Punctia prostatica, tehnica de ultima ora pentru depistarea la timp a cancerului de prostata

In incercarea de a identifica si trata problemele prostatei si in special, pentru depistarea cancerului, una dintre principalele metode medicale la care se apeleaza este punctia-biopsie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Punctia prostatica, tehnica de ultima ora pentru depistarea la timp a cancerului de prostata
Punctia prostatica, tehnica de ultima ora pentru depistarea la timp a cancerului de prostata

Prostata este una dintre glandele sexuale masculine ce inconjoara primii centimetri ai uretrei, iar statisticile arata ca 40% dintre barbatii cu varsta sub 40 de ani si 80% dintre barbatii trecuti de 80 de ani sufera de afectiuni ale acesteia.

Cel mai ingrijorator este insa ca afectiunile prostatei anunta, in multe cazuri, cancerul de prostata. Statisticile arata ca un numar de patru din cinci cazuri de cancer al prostatei sunt diagnosticate in cazul barbatilor trecuti de 65 de ani. Mult mai rar, acest tip de cancer poate sa fie prezent si la pacienti mai tineri.

Factorul genetic si factorii de mediu sunt incriminati in aparitia acestei maladii, insa incidenta este mai mare in randul barbatilor care au in familie rude apropiate care au suferit de aceasta boala. Retineti si ca un alt factor de risc pe care trebuie sa il avem in vedere atunci cand se vorbeste despre cancer de prostata este dieta, dupa cum ne atentioneaza dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog.

Barbatii care sunt consumatori de grasimi in cantitati mari, trebuie sa fie precauti, in special atunci cand consuma carne rosie, lactate si alte tipuri de grasimi animale, deoarece acestea sunt adesea implicate in evolutia cancerului de prostata.

Simptomele pe care pacientii le identifica se refera la anumite dificultati in urinare, urinare frecventa si jet ezitant cu presiune scazuta, dureri, senzatia de urinare incompleta, prezenta sangelui in urina sau sperma. Profilaxia unei infectii de tract urinar se poate face cu 6 comprimate de ciprofloxacina.

Punctia prostatica, o procedura de ultima ora

In incercarea de a identifica si trata problemele prostatei si in special, pentru depistarea cancerului, una dintre principalele metode medicale la care se apeleaza este punctia-biopsie a tumorilor prostatice, in zece cadrane, cu o evaluare histopatologica si imuno-histro-chimica.

„Exista mai multe tipuri de analize care trebuie facute in cazul pacientilor suspecti de cancer de prostata. Este indicata obtinerea unei valori a PSA (ca linie de baza) la varsta de 50 de ani si examen rectal, PSA si ecografie cu reziduu o data pe an.

De asemenea, ecografia abdominala cu vezica urinara plina, este menita sa evidentieze prostata, al carei volum poate sa fie masurat, mai exista si ecografia transrectala, care depisteaza nodulul in prostata si ghideaza biopsia transrectala a prostatei.

O alta analiza poate fi facuta si prin examen computer tomografic, dar, pe de alta parte, rezonanta magnetica este o metoda imagistica mai sensibila decat tomografia.

Totusi, singura metoda care confirma diagnosticul de cancer al prostatei este punctia, ca examen microscopic al tesutului prostatic.

Aceasta procedura este unica modalitate prin care se poate depista cu acuratete cancerul de prostata”, ne-a explicat dr. Radu Constantiniu.

Punctia – unica metoda de confirmare a diagnosticului

Punctia este o procedura care consta in recoltarea cu ajutorului unui dispozitiv special, a unei mici mostre de tesut, proces care se repeta de mai mult ori. Se vor recolta cel putin 10 fragmente (conform recomandarilor din 2011), iar in cazul in care primul set de biopsii este negativ (se poate intampla, pacientul trebuie informat), al doilea set de punctii va cuprinde 20 de biopsii.

„In ceea ce priveste anestezia, aceasta este periprostatica 10ml xilina injectata in apexul prostatei sau generala IV. Recuperarea este rapida (1-2 ore pana la prima mictiune), cu reintegrare sociala imediata”, conform dr. Constantiniu.

Pe langa precizia si certitudinea diagnosticului, prin metoda punctiei se pot afla informatii despre gradul de diferentiere al tumorii, volumul tumoral, localizarea cancerului si stadiul patologic.

Aceasta forma de cancer, daca este depistata la timp, are sanse mai mari sa fie tratata, de aceea este importanta stabilirea unei atitudini terapeutice corespunzatoare.

Rezultatele punctiei sunt gata, de obicei, dupa 8-12 zile, iar in situatii de urgenta, la anumite clinici, rezultatele pot veni si in trei zile. Desigur, timpul necesar anuntarii rezultatelor depinde si de complexitatea procedurilor din momentul examinarii.

Vezi si video:
Durerea lombara si nevoia frecventa de a urina ar trebui sa alerteze orice barbat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”