Substanţele cancerigene din semipreparatele cu fructe de mare

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 21 tipuri de semipreparate din peşte şi fructe de mare în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora.
Autor: Paula Rotaru
Substanţele cancerigene din semipreparatele cu fructe de mare

1. Analiza ingredientelor folosite

Ingredientele regăsite în compoziţia semipreparatelor din peşte şi fructe de mare pane analizate sunt următoarele: fileuri de cod Alaska Pollack, peşte oceanic, creveţi Litopenaeus vannamei, fileuri somon, carne tocată şi gătită de calamari, cod Polor Pacific, fileuri de colin de Alaska, inele de calamari, făină de grâu/orez/ovăz, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, apă, zahăr, drojdie, pesmet, amestecuri de făinuri, seminţe, fibră de mazăre, pudră de muştar, proteină din mazăre, proteină din soia, aroma de crab, albuş de ou, amidon din cartofi, amidon din orez, amidon din porumb, amidon din tapioca, amidon de grâu, praf de paprika, praf de curcuma, albuş de ouă praf, amestec de condiment, ceapă, usturoi, mărar, boia de ardei, pudră de muştar, proteine din mazăre, dextroză.

Specialiştii au constatat că:

•    La un sfert din produsele analizate nu se cunoaşte specia de la care provine carnea de peşte.
•    Cantitatea de fructe de mare din semipreparatele  de acest tip nu depăşeşte 40%.
•    Cantitatea de peşte din semipreparatele pe bază de peşte pane variază între 22% şi 65%.
•    Surimi cu 25% carne de peşte şi 8 aditivi din care trei potenţiatori de gust şi trei coloranţi, respectiv carmin, capsantina şi dioxid de titan.
•    86% din produsele analizate conţin amidon din cartofi.