Pilulele contraceptive de la A la Z

Despre contracepţia de lungă durată sau cea de urgenţă, despre pilulele bifazice sau trifazice ori despre cum influenţează extractul de sunătoare eficienţa pilulelor contraceptive, am vorbit cu Mirela Popa, medic primar ginecolog şi specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul.
  • Publicat:
Pilulele contraceptive de la A la Z

Despre contracepţia de lungă durată sau cea de urgenţă, despre pilulele bifazice sau trifazice ori despre cum influenţează extractul de sunătoare eficienţa pilulelor contraceptive, am vorbit cu Mirela Popa, medic primar ginecolog şi specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul. Lansată în octombrie 2013 la iniţiativa Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, campania îşi propune să informeze şi să educe femeile (şi nu numai) privind importanţa contracepţiei moderne pentru o viaţă sexuală sănătoasă şi lipsită de griji.

Ce tipuri de pilule contraceptive există?

Pilulele contraceptive cu administrare de lungă durată se împart în: pilule combinate care conţin atât estrogen, cât şi progesteron şi pilule care conţin doar un derivat de progesteron. Pilulele combinate sunt de trei tipuri în funcţie de proporţia dintre cei doi hormoni conţinuţi: monofazice (acestea eliberează aceeaşi cantitate de estrogen şi progesteron în fiecare zi), bifazice şi trifazice. Ultimele două categorii de pilule încearcă să imite ciclul hormonal fiziologic.

Contracepţia de urgenţă este reprezentată de: pilula care conţine un derivat de progesteron şi pilula care conţine un modulator selectiv al receptorului pentru progesteron.

În ce cazuri se recomandă fiecare dintre acestea?

După evaluarea medicală de specialitate, care confirmă faptul că femeia nu prezintă riscuri speciale de sănătate, contraceptivele combinate pot fi administrate tuturor femeilor care au nevoie de contracepţie de lungă durată. Pilulele bifazice şi trifazice sunt recomandate în situaţii particulare, în care cele monofazice nu sunt tolerate: în cazul în care apare spotting, senzaţia de uscăciune vaginală, schimbarea dispoziţiei generale.

Pilulele care conţin doar derivat de progesteron sunt recomandate în alăptare, în cazul în care femeia suferă de endometrioză şi în situaţiile în care este contraindicat tratamentul cu estrogeni.

Contracepţia de urgenţă este necesară atunci când fie nu a fost folosită nicio metodă de contracepţie, fie metoda folosită a fost utilizată incorect sau a eşuat (de exemplu, în cazurile în care prezervativul alunecă sau se rupe, femeia a uitat sa ia 2 sau mai mult pilule contraceptive zilnice sau a folosit medicamente care reduc eficienţa acestora, iar efectul contraceptiv nu mai este asigurat).

Care este mecanismul pilulelor? Protejează din prima zi de administrare?

Contraceptivele combinate previn ovulaţia prin inhibarea eliberării de gonadotropine (FSH şi LH), prin efect asupra hipofizei şi hipotalamusului. Folia de pilule se începe din prima zi de menstruaţie şi are efect contraceptiv maxim din prima zi dacă ciclurile menstruale sunt regulate şi dacă se administrează corect. Dacă ciclul menstrual nu este regulat, se recomandă folosirea, în paralel, în prima săptămână de administrare, a unei metode contraceptive suplimentare.

Pot influenţa pilulele libidoul?

Pentru cele mai multe femei, contraceptivele nu afectează libidoul. Atunci când apetitul sexual se modifică, cele mai frecvente motive includ starea de sănătate, vârsta, relaţia cu partenerul, alcoolul sau stresul. Organismul fiecărei femei este unic, iar reacţia acestuia faţă de tratamentul cu contraceptive este particulară. Dacă scăderea libidoului devine evidentă odată cu începerea administrării pilulelor, atunci se poate reevalua recomandarea privind tipului de antincepţional folosit. În aceste situaţii, pilula microdozată sau trifazică sunt opţiunile indicate.

Există vreo legătură între pilulele contraceptive şi greutatea corporală?

Pot exista situaţii (mai ales în primele luni de utilizare), în care poate apare o creştere în greutate, însă acesta este un efect rar în cazul pilulelor microdozate. Studiile publicate nu au stabilit o diferenţa de greutate corporală între femeile care folosesc pilule şi cele care nu le folosesc. Cel mai adesea este vorba despre o problemă de percepţie. Stilul de viaţă şi alimentaţia, alături de anumite probleme de sănătate (în cazuri speciale) sunt responsabile de fluctuaţiile sau creşterile în greutate. Astfel, uneori poate coincide perioada în care femeia îşi schimbă dieta (mese mai des, mai dezorganizate sau mai bogate în zaharuri şi grăsimi), cu începerea administrării pilulelor contraceptive.

Este bine ca femeia să folosească pilule contraceptive fără pauză între folii?

De obicei, administrarea regulată timp de 21 de zile a pilulelor este urmată de pauza de 7 zile, timp în care apare menstruaţia. Ocazional, când se doreşte amânarea unei menstruaţii (atunci când, de exemplu, concediul ar coincide cu venirea menstruaţiei), se poate renunţa la pauza dintre folii, urmând ca o nouă folie să fie începută imediat după terminarea celei precedente. Menstruaţia va veni în timpul următoarei pauze de 7 zile. Această practică folosită ocazional nu influenţează starea generala de sănătate.

Este nevoie de o pauză periodică în administrare?

Anticoncepţionalele pot fi administrate timp de 5 ani fără pauză, sub control medical anual, după care se poate face o pauză de 6-12 luni. Important este ca administrarea unui anumit tip de pilule să fie făcută în urma unui consult la medicul ginecolog sau de planificare familială, consult care poate elimina existenţa eventualelor contraindicaţii sau riscuri.

Există efecte pe termen lung?

Administrarea pe termen lung, sub control medical anual, uşurează depistarea din timp a eventualelor reacţii adverse. Studiile publicate pe marginea influenţei pilulelor pe termen lung au arătat că acestea nu afectează fertilitatea femeii şi că nu există o creştere a incidenţei avortului spontan sau a sarcinilor oprite în evoluţie, apărute după întreruperea pilulelor. În plus, cercetările au arătat faptul că pilulele contraceptive protejează împotriva cancerului de endometru şi de ovar.

Ce tipuri de medicamente/suplimente alimentare pot influenţa eficienţa pilulelor?

Eficienţa pilulelor combinate poate fi afectată de medicamentele care cresc capacitatea metabolică a ficatului: carbamazepină, fenobarbital, fenitoină, rifampicină, griseofulvină. În plus, pilulele potenţează efectul diazepamului şi a antidepresivelor triciclice. Utilizatoarele de anticoncepţionale necesită doze mai mari de paracetamol şi aspirină. Trebuie avut în vedere şi faptul că excesul de suc de grepfrut şi de extracte de sunătoare pot influenţa eficienţa pilulelor contraceptive.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”