Sedentarismul, boala secolului XXI: cu ce boli este asociat

Sedentarismul este boala secolului, iar asta din cauza programului haotic de muncă şi a orelor petrecute la birou.
  • Publicat:
Sedentarismul, boala secolului XXI: cu ce boli este asociat
FOTO: 123rf.com / Sedentarismul, boala secolului XXI: cu ce boli este asociat

Sedentarismul nu îşi pune amprenta doar asupra siluetei, ci şi a sănătăţii. Multe persoane au un program de opt ore la birou, muncă peste program sau chiar şi acasă lipsa mişcării fizice şi alimentaţia dezechilibrată prelungeşte sedentarismul. Astfel, ne transformăm în candidaţi ideali pentru a deveni supraponderali, bolnavi de inimă, diabet, osteoporoză şi chiar cancer, iar asta nu o spunem noi, ci specialiştii şi studiile medicale efectuate în ultimii ani. Pentru a combate toate aceste probleme, dar şi pentru a face populaţia mult mai conştientă în privinţa efectelor nedorite s-au tras numeroase semnale de alarmă.

Specialiştii de la Bodyshape Transformation Center au analizat mii de cazuri în ultimii ani şi explică în ce mod sănătatea fiecăruia dintre noi este afectată de comoditatea oferită de tehnologie, de sedentarismul de la birou şi de acasă.

“Tehnologia modernă ne permite să facem foarte multe lucruri fără a ne deplasa. Acum putem lucra în orice locaţie dacă avem un calculator la îndemână şi nu trebuie să mergem în diverse locaţii pentru a comunica cu alte persoane. Problemele apar când nu reuşim să includem în programul zilnic orele necesare de mişcare. Organismul uman este programat să fie activ fizic şi mulţi din cei care lucrează în birouri îl privează de acest lucru”, declară Irina Alionte, fondator.

Sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă pot duce la complicaţii de ordin medical. Irina Alionte menţionează care sunt acestea şi ce putem face în privinţa lor.

Obezitatea şi bolile asociate

Stăm la birou cu ochii în calculator. Trec orele şi abia dacă ne-am ridicat de pe scaun de câteva ori. Mâncăm pe apucate în cea mai mare parte alimente nesănătoase, dulciuri. Obezitatea sporeşte riscul de apariţie a diabetului, a bolilor de inimă, a artritei şi a diverselor forme de cancer. Este absolută nevoie să reducem treptat grăsimea din organism. Studiile arată că doar reducerea a 5-10% din greutatea în exces reduce considerabil riscul de declansare a afecţiunilor cauzate de obezitate.

Boli de inimă

Sedentarismul încetineşte circulaţia sângelui, vasele de sânge devin rigide,  astfel apar bolile de inimă, stopul cardiac sau ateroscleroza. Studiile arată că exercitiile efectuate în mod regulat pot reduce acest risc cu 52% în cazul bărbaţilor şi cu 28% în cazul femeilor.

Diabetul zaharat

Exerciţiile fizice efectuate cu regularitate reglează nivelului glucozei în sânge. Altfel poate apărea diabetul zaharat, întrucât pancreasul este suprasolicitat şi nu mai face faţă procesului de secreţie al insulinei.

Osteoporoza

Exerciţiile fizice, efectuate cu regularitate, influenţează direct densitatea osoasă. În cazul stilului de viaţă sedentar, aceasta scade considerabil şi duce la apariţia unor dificultăţi în ceea ce priveşte capacitatea membrelor de a susţine structura corpului. Acest risc poate fi redus considerabil prin efectuarea exerciţiilor fizice destinate definirii musculare.

Cancerul de colon

Riscul de confruntare cu formaţiuni canceroase la nivelul colonului este considerat unul dintre cele mai nefaste efecte ale stilului de viaţă sedentar asupra sănătăţii.

”Conform studiilor efectuate, persoanele cu un stil de viaţă activ prezintă un risc scăzut cu 24% comparativ cu cel aferent persoanelor sedentare de a se confrunta cu această afecţiune, care poate cauza decesul. Este foarte important să introduci în programul zilnic măcar o oră de mişcare şi să fii atent la ceea de mănânci. Mulţi din cei care vin la Bodyshape lucrează în corporaţii, stau la birou o mare parte a zilei, astfel că sunt expuşi sedentarismului. Cunoaştem scuza de a nu veni la sală din lipsă de timp, şi, tocmai de aceea, am creat un antrenament eficient de doar 45 de minute ce poate fi urmat de trei ori pe săptămână, pentru ca, după doar 6 săptămâni, să poţi da jos 6 kilograme. În acelaşi timp, fiecare are sprijinul nutriţionistului nostru, care va concepe programul alimentar personalizat, indiferent că stai la birou 8-10 ore pe zi”, declară fondatorul Bodyshape Transformation Center.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”