Operaţia extremă pe care o cer tot mai mulţi pacienţi

O intervenţie chirurgicală extrem de controversată şi riscantă devine tot mai populară în India. Numeroşi pacienţi apelează la alungirea membrelor, procedură complexă şi dureroasă făcută în lipsa unei supravegheri medicale de către medici fără experienţă, notează The Guardian.
  • Publicat:
Operaţia extremă pe care o cer tot mai mulţi pacienţi

O intervenţie chirurgicală extrem de controversată şi riscantă devine tot mai populară în India. Numeroşi pacienţi apelează la alungirea membrelor, procedură complexă şi dureroasă făcută în lipsa unei supravegheri medicale de către medici fără experienţă, notează The Guardian. 

Riscul este asumat fără ezitare de foarte mulţi tineri, ce doresc să-şi recapete încrederea în sine sau să-şi imbunătăţească perspectivele de căsătorie şi angajare.

Komal, o fată de doar 24 din Kota, vestul Indiei, a plecat pentru a se întâlni cu doctorul Amar Sarin, un medic ortoped din Delhi. Acesta a făcut-o cu opt centimetri mai înaltă printr-o procedură care implica ruperea oaselor şi punerea unor proteze până când aceasta va putea merge din nou.

Părinţii ei au fost nevoiţi să îşi vândă pământurile pentru a face rost de banii necesari intervenţiei chirurgicale, dar Komal susţine că a meritat.

Am foarte multă încredere acum în mine. Aveam doar 137 de cm, iar oamenii obişnuiau să râdă de mine. Nici măcar nu am putut obţine un loc de muncă. Sora mea mai mică vrea să facă şi ea operaţie”, a declarat Komal.

Într-o ţară în care înălţimea este considerată extrem de atractivă, Komal este una dintre multele tinere care recurg la acest fel de operaţii pentru a-şi îmbunătăţi perspectivele de mariaj şi carieră, alimentând totodată „boom-ul” chirurgiei cosmetice, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, intervenţiile chirurgicale de lungire a picioarelor sunt complet nereglementate în India, iar mulţi dintre medici operează fără a avea experienţă.

„Aceasta este una dintre cele mai dificile intervenţii chirurgicale, iar oamenii o fac după doar o lună-două de „tovărăşie” cu un medic, care la rândul său experimentează. Nu există nicio şcoală, nicio pregătire corespunzătoare, nimic”, susţine doctorul Amar Sarin.

Viitorii pacienţi par neînfricaţi, inclusiv cei din străinătate. India este cunoscută pentru medicii săi ieftini şi atrage oameni din întreaga lume, într-o industrie de turism medical cu o valoare estimativă de 3 miliarde de dolari. Pacienţi din Europa sau America vin aici pentru a recurge de intervenţii medicale riscante, dar ieftine, pentru că în propria ţară costă de 4-5 ori mai mult, scrie The Guardian.

Pacienţi operaţi de medici fără experienţă

Unul dintre pacienţii care au recurs la această operaţie în 2015 susţine că a întâlnit cel puţin 20 de medici care nu operaseră aproape niciodată.

“Mulţi dintre medicii pe care i-am contactat operaseră o singură dată sau de două ori, iar unul a spus că nu operase niciodată. Am căutat aproximativ un an până să găsesc persoana potrivită”, a declarat el.

Intervenţia chirurgicală „experimentală” împarte în două tabere medicii chirurgi din India, mulţi dintre aceştia susţinând că operaţia este extrem de riscantă şi că poate paraliza oamenii pe viaţă.

“Nu recomandăm această intervenţie chirurgicală decât în cazuri foarte rare, deoarece nu este o operaţie de rutină şi există un risc mare să apară complicaţii”, a declarat preşedintele Asociaţiei de Ortopedie din India, Dr. Sudhir Kapoor.

Origini suspecte

Operaţia de alungire a picioarelor a fost pentru prima dată efectuată în anul 1950, în Siberia, de către un polonez pe nume Gavriil Ilizarov, respins de medici şi văzut drept vraci. Ulterior el a devenit cunoscut drept “magicianul din Kurgan”, după ce a efectuat astfel de operaţii pe mai mulţi oameni, inclusiv asupra unui campion olimpic la săritura în înalţime.

Illizarov nu a intenţionat niciodată ca tehnica sa să fie utilizată în scopuri cosmetice, orientându-şi eforturile spre oamenii care au suferit accidente sau care s-au născut cu membre de diferite lungimi.

Dilemele etice ale doctorului Sarin

Tehnica a început să fie folosită şi în India, însă cu nişte modificări moderne care au scopul de a o face mai puţin dureroasă şi mai rapidă. Doctorul Sarin şi-a câştigat reputaţia pentru îndemânarea cu care operează, deşi spune că la început a avut câteva dileme etice.

“Obişnuiam să mă întreb dacă ce fac este bine. Dar am văzut câtă încredere au oamenii în ei înşişi după operaţie am hotărât să continui”, a spus Sarin.

Deşi devenit celebru, doctorul recunoaşte că acest tip de intervenţie ar trebui făcută doar în ultimă instanţă.

“Adesea refuzam persoane, dar am avut şi pacienţi care ameninţau că se sinucid dacă nu îi operez”, a mai spus el.

Doctorul Sarin a tratat peste 300 de pacienţi deja, doar o treime fiind din India.

“Este o tendinţă în creştere în India. Primesc peste 20 de apeluri pe zi de la oameni care imi spun ‘Vreau să fiu mai înalt. Trebuie să fiu mai înalt’”, povesteşte acesta.

(Sursa: Gândul)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”