Stiai ca te poti imbolnavi de la un sarut?

Iti poti imagina ca de la un singur sarut te poate apuca brusc o temperatura ridicata, dureri de cap, durere in gat, glandele limfatice ti se umfla si ai dureri musculare? Aceasta boala se numeste mononucleoza si se transmite...
  • Publicat:
Stiai ca te poti imbolnavi de la un sarut?
Stiai ca te poti imbolnavi de la un sarut?

Iti poti imagina ca de la un singur sarut te poate apuca brusc o temperatura ridicata, dureri de cap, durere in gat, glandele limfatice ti se umfla si ai dureri musculare? Aceasta boala se numeste mononucleoza si se transmite de la o persoana la alta prin saliva, cel mai adesea in timpul sarutului.

Ea este cauzata de virusul Epstein-Barr prezent in saliva fiecarei persoane intr-un fel sau altul la un moment dat in viata. Mononucleoza se poate raspandi prin utilizarea acelorasi tacamuri si sticle de apa, dar apare cel mai frecvent in randul adolescentilor care se saruta cu mai multi parteneri.

Boala nu se dezvolta la toata lumea in mod egal, in sensul ca simptomele sunt mai evidente la anumite persoane si mai putin evidente la altele. Totusi, poti sa contactezi boala o singura data de-a lungul vietii.

Expertii avertizeaza ca persoanele infectate pot raspandi virusul prin saliva timp de un an intreg si exista posibilitatea sa-l poarte in organism toata viata. Desigur, cu exceptia faptului in care esti foarte norocoasa, iar virusul este eliminat din organism prin saliva.

Tratamentul dureaza pana la cateva saptamani
Perioada de incubare a virusului dureaza intre patru si sase saptamani, iar persoanele infectate nu stiu ca au contactat boala deoarece simptomele sunt foarte asemanatoare cu cele ale gripei.

Medicul poate detecta simptomele pe baza unor probe de sange ce indica un numar mare de leucocite si pune diagnosticul final pe baza unui test special care confirma mononucleoza. Din pacate, nu exista medicamente concrete si eficiente pentru aceasta afectiune. Sfatul medicului este: odihna, consumarea multor lichide si medicamente ce trateaza simptomele comune.

Fii prudenta cand iei medicamente
Persoanele sub 19 ani sunt sfatuite sa ia aspirina in timpul bolii pentru a preveni complicatiile grave care pot sa apara si asa-numitul sindrom Reye, o combinatie intre bolile hepatice si encefalopatia non-inflamatorie.

Un alt lucru interesant legat de aceasta afectiune este faptul ca cei mici, pana la varsta de 5 ani, se recupereaza destul de usor in urma mononucleozei, iar parintii lor nici isi dau seama ca ceva este in neregula.

In cazul tinerilor sub 25 de ani simptomele, de asemenea, nu sunt foarte evidente. Dar daca ai contactat virusul dupa 30 de ani, recuperarea poate fi destul de lenta si poti suferi complicatii grave daca nu te odihnesti si nu urmezi instructiunile medicului pe timpul perioadei de suferinta.

In cel mai rau caz poti avea probleme respiratorii, infectii ale muschilor inimii si complicatii legate de sistemul nervos.

Cum te protejezi?
Nu exista nici o regula de protectie pentru ca niciodata nu poti sti daca persoana cu care te-ai sarutat este infectata sau nu. Conform acestei logici, cea mai buna protectie este un partener stabil, fara riscul ca o persoana terta sa fie implicata in relatia voastra.

Cu toate acestea, in cazul in care unul dintre voi contacteaza infectia, amandoi trebuie sa mergeti la doctor.

Citeste si Sarutul ca o evaluare

STOP! M-am saturat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cat de periculoasa este gripa porcina?
Cat de periculoasa este gripa porcina?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”