Recomandări înainte și după vaccin COVID-19. Întrebări frecvente și răspunsuri

  • Publicat:
  • Actualizat:
Recomandări înainte și după vaccin COVID-19. Întrebări frecvente și răspunsuri
Sursa foto: Shutterstock

Înainte și după vaccin COVID-19 trebuie să ții cont de anumite recomandări. De exemplu, știai că nu sunt indicate analgezice precum paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare? Sau că alcoolul consumat în exces înainte și după vaccinare ar putea să influențeze cantitatea de anticorpi dezvoltați? 

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist în Boli infecțioase la Spitalul Clinic Sanador, răspunde la cele mai frecvente întrebări și oferă câteva recomandări înainte și după vaccin COVID-19.

Dacă ai sau ai avut COVID, poți amâna vaccinarea până la 3 luni de la debutul bolii

CSÎD: În ce condiții și cât de mult poate fi amânată vaccinarea dacă avem sau am avut COVID-19? 

Dr. Andrei Rogoz: Nu sunt foarte multe situații în care vaccinarea ar trebui amânată. Pentru persoanele care au avut COVID-19, perioada minimă pe care ar trebui să o aștepte e de 2-4 săptămâni de la debut.

Acest interval asigură atât timpul necesar pentru ieșirea din izolare, cât și pentru dispariția simptomatologiei. Nu s-a stabilit încă limita de sus a acestei „amânări”, dar majoritatea societăților de specialitate și a experților consideră că se poate aștepta până la 3 luni de la momentul debutului bolii.

Recomandări pentru pacienții oncologici și cei care iau tratament anticoagulant

CSÎD: Ce alte situații pot impune amânarea vaccinării? 

Dr. Andrei Rogoz: Alte contraindicații temporare, valabile pentru aproape toate tipurile de vaccinuri, sunt reprezentate de trecerea printr-o altă infecție severă, însoțită sau nu de febră înaltă, la momentul planificat pentru administrarea unei doze. Aceste circumstanțe pot crea dificultăți în aprecierea unei posibile reacții adverse la vaccin.

De asemenea, pacienții aflați în cursul unor tratamente imunosupresoare pot discuta cu medicul lor curant opțiunile pe care le au în ceea ce privește o posibilă ajustare a dozelor sau planificare a ședințelor de tratament (în cazul seriilor de tratament al bolilor oncologice), în așa fel încât statusul lor imun pe parcursul administrării schemei de vaccinare să fie cât mai apropiat de normal, ceea ce ar face și răspunsul la vaccin mai predictibil.

O altă situație ce ar putea duce la o amânare de scurtă durată ar fi în cazul persoanelor aflate în tratament anticoagulant cu Sintrom sau Trombostop, până la revenirea INR-ului în intervalul terapeutic, pentru a reduce riscul de complicații hemoragice la locul efectuării injecției intramusculare.

Fără alcool în exces înainte și după vaccin COVID-19

CSÎD: De ce nu este indicat să consumăm alcool cu 24 de ore înainte de vaccinare?

Dr. Andrei Rogoz: Consumul de alcool a fost asociat în mai multe studii cu o reducere a răspunsului imun. În ce măsură acest lucru ar putea afecta răspunsul la vaccin nu a fost stabilit, dar consumul excesiv înainte și după vaccinare, cel puțin câteva zile, ar trebui descurajat.

Consumul unei singure băuturi în ziua de dinaintea vaccinării nu ar trebui să reprezinte o contraindicație sau să conducă la o amânare. Dar pentru că e un risc atât de ușor evitabil, cred că ar fi bine, ca regulă generală, să se evite consumul de băuturi alcoolice în apropierea vaccinării, chiar și pentru a evita să te găsești deshidratat la acel moment.

Analgezicele nu se iau preventiv!

CSÎD: De ce nu este recomandat să luăm preventiv analgezice înainte de vaccinare?

