Simptomele coronavirusului: ce să faci dacă suspectezi că ai fost infectat

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există 4 simptome principale ale infecţiei cu noul coronavirus. Vezi care sunt!
  • Publicat:
Simptomele coronavirusului: ce să faci dacă suspectezi că ai fost infectat

Foarte multe persoane se întreabă care sunt, concret, manifestările infecţiei cu noul coronavirus, însă răspunsul nu este atât de simplu. Coronavirusul prezintă simptome similare gripei sau răcelii, aşa că aceste patologii pot fi uşor confundate. Prin urmare, dacă nu sunteţi lămurit cu ce anume vă confruntaţi, cel mai bine luaţi legătura telefonic cu medicului de familie sau, dacă nu aveţi unul, sunaţi direct la numărul unic de urgenţă 112 sau la direcţia de sănătate publică aferentă fiecărui judeţ.

Care sunt simptomele coronavirusului

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalele simptome ale infecţiei cu noul coronavirus sunt:

  • Tusea uscată
  • Febră peste 38 de grade
  • Senzaţie de oboseală nejustificată
  • Dificultăţi respiratorii (mai rar) – respiraţie scurtă, şuierătoare

Unii pacienţi pot prezenta şi dureri musculare (mialgii) sau de cap, congestie nazală (nas înfundat), rinoree (secreţii nazale abundente), dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei uşoare, suportabile, şi apar treptat, nu debutează brusc. De altfel, multe persoane pot fi infectate şi să nu prezinte deloc simptome.

Perioada de incubaţie a coronavirusului

Pentru că simptomele mai sus menţionate pot fi confundate cu ale unei răceli sau gripe, trebuie să răspunzi sincer la următoarele întrebări:

  • Ai călătorit recent într-o ţară/regiune, precum China, Coreea de Sud, Italia (în special zona nordică) în ultimele 2 săptămâni?
  • Ai stat în preajma unei persoane care a prezentat simptome de răceală sau gripă?

Perioada de incubaţie a noului coronavirus (virusul SARS-CoV-2) este de 2-14 zile, dar ultimele studii arată că această perioadă se poate extinde până la 24 de zile. Prin urmare, simptomele pot apărea în acest interval, fie mai devreme, fie mai târziu, fie deloc.

Majoritatea persoanelor infectate (peste 80%) se recuperează fără să aibă nevoie de un tratament special. Cu toate acestea, aproape una din 6 persoane (adică 16%) dezvoltă complicaţii severe, în special pneumonie. Acest lucru este valabil îndeosebi în cazul persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, cu alte afecţiuni – hipertensiune, diabet, boli de inimă, de rinichi, de plămâni etc.

Când trebuie să ceri ajutor medical

Dacă ai febră şi tuşeşti – principalele simptome ale infecţiei cu coronoravirus –, izolează-te la domiciliu şi sună-ţi medicul de familie. Cel mai probabil acesta îţi va recomanda să rămâi izolat la domiciliu 14 zile pentru a preveni răspândirea virusului, dacă eşti infectat.
Pentru a afla cu certitudine dacă eşti infectat cu noul coronavirus, ia legătura telefonic cu direcţia de sănătate publică din judeţul tău sau sună direct la 112, mai ales dacă starea se agravează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”