Sistemului imun la copii: semnale de alarmă şi tipuri de boli frecvente

Atât părinţii, cât şi pediatrii sau alţi medici specialişti, pot preveni aceste situaţii în urma informării corecte.
  • Publicat:
Sistemului imun la copii: semnale de alarmă şi tipuri de boli frecvente

Comparativ cu alte boli, în cazul copiilor, cele ale sistemului imun sunt mai rare, dar asta pentru că nu sunt diagnosticate şi tratate la timp ceea ce duce, în foarte multe cazuri, până la decesul copilului, înainte ca acesta să fie diagnosticat. Atât părinţii, cât şi pediatrii sau alţi medici specialişti, pot preveni aceste situaţii în urma informării corecte. Mulţi dintre ei nu recunosc simptomele specifice bolilor sistemului imun, deoarece nu observă semnele îngrijorătoare. De exemplu, una dintre bolile rare la copii este cancerul, situaţie cu care nu toţi medicii de familie sau pediatri se confruntă în perioada activităţii medicale, lucru care le va îngreuna numirea unui diagnostic.

Cele mai frecvente boli ale sistemului imun la copii

Artrita juvenilă. Această boală asociază tumefacţia articulară cu durera şi limitarea mişcărilor. Orice copil care se confruntă cu aceste simptome înaintea vârstei de 16 ani primeşte acest diagostic corect, dacă artrita persistă mai puţin de şase săptămâni la mai mult de o articulaţie sau trei luni la aceeaşi articulaţie, fără o altă explicaţie. În cazul artritei juvenile şi a altor boli conexe, pot fi afectaţi ochii, chiar dacă nu prezintă semne alte unei boli articulare active. Formele complicaţiilor oculare pot fi diferite, iar cei care suferă de artrită oligoarticulară, cu entezită sau psoriazică, prezintă un risc crescut să dezvolte inflamaţii oculare. Principala problemă a acestei inflamaţii este aceea că nu provoacă simptome, ochiul fiind astfel afectat înainte ca boala să fie depistată.

Imunodeficienţele primare (IDP). Acestea sunt boli genetice rare care afectează funcţionarea sistemului imun, prin care organismal este apărat de infecţii. Astfel apar bolile autoimune precum lupus eritematos sistemic, artrită reumatoidă, boala Crohn etc. şi bolile maligne, precum leucemii, limfoame, cancere, cauzele apariţiei fiind de natură genetică.

Boli ale sistemului imun: semnale de alarmă pentru părinţi şi medici

Semnele şi simptomele care sunt interpretate în context clinic pot indica prezenţa unei boli autoimune, a unei alergii sau a unei imunodeficienţe primare. De exemplu, în cazul imunodeficienţei primare apar infecţiile severe precum meningita, septicemia, abcesul, pneumonia, otită medie sau diaree cu sânge.

În cazul bolilor autominune apar simptome precum febra prelungită a cărei motiv este necunoscut, scăderea în greutate, articulaţii umflate, calde, dureroase, este afectată vederea, apar convulsiile, urina este roşiatică şi este prezentă cefaleea severă.

În cazul alergiilor care se menifestă sub forma unor erupţii pe piele, se umflă buzele, limba sau pleoapele, apare refluxul gastroefasogian, durerile abdominale severe şi prelungite, diaree prelungită, nas înfundat, astm.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”