Pastele, stresul si dieta…

Ca orice alta sarbatoare, Pastele este recunoscut pentru mesele mari si veselia cu care este sarbatorit. Pana acum numai motive de bucurie. Dar pentru cei care se lupta cu kilogramele in plus acesta poate fi mai mult un motiv de stres decat de bucurie.
  • Publicat:
Pastele, stresul si dieta...
Pastele, stresul si dieta...

Sunt multe motivele pentru care mancam prea mult de sarbatori. Pregatirea pentru sarbatori amplifica stresul de zi cu zi adaugandu-ne si mai multe obligatii sociale, presiuni financiare si de timp. Stresul poate veni din partea membrilor familiei si a asteptarilor acestora.
 
Chiar daca te simti minunat este destul de greu sa tii contul caloriilor. In cazul reuniunilor de familie poate fi foarte dificil sa refuzi cine stie ce delicatesa fara a rani sentimentele bucataresei si a evita sentimentul tau de vinovatie.

Prin urmare, cum putem face fata bombardamentului caloric din perioada acestei sarbatori si cum putem refuza o portie in plus fara a rani sentimentele cuiva?

Experiment
Mananca tot ce iti doresti sa mananci, dar cu conditia de a te transforma intr-un adevarat “contabil” al caloriilor. Mancarea nu te poate ingrasa, dar abuzul de mancare cu siguranta va reusi sa faca asta! Alege preparatele de sezon, pe care nu le poti manca in restul anului. Evita acele preparate banale pe care le poti manca oricand. De exemplu, alege drobul in locul unei supe obisnuite.

Serveste-te!
Insista politicos sa te servesti singura. De cele mai multe ori, cand esti invitata la o masa festiva, gazda te va servi cu mai multa mancare decat poti tu manca, tocmai pentru a nu parea nepoliticoasa. Daca insisti sa te servesti tu, iti poti pune o portie mai mica. Incearca sa mananci incet si sa savurezi preparatele care iti plac. Nu te simti vinovata daca lasi mancare in farfurie. Mai bine sa ajunga la cosul de gunoi decat sa se aseze sub forma grasimii pe soldurile tale…

Refuza!
Unele gazde vor insista constant sa iti mai ofere mancare. Ca sa le faci fata, incearca sa le faci complimente si sa le arati aprecierea ta. Refuza politicos. Daca se simt insultati de refuzul tau de a manca mai mult, trebuie sa intelegi ca asta este problema lor…

Cunoaste-ti limitele!
Grasimile te pandesc la tot pasul. Cand mananci, incearca sa elimini partile mai grase ale anumitor alimete. Mananca doar cateva dulciuri pe zi. Nu iti umple farfuria cu tot  felul de bunatati pentru ca te vei juca cu propria ta vointa. Un platou plin cu delicatese apetisante cu siguranta te va determina sa mananci mai mult decat ai voie. Iti vei spune ca ai mancat atat de putin incat nici nu se observa…

Fii activa!
Continua sa faci exercitiile fizice obisnuite chiar si in perioada acestei sarbatori. Probabil ca ti se va parea dificil sa te ocupi de toate pregatirile si pe deasupra sa mai faci si exercitii fizice. Incearca sa implici intreaga familie in astfel de activitati fizice sau chiar poti fugi si cate 20 de minute la sala pentru a te mentine in forma.

Compenseaza!
Poti tine sub control caloriile pe care le consumi de-a lungul unei saptamani daca inainte de a merge la masa festiva mananci batoane de cereale sau bauturi cu un numar redus de calorii.

Gaseste suportul necesar!
Stresul de sarbatori este cel mai adesea asociat si cu depresia. Este o perioada in care simtim foarte acut sentimentul de izolare si singuratate. Aceasta poate fi cauza pentru care uneori compensam unele lipsuri cu ajutorul mancarii. Incearca sa fii propriul tau prieten, sa te sustii in loc sa te descurajezi impunandu-ti obiective mult prea mari. Prietenii tai te vor sustine, dar numai tu stii cu adevarat ce simti. Daca iti este greu sa faci fata sentimentelor coplesitoare, incearca sa tii un jurnal.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Primul Paste impreuna
Primul Paste impreuna
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân