Rana pe col si chisturile ovariene – putem evita operatia?

Ranile pe col se pot vindeca fara interventie chirurgicala? Chisturile ovariene pot sa dispara cu tratament alopat? Iata ce se intreaba doua dintre cititoarele revistei "Ce se intampla, Doctore?". Oana le raspunde.
  • Publicat:
Rana pe col si chisturile ovariene - putem evita operatia?
Rana pe col si chisturile ovariene - putem evita operatia?

Ranile pe col se pot vindeca fara interventie chirurgicala? Chisturile ovariene pot sa dispara cu tratament alopat? Iata ce se intreaba doua dintre cititoarele revistei „Ce se intampla, Doctore?”. Oana le raspunde.

Tratamente rana pe col

„Rana de pe col si rana de pe uter se pot vindeca fara interventii chirurgicale?”

Rana pe col se poate rezolva si fara interventie chirurgicala, dar acest lucru se stabileste prin efectuarea unui test Papanicolau, care poate dicta abordarea ulterioara, in functie de rezultate. Uneori da, leziunea generata de infectii poate fi vindecata (in anumite cazuri), prin tratament antiinflamator, antibiotic.

De fapt, aceasta este si prima abordare a acestui tip de leziune, insa este foarte importanta repetarea testului dupa tratament, pentru a nu fi mascata o forma de cancer, de exemplu. Evident, daca se sesizeaza prezenta unui virus HPV sau persistenta unui test Papanicolau anormal, exista urmatoarele optiuni de tratament si investigatii: colposcopia, criocauterizarea, electrocauterizarea sau excizia cu ansa, excizia laser ori conizatia prin care se recurge la tratamentul chirurgical.

Chisturi ovariene

„Am fost diagnosticata in urma unui ecograf cu chisturi ovariene, 6 la numar. Unul era de 5 mm, iar celelalte foarte mici pana in 1mm. Am fost operata la Braila laparascopic. Am reluat controlul la 2 luni de la operatie si apoi, la 6 luni, mi s-a spus ca nu au mai aparut altele. Intrebarea mea este daca vor mai aparea si daca da, se pot elimina fara operatie?”

De regula, chisturile operate pot reprezenta stoparea evolutiei afectiunii, insa trebuie tinut cont si de terenul predispozant pe care apar. In concluzie, se impune tinerea sub observatie prin control periodic. In cazul, reaparitiei acestora, da, se poate face si tratament hormonal in vederea reducerii marimii chistului ori doar chistectomie (extirparea chistului). In alte cazuri mai grave insa, cum ar fi cancerul de ovar se practica si ovarectomie (extirparea ovarului afectat sau chiar histerectomie (extirparea uterului). Multa sanatate!

Citeste si: Ranile de pe col nu se cauterizeaza!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”