Staţi pe scaun toată ziua? Riscaţi sănătatea rinichilor

Persoanele care îşi petrec zilnic ore în şir stând jos riscă să sufere de boli renale cronice, ne informează cercetătorii britanici, care atrag ateţia că femeile, mai mult decât bărbaţii, sunt predispuse acestor neplăceri.
  • Publicat:
Staţi pe scaun toată ziua? Riscaţi sănătatea rinichilor
Cuprins
  1.  
  2.  

Persoanele care îşi petrec zilnic ore în şir stând jos riscă să sufere de boli renale cronice, ne informează cercetătorii britanici, care atrag ateţia că femeile, mai mult decât bărbaţii, sunt predispuse acestor neplăceri. Teoria este valabilă chiar şi atunci când vorbim despre doar 3 ore petrecute pe scaun!

Experţilor nu le este încă foarte clar cum afectează sedentarismul sănătatea rinichilor, dar se presupune că menţinerea poziţiei aşezat în combinaţie cu lipsa mişcării afectează funcţia renală. Dar ce înseamnă sedentarism? Ne explică aceiaşi experţi: între 8 şi 24 de ore petrecute stând jos înseamnă sedentarism de risc înalt, între 3 şi 8 ore de şedere atrag un risc moderat, iar până în 3 ore reprezintă un risc scăzut.

Potrivit unui studiu efectuat de aceştia în cadrul Universităţii Leicester, femeile care stau jos maximum 3 ore zilnic îşi reduc riscul de boli cronice renale cu 30%, în timp ce bărbaţii din aceeaşi categorie îşi reduc riscul cu 20 de procente.

Sportul reduce, însă nu elimină complet riscul în cazul persoanelor care stau pe scaun cel puţin 8 ore pe zi. Asta înseamnă că ar trebui să renunţăm cu toţii la joburile de birou? Nu, susţin urologii, sedentarismul favorizeayă apariţia bolilor renale însă singur nu le determină.

Este vorba despre un cumul de factori, între care alimentaţia nesănătoasă, bogată în carne, consumul scăzut de lichide, predispoziţia genetică, alcoolul, fumatul, care împreună cu obiceiul de a înţepeni cu orele pe scaun netezesc terenul pentru instalarea bolilor de rinichi şi nu numai. Riscul este mare şi în privinţa diabetului, hipertensiunii arteriale, obezităţii.

Citeşte şi: Mergeţi la sală, dar staţi cu orele pe scaun la birou? Aflaţi ce pericol vă paşte!

Scaunul ne poate îmbolnăvi de… diabet!

Tu cat stai pe scaun zilnic? Mai mult de sase ore te pot ucide

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”