Slabe sanse sa invingem obezitatea

  • Publicat:
Slabe sanse sa invingem obezitatea
Slabe sanse sa invingem obezitatea

Obezitatea ar putea fi imposibil de combatut, cred cercetatorii suedezi, care au aflat ca numarul celulelor specializate in stocarea lipidelor, adipocitele, definitivat in copilarie, ramâne constant pe tot parcursul vietii, 10% dintre aceste celule reinnoindu-se anual. Iar factorii majori care deter­mi­na obezitatea sunt numarul adipocitelor si marimea acestora.

Studiul confirma sta­tisticile care au aparut pâna in prezent si ca­re sustin ideea ca majoritatea adultilor cu probleme de greutate au suferit de obezitate din copilarie: numai 10% dintre copiii cu greutate normala au devenit obezi la maturitate, in timp ce 75% dintre copiii obezi si-au mentinut excesul ponderal.

Secretul longevitatii a murit

L-au „ucis” cercetatorii spanioli care ne in­formeaza ca longevitatea nu se explica printr-o mutatie genetica, ci printr-un stil de viata sanatos. Ei au analizat genele si densitatea osoasa a unui barbat de 113 ani (desemnat la un moment dat si cel mai batran din lume) si au atribuit fenomenul sanatatii excelente a acestui om regimului alimentar mediteranean, pe baza de rosii, peste si ulei de masline, climatului temperat al insulei si sportului practicat cu regularitate.

Tara arde de noxe, baba nu se mai piaptana

Poluarea poate provoca pierderea parului, le-a reiesit dintr-un studiu cercetatorilor britanici. Astfel, barbatii care locuiesc in zonele poluate prezinta mai multe riscuri de a-si pierde parul fata de cei care locuiesc in regiuni mai curate. Specialistii cred ca toxinele si substantele cancerigene ce se gasesc in aerul poluat pot contribui la pierderea parului prin blocarea mecanismului care produce proteina din care este format acesta.

Substantele poluante patrund in fluxul sangvin sau in pielea capului, tulburând capacitatea acesteia de a fabrica fire de par. Pierderea parului poate fi ereditara, insa mai multe studii indica faptul ca factorii de mediu contribuie, de asemenea, la acest fenomen. Pierderea parului, care afecteaza doua treimi dintre barbati, este un proces care are loc treptat.

Foto: PHOTOLAND

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Cu menstruatia in concediu
Cu menstruatia in concediu
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”