Spune-mi cum strănuţi ca să-ţi spun ce personalitate ai!

Eşti o persoană care strănută atât de gălăgios încât se cutremură ferestrele sau sunetul pe care îl scoţi atunci când strănuţi pare mai degrabă un chiţăit de şoricel aproape insesizabil?
  • Publicat:
Spune-mi cum strănuţi ca să-ţi spun ce personalitate ai!

Eşti o persoană care strănută atât de gălăgios încât se cutremură ferestrele sau sunetul pe care îl scoţi atunci când strănuţi pare mai degrabă un chiţăit de şoricel aproape insesizabil?

Te întrebi probabil ce importanţă are răspunsul la aceste întrebări. Aparent fără nicio legătură între ele, zgomotul strănutului şi personalitatea sunt strâns legate, ne spun neurologii de la Institutul de Neurologie din Chicago, Statele Unite.

“Strănutul poate fi asemănat cu felul în care râdem”, susţine doctorul Alan Hirsch, unul dintre autorii experimentului.

Un strănut puternic şi zgomotos e puţin probabil să aparţină unei persoane interiorizate şi timide, ci mai degrabă unui tip de personalitate explozivă, care tot timpul are ceva de demonstrat şi încearcă să iasă în evidenţă, pe când strănutul tip „chiţăit” va aparţine cel mai probabil unei persoane căreia nu îi place să fie în centrul atenţiei şi care încearcă să se abţină să facă zgomote puternice.

Deşi strănutul este un răspuns al creierului de eliberare a căilor respiratorii ca urmare a expunerii la anumiţi factori declanşatori (mirosirea piperului) sau atunci când corpul încearcă să elimine anumite substanţe, germeni, bacterii sau virusuri, majoritatea oamenilor îşi controlează acest gest reflex pentru a nu cădea în penibil sau pentru a nu deranja audienţa în momente nepotrivite cu zgomote deranjante.

Pentru a reduce din intensitatea zgomotului produs de strănut, dar şi pentru a micşora riscul de răspândire a virusurilor şi a bacteriilor prin aer, ameninţând astfel sănătatea celor din jur, este recomandat să folosiţi întotdeauna un şerveţel de hârtie, pe care să îl aruncaţi ulterior la coşul de gunoi.

Ştiaţi că:

– În timpul unui strănut sunt împrăştiate peste 100.000 de particule mici de salivă în aer, care pot infecta mai mult de 150 de persoane?

– Strănutul poate avea viteze impresionante cuprinse între 90 şi 250 km/h?

– Nu poţi strănuta în timp ce dormi?

– Iguanele sunt cele mai „strănutătoare” animale din lume?

– Oamenii nu pot strănuta cu ochii deschişi?

– Recordul pentru cel mai lung strănut din lume îl deţine o puştoaică de 12 ani, Donna Griffiths, din Worcestershire, care a strănutat în continuu timp de 977 de zile, în perioada ianuarie 1981-septembrie 1983?

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”