Suferi de hipertensiune arterială? Ochii pot oferi un diagnostic corect!

Ochii tăi sunt oglinda sănătăţii tale- ceilalţi pot citi în ei dacă nu ai dormit prea bine sau ai înotat într-o apă cu mult clor. De la neplăceri de rutină la afecţiuni medicale grave, toate se descoperă în simptome ale ochilor.
  • Publicat:
Suferi de hipertensiune arterială? Ochii pot oferi un diagnostic corect!

Ochii tăi sunt oglinda sănătăţii tale- ceilalţi pot citi în ei dacă nu ai dormit prea bine sau ai înotat într-o apă cu mult clor. De la neplăceri de rutină la afecţiuni medicale grave, toate se descoperă în simptome ale ochilor.

Ochii sunt singurul loc din corp unde se pot vedea un nerv, o arteră, o venă, fără să fie nevoie de nici o tăietura, iar procesele pe care le remarcăm analizând ochii se petrec probabil şi în restul organismului”, explică Andrew Iwach, profesor de oftalmologie la Universitatea din San Francisco.

Ochii galbeni

Bolile ficatului, inclusiv hepatita sau ciroza oferă ochilor o nuanţă galbenă din acumularea de bilirubina.

Ochii bulbucaţi (exoftalmici)

De multe ori doar o trăsătură de familie, în unele cazuri ochii bulbucaţi reprezintă simptomele unei afecţiuni tiroidiene.

Ochii roşii

Învelişul transparent al ochilor, numit conjunctivă, este hrănit de vase de sânge, care dacă se sparg pot inunda albul ochiului (sclera). Hemoragia subconjunctivală ar putea fi generată de un impact fizic, dar şi de o afecţiune hematologică sau o hipertensiune arterială severă.

De asemenea, mai pot fi semne ale iritaţiilor sau inflamaţii (durere în jurul ochilor, fotofobie- sensibilitate la lumină)

Inele brun-roşcate pe cornee

Acumularea de cupru la nivelul ficatului sau creierului defineşte boala erditară Wilson care se manifestă şi prin inele brun-roşcate pe cornee. Deşi aparent inofensivă, netratată, boala Wilson poate fi fatală.

Pleoapele căzute

Ptoză, în termini medicali, pleopele căzute sunt semne ale îmbătrânirii. În unele situaţii atenţionează asupra unor tumori cerebrale sau afecţiuni neuromusculare care se manifestă prin slăbirea musculaturii.

Anomalii ale pupilei

Dacă eşti sănătos pupilele tale ar trebui să aibă o formă simetrică şi să se micşoreze la lumină. Dacă una dintre pupile este mai mare decât cealaltă sau se micşorează mai puţin sau mai încet, fenomenul poate indica anevrism cerebral, tumoare cerebrală sau la nivelul optic, accident vascular cerebral, scleroză multiplă, sifilis.

Îngroşarea pleoapei

În foarte rare cazuri, îngroşarea pleoapei este un semn de neurofibromatoză, o boală ereditară acare poate da tumori la nivelul oricărui organ, inclusiv pe nervii oculari.

Ochii uscaţi

Principala cauză îşi are originile în dereglările hormonale din perioada menopauzei care afectează, printre altele, lubrifierea ochilor.

O altă cauză poate fi uscarea corneei din cauza clipirii insuficiente sau închiderea necorespunzătoare a ochilor în timpul somnului.

Citeşte şi: Pupilele, oglinda minţii

Sursa: DailyMail

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân