameni nu manifestă simptome în timpul unei infecţii streptococice şi, drept urmare, nu ştiu că au nevoie de tratament. Atunci când se întâmplă acest lucru, o infecţie netratată poate duce la complicaţii viitoare. Aceste complicaţii sunt cunoscute ca complicaţii post-streptococice.

Testul ASLO poate ajuta medicul tău să determine dacă ai avut recent o infecţie streptococică prin măsurarea prezenţei anticorpilor antistreptolizinici din sângele tău.

Testul ASLO: de ce este nevoie de el

Medicul tău va recomanda testul ASLO dacă ai simptome de complicaţii post-streptococice. Unele dintre complicaţiile frecvente includ:

• endocardită bacteriană
• glomerulonefrită
• febră reumatică

Anticorpii antistreptolizinei ating cel mai înalt nivel în sistemul tău între trei şi opt săptămâni după o infecţie cu streptococ. Nivelurile pot rămâne ridicate pentru câteva luni. Medicul tău poate determina dacă simptomele se datorează unei complicaţii post-streptococice prin verificarea nivelurilor de anticorpi.

Testul ASLO: cum ne pregătim pentru el

Medicul îţi va spune dacă trebuie să faci o pregătire specială pentru test. De exemplu, poate fi necesar să nu mănânci sau să bei ceva cu până la şase ore înainte de testare.

Medicul îţi poate recomanda să întrerupi administrarea anumitor medicamente înainte de acest test. Corticosteroizii şi anumite antibiotice pot reduce nivelurile de anticorpi ASLO. Acest lucru poate face dificil pentru medicul tău să confirme diagnosticul.

Spune-i medicului despre toate medicamentele pe care le iei. Asigură-te că incluzi atât prescripţiile, cât şi medicamentele fără prescripţie medicală. Nu întrerupe administrarea medicamentelor decât dacă ţi se cere să faci acest lucru.

Testul ASLO: cum se recoltează

Va trebui să dai o probă de sânge pentru un test ASLO. Odată recoltat eşantionul de sânge, acesta va fi trimis către laborator pentru analiza de specialitate, urmând ca rezultatele să fie confirmate în cel mai scurt timp.

Testul ASLO: cum îl interpretăm

În general, o valoare de test ASLO sub 200 este considerată normală. La copiii cu vârsta sub 5 ani, valoarea testului trebuie să fie mai mică de 100. Rezultatele vor varia în funcţie de laborator.

Dacă rezultatele arată că ai o valoare ASLO crescută, este posibil să ai o complicaţie post-streptococică.

Dacă rezultatul testului tău este negativ şi medicul tău încă mai crede că ai putea avea o complicaţie post-streptococică, poţi realiza un al doilea tip de test de anticorpi pentru o investigare mai aprofundată.

Medicul tău poate repeta testul în decurs de 10 până la 14 zile pentru a confirma cu exactitate rezultatele. Organismul produce anticorpi ASLO într-o săptămână după infecţie. Dacă ambele teste sunt negative, simptomele nu se datorează unei infecţii cu Streptococcus, deşi medicul tău poate să recomande un alt test de anticorpi pentru a fi sigur.

Dacă rezultatele testelor arată că anticorpii ASLO cresc, probabil că infecţia este recentă. Scăderea nivelului de anticorpi indică faptul că infecţia se îmbunătăţeşte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”