Sănătatea orală: cele mai comune mituri, de la periaj, până la aparatul dentar

Multe dintre informaţiile pe care le accesăm pot fi confuzante sau pur şi simplu greşite, chiar şi în privinţa sănătăţii orale.
  • Publicat:
Sănătatea orală: cele mai comune mituri, de la periaj, până la aparatul dentar
FOTO: 123rf.com

Mulţumită tehnologiei avansate suntem la un click distanţă de informaţiile pe care ni le dorim, dar cât de corecte sunt cele pe care le accesăm? Multe dintre informaţiile pe care le accesăm, indiferent de domeniu lor, pot fi confuzante sau pur şi simplu greşite. În privinţa sănătăţii orale, informaţiile din acest domeniu nu au scăpat nici el de acest efect negativ, iar astfel au apărut numeroase mituri care ne împiedică să acordăm danturii noastre îngrijirea corespunzătoare.

Miturile sunt, de fapt, informaţii pe care mai multe persoane, de diferite vârste, nivel social sau pregătire profesională, le cred adevărate, dar acestea nu au o bază reală. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, a enumerat cele mai frecvente şi dăunătoare mituri.

Periajul dentar de două ori pe zi, suficient pentru o dantură sănătoasă. Oricât de performantă ar fi periuţa dentară, aceasta nu reuşeşte să pătrundă în spaţiile interdentare.

”Cel mai frecvent cariile apar între dinţi şi îi erodează încet-încet fără a fi vizibile. Aţa dentară folosită zilnic este singura care poate îndepărta plana bacteriană dintre dinţi, implicând apariţia cariilor, tartrului şi gingivitei/paradontozei”, explică specialistul ortodont.

Dacă nu apar dureri la nivelul dinţilor şi gingiilor, nu există probleme. Atunci când apar durerile, cariile sunt deja aproape de nerv, iar gingivita este într-o stare mai avansată, situaţie în care tratarea lor este deja mai complexă, îndelungată şi costisitoare. Prevenirea apariţiei afecţiunilor orale prin controale repetate şi tratarea lor din timp are numai beneficii pentru un zâmbet frumos şi sănătos.

Tratamentul stomatologic este dureros. Stomatologia modernă este nedureroasă, iar majoritatea procedurilor se realizează cu anestezie. În plus, pentru cei mai temători există şi inhalosedarea. Neglijarea problemelor orale va duce cu adevărat la suferinţe, prin apariţia complicaţiilor.

Aparatul dentar nu mai este eficient la adulţi. Într-adevăr, în cazul copiilor, deplasarea dinţilor cu ajutorul aparatului dentar este mai rapidă, însă aparatul dentar fix este eficient şi după perioada adolescenţei, iar asta o demonstrează numărul crescut al pacienţilor adulţi care poartă brackeţuri. Un medic ortodont cu experienţă va găsi soluţia potrivită pentru fiecare vârstă.

Apa de gură îndepărtează respiraţia urât mirositoare. Respiraţia neplăcută poate fi cauzată de anumite medicamente sau boli, caz în care apa de gură poate ajuta la îndepărtarea acestei probleme doar temporar. Bineînţeles, printre cauzele respiraţiei urât mirositoare se numără şi anumite alimente sau o igienă dentară precară.

”Periajul regulat, folosirea zilnică a aţei dentare şi curăţarea limbii reprezintă primul pas în eliminarea mirosului neplăcut, iar în cazul în care rezultatele dorite nu apar, un control la medicul specialist poate ajuta la identificarea şi tratarea cauzei”, recomandă specialistul.

Sănătatea orală nu afectează sănătatea generală. Cavitatea bucală este principala cale de intrare în organism, iar de aici, bacteriile pot ajunge în fluxul sanguin, afectând alte organe din corp. Cele mai recente cercetări au demonstrat existenţa unor conexiuni între bacteriile din gură şi apariţia bolilor cardiovasculare, creşterea riscului de accident vascular cerebral, copii născuţi prematur şi cu greutate mică la naştere.

Paradontoza apare doar la oamenii în vârstă. Vorbim aici de o boală ”tăcută” care nu prezintă simptome alarmante în primele faze, iar lăsată netratată aceasta va eroda încet-încet  ţesutul de susţinere a dintelui în os, ducând la topirea lui şi căderea dinţilor. Din păcate, paradontoza poate apărea la orice vârstă, iar prevenirea ei ne va menţine zâmbetul frumos şi sănătos până la bătrâneţe.

Cancerul oral apare doar la fumători. Riscul de cancer oral este mai mare la fumători decât la nefumători, dar o altă cauză mai puţin cunoscută este infecţia cu HPV (papilloma-virus).

”Cancerul oral este o boală rară, însă foarte agresivă, deoarece este depistată în stadii avansate. În primele stadii este nedureroasă, nu este vizibilă cu ochiul liber şi de aceea este mai greu de detectat. Există, însă, substanţe şi aparate care ajută la depistarea precoce, fapt pentru care o vizită la cabinetul stomatologic ne poate linişti în această privinţă”, explică doamn doctor Mihaela Dan.

Controlul stomatologic regulat, suficient pentru o bună sănătate orală. Chiar dacă faci dez vizite medicului stomatolog, nu eşti scutit de o igienă orală riguroasă şi o dietă sănătoasă, care să conţină cât mai puţin zahăr şi băuturi carbogazoase. Dacă în mod normal controlul de rutină se face o dată la şase luni, unii sunt nevoiţi ca, din cauza problemelor de sănătate orală, să vină mai des la medicul stomatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Ameţeala - cum se evaluează
Ameţeala - cum se evaluează
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”