Dr. Andrei Rogoz: Și această recomandare precede COVID-ul, fiind o regulă mai generală în ceea ce privește vaccinarea. Ea a apărut în urma unor studii (majoritatea la copii) care au evidențiat un nivel mai mic al anticorpilor dezvoltați în urma vaccinării la cei care primiseră medicamente precum paracetamol sau ibuprofen. De aceea, ele rămân recomandate doar pentru a controla posibile efecte adverse post-vaccinare.

CSÎD: Dacă urmăm un tratament cu antibiotice pentru o infecție bacteriană ne putem vaccina?

Dr. Andrei Rogoz: Dacă infecția pentru care se ia acel tratament nu reprezintă în sine un motiv de amânare, da, vă puteți vaccina. Eficiența vaccinului nu ar trebui să fie influențată de antibiotic.

CSÎD: În timpul vaccinării, de ce nu este bine să stăm cu mâna încordată?

Dr. Andrei Rogoz: Deși acele folosite sunt foarte fine iar cantitatea de lichid injectată este una mică, relaxarea mușchiului în care se va administra vaccinul ajută la reducerea senzației de durere sau de disconfort local imediat.

Febră, dureri de cap și umflături la locul injecției – ce ne ajută?

CSÎD: După vaccinare, ce simptome putem avea și cum le putem ameliora, dacă sunt foarte deranjante?

Dr. Andrei Rogoz: În cazul febrei, puteți lua paracetamol sau un antiinflamator nesteroidian precum ibuprofenul, dacă temperatura trece de 38 de grade Celsius sau devine deranjantă. În general, febra ține mai puțin de 24 de ore, interval în care puteți repeta dozele de antitermice la 6-8 ore, dacă va mai fi nevoie.

În cazul durerii, umflării, înroșirii la locul injectării, al durerilor de cap, puteți utiliza analgezice ușoare, precum paracetamolul sau antiinflamatoare nesteroidiene.

La nivelul locului administrării, dacă durerea este deranjantă și este însoțită de o ușoară inflamație, puteți de asemenea să utilizați comprese reci sau alte tipuri de împachetări cu gheață sau să aplicați un antiinflamator de uz extern, precum gelurile cu diclofenac.

În general aceste reacții adverse sunt ușoare și răspund rapid la medicația simptomatică. Dacă însă vedeți că se prelungesc sau se accentuează ca severitate, încercați să luați legătura cât mai repede cu un cadru medical.

După vaccin – când e nevoie să cerem ajutor medical?

CSÎD: Care sunt semnalele post-vaccinare ce ar trebui să ne determine să solicităm ajutor medical de urgență?

Dr. Andrei Rogoz: Așa cum menționasem și în cadrul răspunsului anterior, un motiv de a solicita ajutorul medical ar fi prelungirea sau evoluția spre agravare a unor simptome comune, precum febra, durerile de cap sau inflamația și durerea de la locul administrării.

Situații mult mai rare care v-ar mai putea aduce în situația de a avea nevoie de o evaluare medicală după vaccinare țin de reacțiile adverse neurologice ce pot apărea. Acestea se manifestă prin apariția unor deficite motorii (remarcați o asimetrie a feței sau o scădere de forță la nivelul membrelor) sau senzitive (absența senzației de atingere sau perceperea unor furnicături).

Pe lângă acestea, ca orice substanță administrată injectabil, vaccinurile anti-COVID pot declanșa în cazuri foarte rare reacții alergice severe, inclusiv cu afectarea respirației și a circulației, situație denumită anafilaxie și care necesită un tratament urgent. Din fericire, aceste reacții se declanșează de cele mai multe ori în câteva minute de la momentul injectării, perioadă pe care o petreceți sub supravegherea unor cadre medicale pregătite să răspundă acestei urgențe.

Dr. Andrei Tudor Rogoz este medic specialist Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andrei Rogoz - Medic specialist boli infecțioase
Dr. Andrei Tudor Rogoz este medic specialist Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. "De aproape 10 ani, lucrez în cadrul secției de Terapie Intensivă Adulți a INBI Matei Bals, că medic de Boli Infecțioase, inițial că rezident, apoi că medic specialist. E o secție de dimensiuni ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”