Prof. Dr. Cihan Uras: Progrese în tratamentul cancerului de sân

Conservarea sânilor afectați de tumori maligne poate fi posibilă în unele cazuri. De asemenea și radiologia a înregistrat progrese semnificative
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prof. Dr. Cihan Uras: Progrese în tratamentul cancerului de sân
Un expert mondial în senologie explică progresele în tratarea cancerului de sân

Am aflat ce progrese s-au mai făcut în lupta cu cancerul de sân, afecțiune ce pune viața în pericol a milioane de femei (anual 2,1 milioane de femei primesc diagnosticul de cancer de sân la nivel mondial) de la prof. Dr. Cihan Uras, șeful unui Institut Senologic internațional cu zeci de ani experiență în lupta cu acestă maladie.

De sânii unei femei se leagă viața întreagă – din pieptul femei care tocmai a născut curge însăși esența unei noi vieți – laptele. Pe lângă importanța sânilor atunci când vine vorba despre alăptare, sânii sunt și un simbol al frumuseții femeii. Cancerul de sân anulează la nivel psihologic, dar mai ales fizic cele două funcții. Conservarea sânilor este dorința femeilor care au primit acest diagnostic, însă se recurge în mod normal la extirparea unui sân sau a ambilor. Însă, apar și raze de lumină în ceea ce privește conservarea sânului afectat de tumori maligne.

Când se poate păstra sânul întreg în tratamentul cancerului de sân?

Cancerul de sân este probabil cea mai ”feminină” dintre toate bolile, afectând însăși esența unei femei, imaginea corpului și emoțiile ei. „Prima noastră alegere este întotdeauna operația de conservare a sânilor”, spune prof. Cihan Uras. Însă în unele cazuri, îndepărtarea întregului țesut mamar nu poate fi evitată. Acestea nu sunt neapărat doar cazuri avansate de cancer. De exemplu, îndepărtarea totală este necesară atunci când sunt detectate mai multe tumori la diferite locuri ale sânului, deși cancerul nu este în stadiu avansat. „Aplicăm două metode pentru a îndepărta întregul sân în timp ce păstrăm mamelonul, zona care îl înconjoară și pielea”, subliniază prof. Cihan Uras. Operația se poate face folosind fie tehnici convenționale, fie endoscopice. Cea mai recentă realizare în acest domeniu este utilizarea sistemului robotizat Da Vinci pentru mastectomie, care nu implică nicio incizie pe sân. Prof. Uras explică: „Suntem capabili să îndepărtăm întregul țesut mamar dintr-o mică incizie din axilă. Aceasta este urmată de plasarea protezelor prin aceeași incizie de către un chirurg plastic. Ne permite să efectuăm o operație care dă rezultate cosmetice mult mai bune, deoarece nu există incizii pe sân și este ușor posibil să ascundem incizia sub braț”.

Noutăți în radioterapia cancerului de sân

De asemenea, prof Uras a menționat ce progrese a înregistrat radioterapia. Radioterapia, care este utilizată pentru distrugerea celulelor canceroase, s-a schimbat dramatic în ultimii ani, oferind noi tehnici și modalități. Una dintre cele mai noi opțiuni este aplicarea unei doze unice de radioterapie în timpul tratamentului chirurgical al cancerului de sân (IORT), în țesutul tumoral în sine. “Radioterapia standard implică iradierea întregului sân la pacientele supuse unei intervenții chirurgicale de salvare a sânilor, urmată de iradiere cu doze mari pentru 8 sesiuni. Radioterapia intraoperatorie reduce cele 8 sesiuni de aplicare la o singură aplicare în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru permite o aplicare cu o singură doză care se efectuează în timp ce se protejează restul corpului pentru a elimina necesitatea supunerii pacientului la radioterapie cu doze mari de 8 ori”, aflăm de la expertul în senologie. Această metodă este utilizată, de obicei, la pacientele cu vârsta peste 50 de ani, cu tumori având o structură biologică ce nu necesită chimioterapie.

Prof. dr. Cihan Uras expert în senologie

Prof dt. Cihan Uras

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Ce tip de dezinfectant să cumperi
Ce tip de dezinfectant să cumperi
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”