Protocolul RICE explicat de Dr. Ion Bogdan Codorean: 4 reguli de prim ajutor în caz de accidentări

Dr. Ion Bogdan Codorean ne-a explicat care sunt cele 4 reguli de prim ajutor în caz de accidentări şi ce presupune protocolul RICE.
  • Publicat:
Protocolul RICE explicat de Dr. Ion Bogdan Codorean: 4 reguli de prim ajutor în caz de accidentări
FOTO: Dr. Ion Bogdan Codorean / Protocolul RICE explicat de Dr. Ion Bogdan Codorean: 4 reguli de prim ajutor în caz de accidentări

Dr. Ion Bogdan Codorean promovează protocolul RICE, un set de 4 reguli de prim ajutor în caz de accidentări: „Protocolul RICE de intervenţie şi prim ajutor trebuie cunoscut de fiecare om în parte pentru a evita complicaţiile ortopedice în caz de accidentări”, declară Dr. Ion Bogdan Codorean.

Medicul primar ortoped specializat în traumatologie sportivă a pornit împreună cu echipa sa de excelenţă în ortopedie o campanie de informare asupra primelor acţiuni pe care oamenii, indiferent de vârsta sau locul în care se află, ar trebui să le facă atunci când suferă o accidentare la oase, încheieturi sau muschi.

„În ortopedie există aşa numitul protocol RICE. RICE este un acronim care îi ajută pe oameni să reţină 4 reguli de prim ajutor pe care trebuie să le respecte în caz de accidentări până ajung la consult la medicul ortoped. R vine de la REST care recomandă repausul zonei afectate, I vine de la ICE (gheaţă) care recomandă aplicarea de pungi de gheaţă în locul accidentat, C vine de la Compression – Compresie care se poate realiza prin imobilizarea pe cât posibil a zonei afectate cu ajutorul unei faşe elastice şi E de la Elevation (ridicare) care subliniază necesitatea ţinerii membrului afectat deasupra nivelului inimii, pentru reducerea inflamaţiei”, semnalează Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă despre protocolul apărut în urma nevoilor pacienţilor şi a experienţei medicilor ortopezi din întreaga lume.

Aplicarea protocolului RICE este necesară în cazul oricărui om, imediat după accidentare, indiferent de indicaţia ulterioară a medicului ortoped care poate recomanda tratament nechirurgical (ortopedic) sau chirurgical.

Nerespectarea regulilor recomandate de protocolul RICE poate duce fie la complicaţii ale zonei afectate, fie la imposibilitatea intervenţiei chirurgicale.

„Depinde de natura accidentării, însă de cele mai multe ori folosirea membrului afectat poate agrava situatia, iar menţinerea lui jos, poate duce la umflături şi inflamaţii puternice care nu mai permit o eventuală intervenţie chirurgicală de urgenţă, dacă aceasta se impune. În momentul în care persoana accidentată respectă regulile de prim ajutor, el porneşte de la cele mai bune premise pe drumul tratamentului şi al vindecării”, avertizează Dr. Ion Bogdan Codorean.      

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”