Superalimentul despre care vorbeşte toată lumea, ceaiul matcha

Ai putea înlocui cafeaua de dimineaţă cu un ceai verde? Ceaiul matcha are efectul energizant al cofeinei şi beneficiile unui superaliment.
  • Publicat:
Superalimentul despre care vorbeşte toată lumea, ceaiul matcha

Ai putea înlocui  cafeaua de dimineaţă cu un ceai verde? Ceaiul matcha are efectul energizant al cofeinei şi beneficiile unui superaliment.

Pe lângă antioxidanţi, matcha conţine şi aminoacizi precum L-Theanine şi teina. Matcha are o contitate maimare de antioxidanţi pe gram decât fructele de padure, Goji, ciocolata neagră, nucile pecan, fructele Acai şi chiar spanacul. Faţă de ceaiul verde obişnuit, o ceaşcă de matcha conţine de peste 10 ori mai mulţi antioxidanti. Acest lucru se datorează faptului că pulbere matcha foloseşte întreaga frunză de ceai verde, în timp de infuzia oferă doar aproximativ 10% din nutrienţii plantei. Frunzele sunt aburite la fel ca în cazul ceaiului verde japonez, dar nu sunt laminate. În schimb, acestea sunt uscate, apoi sfărmate cu ajutorul unor pietre, iar pulberea verde rezultată este cunoscuta sub numele de matcha.

L-Theanine este un aminoacid foarte puternic ce are un efect relaxant asupra organismului. În schimb, teina (cunoscută şi sub denumirea de cofeină din ceai) este cea care oferă energie şi concentrare. Matcha conţine 34 de mg de teină, dar efectul său durează mai mult timp decât cel al unui expresso care conţine 60 mg de cofeină!

Consumat în trecut doar de călugarii budişti, ceaiul Matcha face parte din ritualul Zen de peste 800 de ani. În ultimii ani a devenit foarte popular şi în Occident şi a dus la dezvoltarea unei întregi industrii, fiind considerat un adevărat superaliment.

Matcha conţine, de asemenea , 3.25mg de calciu, 1.85mg de vitamina C, 20.5 mg potasiu şi 274 mg de proteine ​​per porţie, alături de alte vitamine si antioxidanti .

În cultura japoneză, ceaiul verde are un rol important în viaţa de zi cu zi – ar putea fi un element cheie pentru a explica durata medie de viaţă a populaţiei cu mult peste limita globală (de 81,21 ani), cât şi cel mai scăzut nivel al obezităţii dintre statele occidentale, doar 3%.

Înr-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition s-a demonstrat că extractul de ceai verde creşte energia, datorită concentraţiei de catechine din ceaiul verde. Acestea intensifică rata de ardere a caloriilor de către organism. Experii consideră că  ceaiul verde ajută la regularizarea glicemiei. În plus, catechinele din ceaiul verde inhibă pătrunderea glucozei în celulele grase. De asemenea, inhibă pofta de mâncare. De aceea, nutritioniştii recomandă cu incredere ca, în dieta celor care şi-au propus să reducaă din kilograme, să nu lipsească o ceaşcă de ceai matcha.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”