(P) Interviu cu Mehmet Hortoglu, director general: „Cube Medica susţine producţia internă de echipamente medicale de protecţie, astfel încât România să depindă cât mai puţin de importuri”

Cube Medica susţine producţia internă de echipamente medicale de protecţie, astfel încât România să depindă cât mai puţin de importuri.
  • Publicat:
(P) Interviu cu Mehmet Hortoglu, director general: „Cube Medica susţine producţia internă de echipamente medicale de protecţie, astfel încât România să depindă cât mai puţin de importuri”

Cube Medica a apărut ca un răspuns la cererea foarte mare de echipamente şi consumabile medicale, cauzată de pandemia de COVID-19, sau este un proiect planificat înainte de acest context?

M.H.: Planurile pentru proiectul Cube Medica au demarat în acest an, odată cu declararea pandemiei, pe fondul unei nevoi tot mai mari de echipamente şi consumabile medicale.

Nu este însă un proiect conjunctural, intenţia noastră fiind să dezvoltăm constant business-ul chiar şi după ce ameninţarea COVID-19 va fi depăşită cu bine.


Cube Medica îşi propune să devină un producător important pe piaţa locală şi  vrea să susţină producţia internă de echipamente medicale, astfel încât România să depindă cât mai puţin de importuri cu valoare adăugată mare.

Producerea de astfel de echipamente trebuie să se facă în condiţii foarte stricte de siguranţă şi respectând standarde stricte de calitate. Cube Medica are toate certificările necesare pentru a produce şi comercializa produse din categoria dispozitivelor medicale?

M.H.: Respectarea tuturor standardelor de calitate şi siguranţă pe tot procesul de producţie este vitală în acest domeniu. Fluxul tehnologic, procedurile de lucru, facilităţile de producţie şi materia primă folosită la realizarea echipamentelor produse de Cube Medica au fost implementate conform standardelor privind sistemul de management al calităţii ISO 9001, ISO 13485, care stabileşte standardele de calitate privind fabricarea şi furnizarea de dispozitive medicale, precum şi SR EN 14683 + AC, standardul European pentru producerea măştilor faciale de uz medical. Procesul de certificare este însă unul complex şi de durată, urmând ca toate certificările să fie primite în a două parte a lunii septembrie. Până atunci funcţionăm cu aviz temporar de la Ministerul Apărării Naţionale.

Care sunt principalele echipamente de protecţie medicală produse în prezent de Cube Medica?

M.H.: Măştile chirurgicale tip II şi II-R sunt principalele produse din gama de echipamente realizată de Cube Medica. Acestea au un nivel de filtrare BFE ≥98%, fiind recomandate în principal personalului medical, pentru reducerea emisiilor de agenţi infecţioşi din nas şi gură. Au însă un spectru de utilizare mai larg, fiind recomandate şi politiştilor, militarilor, pompierilor, lucrătorilor vamali, factorilor poştali şi altor categorii de personal care desfăşoară activităţi de relaţii cu publicul şi care intră în contact cu persoane care prezintă potenţial de infectare.

Cererea este ridicată pentru acest tip de produs şi ne-am concentrat pe asigurarea unor stocuri suficiente de măşti chirurgicale. În gama de produse avem şi viziere de protecţie facială, foarte utile în prima linie de luptă împotriva COVID-19. Lucrăm la deschiderea unor noi facilităţi de producţie pentru a ne extinde gama de produse, urmând ca până la finalul acestui an să începem fabricarea de bonete şi halate medicale de unică folosinţă.

Facilităţile de producţie permit furnizarea de echipamente către clienţi instituţionali, care au nevoie de cantităţi mari de astfel de produse?

M.H.: În cazul măştilor chirurgicale, capacitatea de producţie este de 3 milioane de măşti/lună şi o putem creşte prin achiziţia de utilaje noi, dacă există cerere. Facilităţile de care dispunem ne permit să ajustăm rapid producţia şi gama de echipamente.

Producţia este destinată pieţei din România sau vizaţi şi clienţi din pieţe internaţionale?

M.H.: Cube Medica vrea să susţină în primul rând cerea internă de măşti şi alte echipamente medicale, dar avem infrastructura necesară pentru a onora solicitări externe. Suntem deschişi la colaborări în acest sens.

Există multe categorii de persoane care nu au nici în prezent acces la suficiente echipamente de protecţie corespunzătoare în această perioadă, expunându-se astfel riscului de infectare cu COVID-19. V-aţi gandit la acţiuni prin care să-i sprijiniţi cu echipamente din producţia proprie?

M.H.: Suntem conştienţi de această situaţie şi am demarat deja campanii de sprijinire a unor categorii de persoane care nu-şi pot procura din resurse proprii echipamente medicale de protecţie sau a cadrelor medicale. Recent am donat Asociaţiei Dăruieşte Viaţă 300 de viziere de protecţie, foarte utile medicilor care tratează  bolnavii de COVID-19. În perioada 25 august – 25 decembrie, Cube Medica va dona lunar Asociaţiei Nevăzătorilor din România câte 2000 de măşti chirurgicale.

Prin această acţiune de sponsorizare, de aproximativ 10000 de lei, vrem să contribuim la protejarea persoanelor nevăzătoare împotriva infectării cu COVID-19. Sunt doar câteva acţiuni de CSR pe care Cube Medica intenţionează să le continue şi să le diversifice, pentru a ajuta cât mai multe persoane care au nevoie de echipamente medicale de protecţie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”