Regim alimentar pentru sanatatea ficatului

Un cititot intreaba specialistul.
  • Publicat:
Regim alimentar pentru sanatatea ficatului
Regim alimentar pentru sanatatea ficatului

De cateva saptamani, am depistat unele probleme la ficat, iar in urma analizelor s-a pus diagnosticul hepatita cronica in observatie etiologica, dar fara markeri virali (fara virus B sau C). Cauzele sunt multe, de la stres la oboseala, la alimentatie proasta.

Nu prea mi s-a vorbit despre regim pe la doctorii la care am fost, atat doar sa nu mananc gras (trigliceride mari, posibil ca efect secundar). Iau Liv52, Omega 3, Hepaton, Essentiale forte N si curand o sa iau si Lagosa (150 mg).

Pana acum, eu am evitat doar prajelile (carne de porc, mai ales), ouale, diversele produse ce contin grasime, precum si snacks-urile (fast-food si junk-food) si sucuri. Vreau sa stiu ce ar trebui sa nu mananc si ce ar trebui sa mananc (mai ales).

In primul rand, trebuie evitat alcoolul, fumatul, trebuie respectat cu sfintenie somnul de noapte de minimum 8 ore.

Apoi dieta zilnica trebuie sa fie una sanatoasa si echilibrata, cu proteine de calitate, fructe si legume proaspete, cereale, seminte, ulei de masline si cu o cantitate cat mai redusa de grasimi de origine animala (deci lactate degresate si carne alba, cat mai slaba, de 3 ori pe saptamana peste).

Cum sa-mi potolesc foamea excesiva

Am si eu o problema care ma urmareste de multi ani. Am fost plinuta in copilarie din cauza unei cure de vitamine prelungite prescrise de un medic, apoi am devenit anorexica in liceu, ajunsesem la 38 kg.

Acum, am 22 de ani si o greutate normala, insa observ ca am un apetit excesiv. As manca toata ziua si nu stiu ce sa fac sa nu mai am asa o pofta uriasa de mancare. Ma puteti ajuta cu vreun sfat?

Cred ca ar fi indicat sa consultati urgent un psiholog, pentru ca bulimia compulsiva pe care o prezentati sa poata fi controlata eficient prin psihoterapie.

Mult noroc!

Citeste si Nutritia si ficatul

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”