Pulsoximetrul digital – ce trebuie să știi înainte să cumperi unul?

Pulsoximetrul digital poate fi de folos în monitorizarea la domiciliu a simptomelor cauzate de infecția cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.
  • Publicat:
Pulsoximetrul digital - ce trebuie să știi înainte să cumperi unul?

Hipoxia este unul dintre simptomele în care pacienții cu COVID-19 au niveluri alarmant de scăzute de saturație a oxigenului din sânge, dar nu prezintă alte simptome ale COVID-19 sau afecțiuni respiratorii ce ar putea ajuta la diagnosticarea pericolului ascuns.

Pulsoximetrul digital, un dispozitiv non-invaziv de saturație arterială a oxigenului din sânge și frecvență a pulsului, poate fi de folos în monitorizarea simptomelor acasă.

Astfel, dacă acest simptom de insuficiență respiratorie este detectat la timp, o persoană poate cere asistență medicală în timp util, înainte de înrăutățirea problemelor de sănătate.

Cu toate că cererea pentru pulsoximetre a explodat în ultimele luni, medicii sunt de părere că aceste aparate nu sunt întotdeauna de încredere pentru identificarea cazurilor de COVID-19. Totuși, dacă se întâmplă să identificați anomalii în citirea unui pulsoximetru, puteți lua legătura rapid cu un medic pentru sfaturi suplimentare.

Cum funcționează pulsoximetrul digital?

Aparatul folosește lumina pentru a stabili nivelurile de saturație ale oxigenului. Are o sursă de lumină în partea superioară și un indicator de lumină în partea inferioară.

Când unul din degete este plasat în aparat, o parte a luminii va fi absorbită, iar restul nu. Cantitatea de lumină care este absorbită depinde de proprietățile fizice. Acestea sunt folosite de pulsoximetru pentru a determina saturația de oxigen.

Conform OMS, saturația de oxigen ar trebui să fie între 95% și 100%. Dacă este 94% sau mai mică, persoana trebuie văzută urgent de un medic. Dacă saturația este mai mică de 90%, vorbim deja de o urgență clinică. Indicele normal de perfuzie (PI) variază de la 0.02% la 20% și arată intensitatea pulsului.

Pulsoximetru pentru deget C101A2, Certificat Medical de la iMDK = 90 de lei

Cât de precis este un pulsoximetru?

Nu putem spune că un pulsoximetru este 100% precis. Poate să arate cu 2% peste sau sub valoare, din cauza gazului arterial din sânge sau a posibilelor defecte mecanice.

Rețineți acest lucru atunci când aveți de-a face cu o urgență clinică. De exemplu, dacă pulsoximetrul digital arată că saturația oxigenului este de 96%, atunci înseamnă că este între 94% și 98%.

Există de asemenea câțiva factori care pot influența citirea unui pulsoximetru:

  • lacul de unghii (poate conține pigmenți organici sau anorganici ce pot absorbi lumina emisă de pulsoximetru)
  • pigmentarea cu henna
  • dacă utilizatorul se mișcă
  • lumina puternică pe aparat
  • perfuzie slabă
  • intoxicația cu monoxid de carbon

Pe ce deget să folosești un pulsoximetru?

Al treilea deget al mâinii dominante este considerat cea mai bună opțiune pentru folosirea unui pulsoximetru. Prin urmare, dacă sunteți dreptaci, folosiți degetul mijlociu sau degetul mare. Diferența valorilor în funcție de degetele folosite nu este semnificativă.

Pulsoximetru digital Laica EA1007 = 170 de lei

Este util să aveți un pulsoximetru având în vedere pandemia de COVID-19?

Pulsoximetrul nu ajută la detectarea COVID-19. Arată doar modificările saturației de oxigen din sânge, indiferent de cauză. Cu toate acestea, un pulsoximetru este util pentru monitorizarea nivelului de oxigen la domiciliu, pentru că scăderea saturației cu oxigen este o indicație pentru spitalizare. Având în vedere circumstanțele, mulți medici recomandă deținerea unui pulsoximetru acasă.

Pentru a comanda un pulsoximetru, vedeți oferta evoMAG.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”