Sarcina multipla, provocari pe masura

Sarcina gemelara este asociata unei mari satisfactii a parintilor de a avea doi sau chiar trei (foarte rar) bebelusi deodata, insa viitoarea mamica trebuie sa constientizeze ca sarcina gemelara este considerata o sarcina cu risc.
  • Publicat:
Sarcina multipla, provocari pe masura
Sarcina multipla, provocari pe masura

Sansele de a avea gemeni cresc o data cu varsta, iar specialistii au observat ca multe femei care nasc dupa 30, 35 de ani au sarcini gemelare. Atat natural, cat si datorita tratamentelor de fertilizare, indicate femeilor de peste 30 de ani. De altfel, tratamentul contra sterilitatii prin fertilizare in vitro presupune plasarea a trei embrioni. Intre o cincime si un sfert din aceste sarcini sunt multiple.

De asemenea, alte medicamente care stimuleaza ovulatia, cum ar fi clomifenul, pot determina dezvoltarea mai multor ovule, iar acestea, la randul lor, pot da nastere unei sarcini gemelare si mai rar unor sarcini multiple, cum ar fi tripletii. De aceea, aceste medicamente trebuie folosite sub stricta supraveghere si recomandarea medicului, desi se vehicula intr-o vreme ca multe femei optau de bunavoie pentru astfel de tratamente, in ideea de a naste gemeni.

Sarcina gemelara, satisfactie si atentie pe masura

La gravida cu sarcina gemelara se observa un nivel mai mare al hormonilor HGH in sange si, din cauza acestei concentratii mai bogate de hormoni, simptomele digestive asociate primelor luni pot fi mai severe (greturi, varsaturi). Apoi, in ultimul semestru, chiar si hiperpigmentatia (cloasma) este mai pronuntata la – areola mamara, linia ombilicala etc. Sarcina gemelara este asociata satisfactiei imense a parintilor, aceea de a avea doi sau trei bebelusi deodata.

Insa viitoarea mamica trebuie sa constientizeze ca o astfel de sarcina este considerata o sarcina cu risc. De aceea, gravida are o nevoie cres­cuta de vitamine si substante nutritive. Prin urmare, este incurajata sa ia suplimente de fier pe durata sarcinii. De timpuriu, se poate identifica ce tip de sarcina gemelara este – pentru ca gemenii pot fi monozigoti (identici) sau bizigoti (diferiti), care nu se aseamana mai mult decat oricare alti frati nascuti la date diferite, ba chiar pot oferi surprize uriase, asa cum se obisnuieste in cazul cuplurilor de rase diferite.

Prin cezariana, recomanda medicii

La termen, majoritatea gemenilor sunt in prezentatie craniana (cu capul in jos), dar, cu toate acestea, medicul obstetrician recomanda cezariana. Eu ma numar printre persoanele cu gemeni in familie, sotia fratelui meu, Irina Cuzino, aducandu-i pe lume, exact acum 7 ani, pe cale naturala pe Radu si David, gemeni diferiti, care tocmai si-au sarbatorit ziua de nastere. De aceea, pot vorbi in cunostinta de cauza despre avantajele celor doi fratiori de a creste impreuna. Sunt sociabili, fac progrese extraordinare la scoala, nu se plictisesc niciodata, adora sportul, miscarea si stiu de mici ce inseamna sa ajuti un alt copil. Este, fara discutie, insa si meritul mamicii lor, Irina, care, ca medic pediatru, a stiut inca din primul moment sa le cultive individualitatea.

Celor apropiati le-a interzis sa ii numeasca generic, doar „gemenii”, ci intotdeauna pe numele fiecaruia, tocmai pentru a evita orice tentativa de a-i considera o entitate comuna. Este ceea ce reco­mand tuturor parintilor de gemeni. Sa nu uite ca si in situatia in care fratiorii sunt identici ei au firi, comportament, personalitati diferite, talente ce trebuie individual incurajate. Acest tip de raportare individual a copiilor presupune tot, de la imbracaminte diferita pana la identificarea gusturilor diferite in ceea ce priveste alimentatia, jocurile, tipul si cantitatea de afectiune din partea parintilor.

Identici, dar atat de diferiti

Teoriile psihologice fata de dezvoltarea personalitatii presupun punerea in valoare a individualitatii. Gemenii identici, de exemplu, participa chiar ei, descoperind mici particularitati de genul – „Uite eu am o alunita, sunt mai inalt, sunt mai slab…” Apropiatii, colegii stiu de existenta acestor diferente si de multe ori sunt incurajati sa evite gafele.

Chiar daca sunt vazuti ca indivizi identici, evident ca gemenii se dezvolta totusi separat. Cand sunt mici, insa, chiar daca parintii sunt incurajati sa le cumpere lucruri diferite, se pot izbi de refuzul categoric al acestora de a avea culori sau imbracaminte de alt fel. Parintii nu trebuie sa interpreteze aceasta dorinta ca fiind o contopire a personalitatii celor doi, ci doar o manifestare specifica copiilor, ce, neincurajata, se va risipi si pe masura ce ei cresc.

Mama trebuie cu rabdare sa diversifice putin oferta, cumparand uneori, cand pretul permite, trei variante, de exemplu, trei perechi de sosete – doua rosii si una portocalie, astfel incat macar unul dintre ei sa fie tentat sa opteze pentru altceva. Usor, usor, copiii inteleg si vor fi ei primii care sa faca pasul pentru separarea gusturilor si autocultivarea dorintelor personale. Efortul lor pentru a se individualiza este mare.

Gemenii univitelini nu sunt identici

Gemenii univitelini nu sunt chiar atat de identici, cum s-a crezut pana acum. Ultimele studii efectuate pe 19 perechi de frati identici au scos la iveala diferente minore la nivelul secventei ADN, fapt ce determina aparitia maladiilor genetice in mod selectiv. Oamenii de stiinta spera ca aceasta descoperire sa aduca o mai buna intelegere a unor afectiuni genetice, precum boala Parkinson.
(…)

Cititi contiunarea in editia tiparita. 

Foto:  GULIVER, RED DOT, SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Cutu la cosmetica
Cutu la cosmetica
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”