Stomatita: cauze, simptome, tratament

Stomatita este o inflamaţie a cavităţii bucale şi se prezintă într-o multitudine de manifestări, fiind provocată de mai multe cauze: alergii, infecţii sau afecţiuni ale organelor intene. Stomatita este o afecţiune dureroasă, asociată cu roşeaţă, sângerări şi umflături ale zonei afectate.
  • Publicat:
Stomatita: cauze, simptome, tratament

Ce este stomatita?


Stomatita este o inflamaţie a cavităţii bucale şi se prezintă într-o multitudine de manifestări, fiind provocată de mai multe cauze: alergii, infecţii sau afecţiuni ale organelor intene.

Stomatita este o afecţiune dureroasă, asociată cu roşeaţă, sângerări şi umflături ale zonei afectate.

Dr. Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al Clinicii Dr. Ion Melnic, ne vorbeşte despre stomatită, cauzele apariţiei, simtome şi tratamente.

“Stomatita este o afecţiune care se poate dezvolta în orice etapă a vieţii, includem aici şi copilăria. La copii, se pot observa frecvent forme de stomatită herpetică, cauzată în special de virusul herpes simplex, dar şi stomatita aftoasă. Stomatita herpetică se poate transmite prin schimbul de alimente sau prin sărut, însă cea aftoasă nu este contagioasă”, spune Dr. Melnic.

Stomatita  – Cauze

Cauzele care duc la dezvoltarea stomatitei sunt diverse, printre care se numără alergiile, virusul herpes simplex, micozele, cancerul bucal sau imunitatea scăzută.
Dr. Melnic insistă asupra faptului că inflamaţiile alergice ale cavităţii bucale au caracter individual şi se manifestă diferit de la persoană la persoană, fiecare având alergenii faţă de care este sensibilizat. Aşadar, atât simptomele, cât şi tratamentele stomatitei depind în mod direct de cauza care a dus la apariţia afecţiunii.

Stomatita – Simptome

Stomatita se caracterizează prin durere şi prin prezenţa unor ulceraţii la nivelul cavităţii bucale. În funcţie de tipul ei, stomatita prezintă diverse simptome:

  • Stomatita herpetică se manifestă prin febră însoţită de apariţia unor vezicule sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale, gingii umflate, salivaţie excesivă, dificultate la înghiţire, respiraţie urât mirositoare.
     
  • Stomatita aftoasă se prezintă prin simptome precum senzaţia de arsură sau furnicături în cavitatea bucală înainte de apariţia altor manifestări, leziuni pe membrana mucoasă a cavităţii bucale, leziuni ce se transformă în ulceraţii, dificultate la înghiţire, respiraţie urât mirositoare.

Stomatita – Tratament

În tratamentul stomatiei, Dr. Melnic nu recomandă antibioticele. Tratamentul este simptomatic, scopul acestuia fiind acela de reducere a durerii şi sporirii remiterii leziunilor de pe mucoasa bucală.
Pentru durere se recomandă analgezicele, iar pentru a grăbi vindecarea se recomandă igiena orală corespunzătoare şi consumul de lichide.
De asemenea, trebuie evitate alimentele foarte reci sau fierbinţi, alimentele picante, sărate sau acide care pot cauza iritaţia exagerată a mucoasei bucale. Recuperarea completă durează între 10 şi 20 de zile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”